Home > Πρώτο Θέμα > Στη Δράμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος: «Δύο χρόνια ανάπτυξης και αύξηση των εισοδημάτων ακόμα και στα μεσαία στρώματα…»

Στη Δράμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος: «Δύο χρόνια ανάπτυξης και αύξηση των εισοδημάτων ακόμα και στα μεσαία στρώματα…»

 

Στη Δράμα ο υπουργός Οικονομικών

κ. Τσακαλώτος: «Δύο χρόνια ανάπτυξης

και αύξηση των εισοδημάτων ακόμα και στα μεσαία στρώματα…»

Η ανάπτυξη που βλέπει ο υπουργός και δεν μπορούμε να δούμε εμείς εδώ στη Δράμα

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Την Δράμα, επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε συναντήσεις με φορείς ενώ παράλληλα παραβρέθηκε στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Τσακαλώτου στην πόλη μας, παραχώρησε χθες το πρωί συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή, Χρ. Καραγιαννίδη και τον γραμματέα της Ν.Ε. Σύριζα Δράμας, Δ. Καρβούνη. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για μισθούς και εισοδήματα, ΕΝΦΙΑ, ξένες επενδύσεις, κόκκινα δάνεια κ.α.

Όπως δήλωσε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος, ο κόσμος θέλει να ακούσει επιχειρήματα για την οικονομία και ποια είναι η σωστή οικονομική πολιτική για την κοινωνία και ποια είναι η σωστή κοινωνική πολιτική για το θέμα του εθνικισμού στην Ευρώπη, αλλά και τι Ευρώπη θέλουμε.

TSAKALOTOS STO EBE DRAMAS 1

Μείωση ΕΝΦΙΑ στο 20% το 2020

Για την φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 10% αλλά και την επερχόμενη μείωση στο 20% το 2020, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, καθώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και τους φορολογούμενους πολίτες. Ακόμη σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, το γεγονός της ελαφριάς – όπως την χαρακτήρισε – αύξησης των εισοδημάτων ακόμα και στα μεσαία στρώματα, σημειώνοντας μάλιστα ότι μεγάλο ποσοστό των πολιτών αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

«Δεν δέχομαι την παραδοχή ότι έχουν γίνει επί των ημερών μας μειώσεις σε μισθούς και εισοδήματα. Έχουμε δυο χρόνια τώρα με ανάπτυξη. Έχουμε μια αύξηση στο εισόδημα και των μεσαίων στρωμάτων. Τα μεσαία στρώματα έχασαν περίπου 36% και έχουν τώρα μια ελαφριά αύξηση. Δεν έχουμε κρύψει ποτέ τις δυσκολίες. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και σιγά σιγά με προτεραιότητες πρέπει να τα διορθώσουμε. Κάτι που διορθώνουμε είναι ο ΕΝΦΙΑ, που μειώσαμε 10% για φέτος και θα υπάρξει άλλο 20% του χρόνου. Το έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ότι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έχει νομοθετηθεί, με την εξαίρεση του επιδόματος στέγασης που η πλατφόρμα θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Ότι είπε έγινε. Αυτά που μπορούσαμε με τον δημοσιονομικό χώρο που είχαμε αυτά ξοδέψαμε».

Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων

Για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις μίλησε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι γίνονται επενδύσεις και μάλιστα ότι την περσινή χρονιά η χώρα μας σημείωσε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων.

«Επενδύσεις γίνονται. Πέρυσι είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Γνωρίζετε για τις επενδύσεις που γίνονται στα λιμάνια, στους δρόμους, την ενέργεια. Έρχονται μεγάλα projects στο άμεσο μέλλον, όπως είναι αυτό που θα ενώσει την Αττική με την Κύπρο. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με προχωρημένα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Δεν είναι το βασικό μας μοντέλο τα μεγάλα έργα υποδομής. Είμαστε μια χώρα με πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γι’ αυτό έχουμε στρέψει το ΕΣΠΑ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό περνάμε τον Μάρτιο νομοσχέδιο για Αναπτυξιακή Τράπεζα και για μικροχρηματοδοτήσεις».

syryza11 syriza

Ρυθμίσεις κόκκινων δανείων  

Σχετικά με ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίες αφορούσαν στα κόκκινα δάνεια, αλλά και στις παρεμβάσεις που γίνονται από πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι: «Νομίζω ότι γίνονται πολλές πρωτοβουλίες για τις τράπεζες. Τώρα λέμε για τον νέο νόμο Κατσέλη που θα βοηθήσει τους πολίτες να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Αυτό δεν είναι μόνο καλό για τους πολίτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα στεγαστικό δάνειο, είναι καλό και για ένα ζευγάρι που θέλει ένα στεγαστικό δάνειο και δεν μπορεί να μπει στην αγορά ακινήτων. Διότι βοηθώντας τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια θα μπορέσουν οι τράπεζες να δώσουν νέο χρήμα.

Για τα κόκκινα δάνεια κάνουμε πάρα πολλές παρεμβάσεις. Δεν είναι μόνο ο νέος νόμος Κατσέλη. Είναι και το σύστημα εγγυήσεων που έχουμε στείλει στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού για να το μελετήσει, που όλες οι τράπεζες λένε ότι θα βοηθήσουν. Είναι αυτό που έχουμε κάνει με τον εξωδικαστικό, που συνεχώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την πλατφόρμα ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμη από τους πολίτες. Ακόμη, είναι ο καινούργιος πτωχευτικός κώδικας. Δηλαδή, κάνουμε μια σειρά από μέτρα για να βοηθήσουμε τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, για να μπορέσουν μετά να χρηματοδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Οφειλές στην εφορία

Στη συνέχεια έγινε αναφορά για το ζήτημα των οφειλών στην εφορία, αλλά και τις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των χρεών που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα. Να μην κλείσουμε το μάτι σε κακοπληρωτές και συγχρόνως να μην αισθάνονται αδικημένοι, πολίτες που έκαναν μεγάλη προσπάθεια να πληρώσουν την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Διότι υπάρχει και μια μερίδα που μέσα σε αυτή την μεγάλη κρίση προσπάθησε να ανταποκριθεί θετικά σε όλες τις υποχρεώσεις με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη για πραγματικούς λόγους. Το σχέδιο μας είναι να έχουμε ρυθμίσεις όταν ωριμάσει ο χρόνος, που συγχρόνως βοηθάνε τους πολίτες που χρειάζονται και δεν βοηθάνε τους κακοπληρωτές».