Home > νέα > Στη Δράμα εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία Στρ. Παραδιάς: «ο κόσμος έχει μια αποστροφή πλέον προς την κατοχή ακίνητης περιουσίας»

Στη Δράμα εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία Στρ. Παραδιάς: «ο κόσμος έχει μια αποστροφή πλέον προς την κατοχή ακίνητης περιουσίας»

Στη Δράμα  εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ

για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία

Στρ. Παραδιάς: «ο κόσμος έχει μια αποστροφή πλέον προς την κατοχή ακίνητης περιουσίας»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και τα κατά τόπους σωματεία της.

Η ενημέρωση, αφορούσε κυρίως στους δικηγόρους αλλά και στο ευρύτερο κοινό στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν θέματα: Φορολογίας ακινήτων, ΕΝΦΙΑ και Συμπληρωματικό Φόρος, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, φορολογικές δηλώσεις 2019, φορολογία εισοδήματος, επιδότηση ενοικίου και πρόστιμα ιδιοκτητών, γονικές παροχές και κληρονομιές, Εθνικό Κτηματολόγιο, τη νέα φάση δηλώσεων, διαδικασία, τέλη, προθεσμίες, τις επαγγελματικές μισθώσεις, κατοικιών, βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirBnB), στα δημοτικά τέλη καθαριότητας – φωτισμού και στη νέα προθεσμία και διαδικασία για τις δηλώσεις απαλλαγής των κενών/μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, στην τακτοποίηση αυθαιρέτων και τις προθεσμίες, διαδικασίες, συμβολαιογραφικές πράξεις, καθώς και στα νέα εκπτωτικά προγράμματα ασφάλισης κτιρίων και παροχής ενέργειας για τα μέλη των σωματείων ΠΟΜΙΔΑ.

Στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση παραβρέθηκε ο δικηγόρος Αθηνών, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων με έδρα τις Βρυξέλλες, κ. Στράτος Παραδιάς. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο κ. Παραδιάς, μίλησε για την περιοδεία που έχει ξεκινήσει στη βόρεια Ελλάδα η Ομοσπονδία ώστε να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις  σε θέματα που αφορούν στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία, στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τους δικηγόρους,

DIKHGORIKOS - PARABIAS

Από αριστερά: ο κ. Γ. Τοπαλίδης, ο κ. Στρ. Παραδιάς, η κα. Α. Σαλωνίδου και ο κ. Αν. Πούλιος

«Στις εκδηλώσεις αυτές ενημερώνουμε γύρω από τα νομικά, φορολογικά, αλλά και άλλα θέματα που συνεχώς αναφύονται και που προβληματίζουν και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά προβληματίζουν και το νομικό κόσμο της χώρας λόγω του ότι υπάρχει μια εμπλοκή στις συμβάσεις, στις δικαιοπραξίες γενικά, η οποία έχει σχέση με την γραφειοκρατία την οποία το κράτος συνεχώς αυξάνει. Ακόμη αναφερόμαστε στη φορολογία που συνεχώς αυξάνεται και καθιστά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία από ανθρώπινο δικαίωμα, από ένα αγαθό που ο ελληνικός λαός πάλεψε γι’ αυτό και στερήθηκε να το αποκτήσει, σε ένα αγαθό που σήμερα είναι πραγματικά υπό διωγμό.  Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία σαν επαγγελματικό αντικείμενο, τείνει να εξαφανιστεί για το νομικό κόσμο της χώρας εξαιτίας του ότι ο κόσμος έχει μια αποστροφή πλέον προς την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Αυτό το βλέπουμε με την συνεχή αύξηση του αριθμού των αποποιήσεων των κληρονομιών σαν ένα κύμα που εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αν δεν αλλάξει αυτό, αν δεν γίνει κάτι πιο θετικό για την κτηματαγορά, για την οικοδομή αλλά και για τα επαγγέλματα που ασχολούνται γύρω από την οικοδομή ας μην περιμένουμε ότι η χώρα μας θα μπορέσει να μπει στην τροχιά της ανάπτυξης», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Παραδιάς.

Σε ερώτησή μας για το αν υπάρχουν εύφορες συνθήκες ώστε να συμβεί αυτό, ο κ. Παραδιάς απάντησε ότι: «Πιστεύω πως σιγά, σιγά ο πολιτικός κόσμος της χώρας αυτό πρέπει να το δει. Δεν θα ξαναγυρίσουμε βέβαια πίσω στις χρυσές μέρες του 2004 και του 2005, ούτε χρειαζόμαστε τόσα πολλά καινούργια κτίρια. Χρειαζόμαστε όμως να κάνουμε πολλά πράγματα για τα υπάρχοντα κτίρια, στα οποία δεν μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους συνεχώς που να επιβάλλουν υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων αδιαφορώντας πως θα τις εκπληρώσουν. Ούτε μπορούν οι συναλλαγές να εξελίσσονται συνεχώς με όλο και νέα γραφειοκρατικά βάρη για να κάνεις ένα απλό συμβόλαιο. Και την ίδια στιγμή γίνεται κτηματολόγιο και κτηματογράφηση σε όλη την ύπαιθρο χώρα, χωρίς κανενός είδους ενημέρωση. Λες και κάνουμε ένα μυστικό κτηματολόγιο σήμερα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αναστάσιος Πούλιος, μίλησε για την ενημερωτική αυτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την οποία και χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη, ενώ υποστήριξε ότι: «η ιδιοκτησία σήμερα περνάει εξαιρετικά δύσκολες μέρες στη χώρα μας».

Έπειτα, ο κ. Πούλιος μίλησε για την ενημέρωση που είχαν οι δικηγόροι της Δράμας πάνω σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας για το νομικό μέρος αυτής, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα που συναντούν καθημερινά, τόσο στην δικαστηριακή πρακτική, όσο και γενικότερα στην άσκηση του επαγγέλματος τους.