Home > νέα > Νομός πρότυπο η Δράμα στον οινοτουρισμό-Στη Δράμα η Γενική Γραμματέας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστ. Καλογήρου

Νομός πρότυπο η Δράμα στον οινοτουρισμό-Στη Δράμα η Γενική Γραμματέας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστ. Καλογήρου

Σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δράμας

Νομός πρότυπο η Δράμα

στον οινοτουρισμό

Στη Δράμα η Γενική Γραμματέας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστ. Καλογήρου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

«ΩΣ ΝΟΜΟ πρότυπο» στον τομέα του οινοτουρισμού, χαρακτήρισε τη Δράμα η Γενική Γραμματέας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Χριστίνα Καλογήρου, στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δράμας.

Η κα. Καλογήρου, βρέθηκε στη Δράμα την Τετάρτη και παραχώρησε ομιλία με κεντρικό θέμα: «Αγροδιατροφή και Αγροτουρισμός – Οινοτουρισμός ως εφαλτήριο ανάπτυξης. Η επιχειρηματικότητα στον κλάδο τροφίμων και ποτών», σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας στο ξενοδοχείο «KOUROS». Στην εκδήλωση παρέστησαν άνθρωποι από αγροδιατροφικές επιχειρήσεις της Δράμας, ενώ πριν ο ίδια ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο στη νέα δομή του Επιμελητηρίου Lab-40.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η κα. Καλογήρου ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στον άδικο χαμό των δύο πιλότων, του Δραμινού Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Καλογήρου: Νομός πρότυπο η Δράμα

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η κα. Καλογήρου, συνέδεσε την εκδήλωση με την εορτή του Αγίου Τρύφωνα που ήταν την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι ενέχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι ο προστάτης της αμπελουργίας.

Όπως σημείωσε για την εκδήλωση, «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, με τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα και τις ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται από τη διασύνδεση του αγροτικού με τον τουριστικό τομέα».

Ερωτώμενη για το πώς βλέπει η ίδια το Νομό Δράμας σ’ αυτό το θέμα, απάντησε σχετικά:

«Η Δράμα, είναι ένας Νομός πρότυπο. Διότι έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς το κομμάτι του οινοτουρισμού, με επισκέψιμα οινοποιία, ένας νομός ο οποίος έχει ΠΟΠ κρασιά, εξαιρετικές ποικιλίες, το μικροκλίμα και τα εύφορα εδάφη δίνουν μοναδικής και εξαιρετικής ποιότητας παραγόμενα σταφύλια και από εκεί και πέρα, το μεράκι και ο υψηλός επαγγελματισμός των ανθρώπων των οινοποιών, συμβάλλει στο να παράγονται μοναδικά κρασιά, που φτάνουν στα πέρατα του κόσμου».

Όπως τόνισε η κα. Καλογήρου, «υπάρχουν πολλές και δυνατές ευκαιρίες. Και το σημαντικό είναι να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, οι άνθρωποι της παραγωγής με τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, προκειμένου να πετυχαίνουν το καλύτερο για τον τόπο, την ανάπτυξη και τους ανθρώπους».

Καταλήγοντας η ίδια, τόνισε ότι «μαγικές λέξεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως μια λέξη, η οποία είναι η συνεργασία. Που μπορεί να βοηθήσει και να γίνουν όλα πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε. Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τα Επιμελητήρια και πραγματικά το Επιμελητήριο της Δράμας πρωτοστατεί σε πολλά ζητήματα και σ’ αυτό».

Γεωργιάδης: «Σημαντικός ο ρόλος του Επιμελητηρίου»

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «η περιοχή μας πραγματικά αναγνωρίζεται για τα πρότυπα βήματά της, για τη διαφορετικότητά της, για τον τρόπο που προχωρά ειδικά το κομμάτι του οίνου. Η επόμενη Προγραμματική Περίοδος για εμάς είναι συνδυασμένη με την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής που θα έπρεπε να έχουμε όλοι μας. Και ο Αγροδιατροφικός τομέας είναι το βασικό στοιχείο για όλα αυτά».

Αναφερόμενος στο ρόλο του Επιμελητηρίου, σημείωσε  ότι, «το Επιμελητήριο Δράμας επιτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο, στο κομμάτι της καινοτομίας και της εξωστρέφειας και σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και το αμέσως επόμενο διάστημα χαράσσουμε ένα σχέδιο όπου θα δημιουργήσουμε ουσιαστικά και τα γκρουπ των αγροτικών επιχειρήσεων, εντός του Επιμελητηρίου, τα οποία θα αποκτήσουν και αυτά πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης σε δομές καινοτομίας όπως είναι αυτή την οποία έχουμε, συν τις χρηματοδοτήσεις της διαφορετικότητας της καινοτομίας στην προγραμματική περίοδο 2023-2027.

Αυτός είναι ο στόχος του Επιμελητηρίου, στον οποίο προτάσσουμε τον Αγροδιατροφικό τομέα μαζί με τους βασικούς στρατηγικούς κλάδους όπως το μάρμαρο, στο ίδιο επίπεδο. Και θα πρέπει να το προχωρήσουμε δυναμικά».