Home > νέα > Στη διαπραγμάτευση και το «φιλέτο» του συγκροτήματος Νέστου

Στη διαπραγμάτευση και το «φιλέτο» του συγκροτήματος Νέστου

Στη διαπραγμάτευση και το «φιλέτο» του συγκροτήματος Νέστου

Ανοικτό ακόμη το ενδεχόμενο

πώλησης υδροηλεκτρικών

μονάδων της ΔΕΗ  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο εκχώρησης και υδροηλεκτρικών εργοστασίων σε ιδιώτες σύμφωνα με την ΡΑΕ και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη ότι θα πωληθούν μόνο οι «βρώμικες» μονάδες λιγνίτη.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Νίκος Μπουλαξής ρωτήθηκε επανειλημμένα για το φλέγον ζήτημα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  το οποίο όπως υπενθυμίζεται αποτελεί προαπαιτούμενο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Απάντησε ότι η εκχώρηση υδροηλεκτρικών εργοστασίων είναι στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, αλλά όπως είπε δεν μπορεί να εκφέρει άποψη λόγω θέσης.  Απαντώντας αργότερα σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, δημοσιογράφων παρέπεμψε το θέμα στον αρμόδιο υπουργό, λέγοντας ότι αυτός είναι τελικά που θα αποφασίσει.

Ο κ. Μπουλαξής τάχθηκε εξάλλου εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ την ίδια ώρα που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχουσα την πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου επέμειναν στην διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης.

Το θέμα δεν είναι ποιος παράγει την ενέργεια, αλλά αν τηρούνται οι κανόνες, σχολίασε με νόημα.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν έκρυψε την δυσφορία του αναφορικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου και για την λειτουργία των ρυπογόνων εργοστασίων παραγωγής ρεύματος στα νησιά.

Για τα τιμολόγια είπε ότι η ΡΑΕ έχει εντοπίσει προβλήματα στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και μίλησε ανοικτά για «στρεβλές χρεώσεις»

Υπάρχει κλιμακωτή αύξηση, εξήγησε και πρόσθεσε ότι ο πολίτης χρεώνεται όλη τη αύξηση ακόμα και αν κάψει δύο κιλοβατόρες παραπάνω. «Θα εισηγηθούμε στον υπουργό αλλαγές» είπε και εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσαν οι χρεώσεις που αφορούν τα νησιά αλλά και την αρωγή των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων καθώς και τους πολύτεκνους (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας)  να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρακτική που εφαρμόζουν και άλλες χώρες της ΕΕ.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μαζί του έσπευσε να συμφωνήσει και η Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία βρήκε αφορμή να παρατηρήσει αιχμηρά ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει –αν υπήρχε – ένα κράτος πρόνοιας.

Για τα νησιά επικαλέστηκε περιβαλλοντική οδηγία της ΕΕ η οποία βάζει φραγμούς στην λειτουργία των ρυπογόνων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν πετρέλαιο.

«Δεν θα μπορούν οι σταθμοί αυτοί να συνεχίσουν την λειτουργία τους ή μέρος αυτής λόγω της εκπομπής ρύπων» προειδοποίησε και κατέστησε σαφές ότι πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές  λύσεις  άμεσα, τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Μπουλαξής επικαλέστηκε σχετικό πόρισμα το οποίο όπως ενημέρωσε καταλήγει ότι πρέπει να διασυνδεθούν οι περισσότερες Κυκλάδες.