Home > Νέα > Στη Βουλή το θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων στο Νευροκόπι Δράμας και η αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη Βουλή το θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων στο Νευροκόπι Δράμας και η αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με ερώτηση του βουλευτή Δράμας Θ. Ξανθόπουλου

Στη Βουλή το θέμα των φωτοβολταϊκών

πάρκων στο Νευροκόπι Δράμας

και η αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου

Αναφορές σε δημοσιεύματα του «Π.Τ.» για την κατάσταση που επικρατεί

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στην οποία αναφέρεται στα ζητήματα της πιθανής εγκατάστασης μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου Π.Ε. Δράμας, καθώς και στην περιοχή της Λεκάνης της Π.Ε. Καβάλας.

Την ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ξανθόπουλου υπογράφουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Περιφέρεια ΑΜΘ και από αλλού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το τελευταία διάστημα ο «Π.Τ.» έχει προβεί σε αρκετά δημοσιεύματα, όπως και με το ζήτημα της ομόφωνης αρνητικής απόφαση για την εγκατάστασή τους, που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου.

Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Ξανθόπουλος, δεν έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και δεν έχει γίνει και καμιά ενημέρωση προς τους κατοίκους της περιοχής.

Αναφέρει μάλιστα ότι, «οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν επιλεγεί χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καμία ενημέρωσή τους όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων χώρων αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις παραγωγικές δραστηριότητες, το περιβάλλον, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω περιοχών».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Νευροκοπίου, ο κ. Ξανθόπουλος κάνει λόγο για την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου ότι γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών πάρκων «ένα στην Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου με συνολική ισχύ 423,08 MW, το οποίο θα καλύψει έκταση 6.500.000 τετραγωνικών μέτρων και ένα στην κοινότητα Καταφύτου συνολικής ισχύος 379,34 MW. Όλοι οι τοπικοί παράγοντες και φορείς εξέφρασαν τιε αντιρρήσεις τους, καθώς το ΦΠ στο Νευροκόπι σχεδιάζεται σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, περικυκλώνει την πόλη, περιλαμβάνει χώρο βοσκοτόπου ενώ είναι άγνωστες οι επιπτώσεις του στην πατατοπαραγωγή. Σε περιοχή βοσκοτόπου σχεδιάζεται και η επένδυση στη Κοινότητα Καταφύτου, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την επένδυση αμπελώνων μεγάλου οινοποιείου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οινική παραγωγή τη περιοχής».

Στην ίδια ερώτηση ο βουλευτής Δράμας κάνει λόγο για το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λεκάνη Καβάλας, για οποίο την περασμένη Τετάρτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά γνωμοδότηση για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όπως αναφέρει ο ίδιος συγκεκριμένα, «ο στόχος της πολιτικής ανάπτυξης των ΑΠΕ περνά ωστόσο μέσα από την επίλυση των όποιων προβλημάτων και εντάσεων δημιουργούνται με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και με ταυτόχρονη διατήρηση και προστασία του φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.

Με τα δεδομένα αυτά, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός, αν προτίθεται να επανεξετάσει την χωρική εγκατάσταση των συγκεκριμένων ΦΠ, εάν πρόκειται να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση κατά την διαδικασία αδειοδότησης τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων.

Ερωτάται επίσης πότε θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου το οποίο έχει προκηρυχθεί από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά λιμνάζει εδώ και 5 χρόνια με αποτέλεσμα έκτοτε να επικρατεί αναρχία στη χωροθέτηση τέτοιων έργων καθώς και αν έχει σκοπό να ενισχύσει τον δραστήριο ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων στην αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας».

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι, στη σύσκεψη των 13 περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδης, έκανε ιδιαίτερο λόγο σχετικά με το θέμα του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, ώστε έτσι να διευθετηθούν τέτοια προβλήματα και να υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τέτοιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Η αναφορά στον «Π.Τ.»

Στο ίδιο το κείμενο της ερώτησης στη Βουλή, ο κ. Ξανθόπουλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε δημοσιεύματα του «Π.Τ.».  Πρόκειται για δύο δημοσιεύματα στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2024, όπου παρουσιάζεται αναλυτικά το θέμα του Νευροκοπίου με δηλώσεις του δημάρχου κ. Λευτέρη Ταμπουρίδη.

Ο «Π.Τ.», προσπαθεί μέσα από καθημερινά δημοσιεύματα, να αναδείξει τα  προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας καθημερινά, μιας και όλα αυτά αφορούν τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον της περιοχής μας. Μέσα από τα δημοσιεύματα, όλα αυτά γίνονται γνωστά και υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν πιέσεις ώστε να έχουμε και βελτιώσεις σε πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν.