Home > Αρθρα > «Η στατιστική είναι σαν τη μίνι φούστα. Αποκαλύπτει πολλά, αλλά κρύβει την ουσία»

«Η στατιστική είναι σαν τη μίνι φούστα. Αποκαλύπτει πολλά, αλλά κρύβει την ουσία»

«Η στατιστική είναι σαν τη μίνι φούστα. Αποκαλύπτει πολλά, αλλά κρύβει την ουσία»

 

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ  – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

Η στατιστική…

… ήταν πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο για τον άνθρωπο. Με το πρόσχημα όμως αυτό, ο καθένας μπορούσε και μπορεί να το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, να ερμηνεύσει όπως θέλει τα νούμερα. Γι’ αυτό και στο τέλος, αυτό που έχει αξία, δεν είναι η ίδια η στατιστική, αλλά η ερμηνεία αυτών που μας δίνει, του αποτελέσματος που θέλει να μας γνωρίσει.

Ο Ρώσος…

… επιστήμονας Βλαντιμίρ Λεβενστάιν, που έκανε έρευνα στη θεωρία της πληροφορίας, τους κωδικούς διόρθωσης σφαλμάτων και το συνδυαστικό σχεδιασμό, είχε πει κάποτε ότι, η στατιστική είναι σαν τη μίνι φούστα. Αποκαλύπτει πολλά, αλλά κρύβει την ουσία!

Η σπουδαιότερη…

…φράση που έχει ειπωθεί περί της στατιστικής, ήταν από τον Στάλιν: «Ένας θάνατος είναι τραγωδία. Ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική», είχε πει, προκειμένου, προφανώς, να δικαιολογήσει τις εκκαθαρίσεις που έκανε όταν ανέλαβε την εξουσίας.

Και ακόμα…

… έχουν ειπωθεί και πολλά άλλα, από διαφόρους, όπως, ότι, «οι πολιτικοί χρησιμοποιούν την στατιστική όπως οι μεθυσμένοι τα φανάρια: περισσότερο για να στηρίζονται παρά για να διαφωτίζονται», και ότι η στατιστική «είναι η αλήθεια που ψεύδεται».

Ποια είναι…

… η ουσία τελικά; Σήμερα, στην εποχή του κορωνοϊού, η στατιστική είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Ο μεν Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) την χρησιμοποιεί για να μας αποδείξει πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός Covid-19, ενώ οι αρνητές του, την χρησιμοποιούν για να μας αποδείξουν ότι όλα αυτά είναι παραμύθια… και ότι λίγοι θάνατοι παραπάνω, δεν αποτελούν και κανένα σοβαρό δείγμα…

Άλλωστε…

…άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα με διάφορους τρόπους, θα μπορούσε να υποστηρίξει ο οποιοσδήποτε.

Ε, λοιπόν…

… ο Στάλιν είχε απόλυτο δίκιο… Ο θάνατος ενός ανθρώπου … όταν πεθαίνει ο δικός μας άνθρωπος, γονείς, αδέρφια, παιδιά, σύζυγοι… είναι τραγωδία! Όταν πεθαίνει ένας άγνωστος στην άλλη άκρη της πόλης, ένας που κάποτε είχαμε ακούσει ότι υπάρχει… τότε είναι στατιστική: από το Θεός σχωρέστον μέχρι το … ένα τίποτα είναι ο άνθρωπος, όλοι μια μέρα θα πεθάνουμε και άλλα διάφορα!

Πώς το είπε…

… εκείνο το περίφημο προ ημερών ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου; «Είμαστε 82, νόσησαν έξι και απ’ αυτούς χάθηκαν δύο. Κοιτάχτε την αναλογία» (!!!). Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας το είπε αυτό στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στο θάνατο των μητροπολιτών Καστοριάς και Λαγκαδά, οι οποίοι προσβλήθηκαν από κορωνοϊό και κατέληξαν.

Προφανώς…

…δεν συγκινήθηκε και κανένας!

Αλήθεια…

… τι μ’ εμποδίζει να κάνω συγκρίσεις… Εφόσον για τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα δεν μετράνε δυο νεκροί μητροπολίτες μπροστά στους 82 που είναι ακόμα εν ζωή… για ποιο λόγο να το κάνουμε θέμα;

Στο κάτω-κάτω…

… αρκετοί περιμένουν στην ουρά για να διαδεχθούν… όπως αρκετοί ήταν εκείνοι που έτριβαν τα χεράκια τους… στο κορωνοκρέβατο του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να … μεταβληθεί σε στατιστική για να τρέξουν τις διαδικασίες της διαδοχής!

Εδώ λοιπόν…

… καμιά σχέση δεν έχει κανένας Θεός… παρά μόνο η σκληρή πραγματικότητα της Εκκλησίας… όπου γίνεται της στατιστικής! Σ’ αυτή την Εκκλησία των 82 Μητροπολιτών που οι δύο θανόντες μητροπολίτες δεν αποτελούν καν… στοιχείο στατιστικής… δεν υπάρχει απολύτως κανένας Θεός… υπάρχουν μόνο αυτοί που βιάζονται ν’ αρπάξουν θέσεις, εξουσία και διαδοχή!!!

Στο ίδιο…

…μήκος κύματος, διαβάζω τον συλλογισμό ενός γνωστού Έλληνα ηθοποιού, του Παύλου Χαϊκάλη. Ο οποίος είχε λάμψει δια της πλήρους απουσίας του όταν κάποια φεγγάρια είχε υπάρξει και ως υπουργός, βουλευτής ων με το κόμμα του κ. Καμμένου…

Τι είπε…

…λοιπόν ο κ. Χαϊκάλης, στην προσπάθειά του να πει κάτι για το εμβόλιο; Ας το δούμε: [Εγώ είμαι από αυτούς που δεν θα χαρακτηρίσω το εμβόλιο του κορωνοϊού ελπιδοφόρο, ούτε όμως και από αυτούς που το απορρίπτουν]. Ναι μεν, αλλά… αποκαλύπτεται όμως:  [Ήμουν πάντοτε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Από την στιγμή που δεν είναι κάτι υποχρεωτικό τίθενται κάποια ζητήματα. Εφόσον κάποιος εμβολιαστεί γιατί πρέπει να συνεχίσει να φοράει μάσκα; Εφόσον κάποιος εμβολιαστεί γιατί πρέπει να φοβάται κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί;].

Γιατί όμως…

… προσπαθεί να πει κάτι που δεν ξέρει τι είναι αυτό; Είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όμως, εφόσον το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν είναι υποχρεωτικό, τότε… «τίθενται κάποια ζητήματα». Αν δηλαδή ήταν υποχρεωτικό δεν υπήρχαν ζητήματα… και εφόσον είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού… γιατί κόπτεται πια τόσο πολύ; Ούτως ή άλλως δεν είναι υποχρεωτικό!!!

Να πω ότι…

… ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την υγεία των άλλων, θα ήταν ψέμα… μάλλον δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, γιατί και αυτός, θεωρεί τον θάνατο στατιστική και φαίνεται παρακάτω!

Αναρωτιέται λοιπόν…

… γιατί «για ένα εμβόλιο γίνεται τόση προπαγάνδα για να με πείσουν ότι είναι καλό και από την άλλη γίνεται μια διαδικασία για μια αρρώστια που, αν δεν ήξερα ότι υπάρχει η τηλεόραση, δεν θα ήξερα ότι είναι τόσο πολύ θανατηφόρα».

Τι να κάνουμε όμως;

Από την τηλεόραση έβγαλε κι αυτός χρήμα και έγινε και γνωστός… και μας σκάει το παραμύθι λοιπόν: «Γιατί, το να έχουμε 4.000 θανάτους δεν μου λέει τίποτα. 4.000 θανάτους είχαμε και το 2015»… Ορίστε πάλι λοιπόν εδώ η στατιστική!

Η οποία…

… όπως λέει ορθά και ο Ρώσος Λεβενστάιν… «είναι σαν μια μίνι φούστα. Αποκαλύπτει πολλά, αλλά κρύβει την ουσία». Και κρύβει λοιπόν, την ουσία του θανάτου! Και τι έγινε που πέθαναν 4.000 άνθρωποι;

Και τι έγινε…

… που την περασμένη Τετάρτη ξεπεράσαμε τους 5.000 θανάτους από τον κορωνοϊό; Και τι έγινε που ίσως μέσα στο 2021 θα ξεπεράσουμε με τον ίδιο ρυθμό και τους 10.000 θανάτους; Άλλωστε, αν τους αφαιρέσουμε από τους 5.000 θανάτους του 2020 τότε και πάλι μόνο 5.000 θάνατοι θα είναι…

Ο κ. Χαϊκάλης…

… όπως και αρκετοί άλλοι με παρόμοιες απόψεις για το θέμα της πανδημίας, μας σκάει και το υπόλοιπο παραμύθι ότι … «δεν είμαι αρνητής του εμβολίου»… ενώ ήδη μας έχει δηλώσει τις αμφιβολίες του, εφόσον είναι και κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού… και αναρωτιέται ότι … κάτι τρέχει… μιας και το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν είναι υποχρεωτικό!

Παρ’ όλα αυτά…

.. μας δηλώνει λοιπόν: «Δεν είμαι αρνητής του εμβολίου, αλλά έχω μάθει στη ζωή μου να σκέφτομαι. Μπορεί να είναι όλα μια χαρά, εγώ δεν είμαι συνωμοσιολόγος. Δεν πιστεύω ότι η ιστορία του κόσμου έχει φτιαχτεί από συνωμοσιολογίες. Η ιστορία του κόσμου έχει φτιαχτεί από πολύ αγάπη για τον συνάνθρωπο».

Μάλλον λάθος…

… σκέφτεται… ο κόσμος δεν έχει φτιαχτεί από πολύ αγάπη για το συνάνθρωπο… αλλά έχει διαμορφωθεί μέσα από χιλιάδες πολέμους στο διάβα της Ιστορίας, μέσα από εκατομμύρια θανάτους, δολοφονίες, εκκαθαρίσεις, λιμούς, πανδημίες και άλλα πολλά.

Αλλά και μέσα…

…από την επιστήμη και τη φιλοσοφία… που έδιωξαν μακριά Μεσαίωνες και σκοταδισμούς και παράλογες απόψεις όπως οι παραπάνω. Μέσα από την Ιατρική Ιστορία, η οποία παρασκεύασε εμβόλια και μείωσε σημαντικά θανάτους από πολλές αρρώστιες… ακόμα και για τους αρνητές των εμβολίων…  Και δεν είναι ούτε συνωμοσιολογίες, ούτε αγάπη για τον συνάνθρωπο. Είναι απλά η Ιστορία… για να μη θυμηθούμε και τον Ηράκλειτο!