Home > Πρώτο Θέμα > Στη Δράμα στις 18 Οκτωβρίου η Αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη στο πλαίσιο του Via Egnatia► Αγώνας δρόμου αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία

Στη Δράμα στις 18 Οκτωβρίου η Αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη στο πλαίσιο του Via Egnatia► Αγώνας δρόμου αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία

Στη Δράμα στις 18 Οκτωβρίου

η Αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη

στο πλαίσιο του Via Egnatia

► Αγώνας δρόμου στα χνάρια της Εγνατίας Οδού από Μαυρολεύκη μέχρι Καλαμπάκι, αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία

► Δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου της ΠΑΜΘ για θέματα Πολιτισμού Γρ. Παπαεμμανουήλ

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ σημασία στην ανάπτυξη του τριπόλου Αμφίπολη – Δράμα – Φίλιπποι δίνει φέτος η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό εκδηλώσεις, όπως το φετινό Φεστιβάλ Via Egnatia, με έναν αγώνα δρόμου στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού καθώς και μια σημαντική ομιλία από την Αρχαιολόγο κα. Κατερίνα Περιστέρη, η οποία ήταν υπεύθυνη των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Για τα παραπάνω θέματα, δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε χθες το πρωί, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και περιφερειακός σύμβουλος Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, πλαισιωμένος από τους αθλητές, κκ. Αντώνη Κασδοβασίλη, Μάριο Γιαννάκου και Θεόφιλο Σαρηγιάννη.

Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, το Φεστιβάλ Via Egnatia οραματίστηκε ο αείμνηστος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης και συνεχίζεται και από τη σημερινή διοίκηση.

Αναλυτικότερα, στο φετινό πρόγραμμα και για την περιοχή της Π.Ε. Δράμας, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα διήμερο εκδηλώσεων, με στόχο να αναδειχθεί το τρίπολο  Δράμα – Αμφίπολη – Φίλιπποι.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 18 τρέχοντος, θα βρίσκεται στη Δράμα η γνωστή Αρχαιολόγος κα. Κατερίνα Περιστέρη, η οποία είναι και εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος της Π.Ε. Σερρών και στην οποία έχει ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία.

Via Egnatia synentefxi1

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου. Από αρ. οι κ.κ. Θεόφιλος Σαρηγιάννης,

Μάριος Γιαννάκου, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, Αντώνης Κασδοβασίλης.

Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, η κα. Περιστέρη θα μιλήσει στις 6.30 το απόγευμα στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας «με στόχο την ανάδειξη του τριπόλου Αμφίπολης – Δράμας – Φιλίππων». Συνεχίζοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «η περιοχή μας καλείται στο προσεχές διάστημα να φιλοξενήσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τουριστών, όσον αφορά την ανακάλυψη του μνημείου του Τύμβου Καστά που ανακαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια, που δυστυχώς θάφτηκε. Ήρθε η ώρα να το αναδείξουμε».

Μετά την ομιλία της κας Περιστέρη, η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια μουσική συναυλία στον ίδιο χώρο από τον συγκρότημα του Μανώλη Παργεντάκη.

 

Αγώνας δρόμους αφιερωμένος στα 100 χρόνια της Ποντιακής Γενοκτονίας

Στις εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ένας αγώνας δρόμου 10 χιλιομέτρων, στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, μια διαδρομή με αφετηρία τη Μαυρολεύκη και τερματισμό το Καλαμπάκι.

«Η αρχαία Εγνατία Οδός, ήταν και εκείνα τα χρόνια ένας δρόμος κομβικής σημασίας για την οικονομία, τον πολιτισμό, το εμπόριο, τις κοινωνικές συναναστροφές, όπως είναι και σήμερα», τόνισε ο κ. Παπαεμμανουήλ και συνέχισε: «Στόχος μας είναι να τονίσουμε την σχέση που  υπήρχε από το χθες, το σήμερα αλλά και το αύριο. Στόχος μας είναι επίσης να αναδείξουμε και ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός: αυτό των 100 χρόνων από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αφιερώνοντας αυτό τον αγώνα σ’ αυτό το ιστορικό γεγονός».

Ο κ. Παπαεμμανουήλ έκανε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Δράμας να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως και προς όλους τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, σημαντική βοήθεια θα προσφέρουν με τη συμμετοχή τους και Δραμινοί αθλητές, όπως ο Μάριος Γιαννάκου, «ένας υπεραθλητής υπεραποστάσεων, που έχει κάνει 150 χλμ. στην Ανταρκτική, 270 χλμ. στην Έρημο Μαρμούρ και ετοιμάζεται να κάνει 250 χλμ. στην ζούγκλα Ταλαμάγκα στην Κόστα-Ρίκα στην Κεντρική Αμερική».

Ο κ. Παπαεμμανουήλ πρότεινε ώστε η ιστορία του Μ. Γιαννάκου να περάσει με κάποια μορφή στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση «για να αποτελέσει στόχος για όλους τους νέους της περιοχής μιας και αξίζει να μην παρουσιάζεται μόνο στο Κολέγιο Αθηνών και αλλού».

Στην ίδια διοργάνωση συμμετέχει και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Δράμας με τον πρόεδρο κ. Θεόφιλο Σαρηγιάννη, «που όλα τα τελευταία χρόνια προάγουν τις αξίες του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθε ενώ περνούν πολλά μηνύματα στην τοπική μας κοινωνία».

Τη βοήθειά του και την συμμετοχή του προσφέρει επίσης και γνωστός αθλητής και ποδοσφαιριστής Αντώνη Κασδοβασίλης, ο οποίος θα βρίσκεται και αυτός στον αγώνα των 10 χλμ. στην αρχαία Εγνατία Οδό.

Θα πρέπει να αναφερθεί τέλος, ότι, οι τρεις καλεσμένοι αθλητές, κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στον αγώνα δρόμου, έστω και αν χρειαστεί να τον κάνουν περπατώντας, καθώς έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή. Εξήραν επίσης ότι ο δρόμος αυτός αφιερώνεται στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ όπως πρόσθεσε τέλος ο κ. Παπαεμμαουήλ, στο μετάλλιο που θα δοθεί, θα υπάρχει το λογότυπο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας «G».