Home > νέα > Στοιχεία για τα τροχαία στη Δράμα το 2016, 2017 παρουσιάστηκαν στην 5η Νοσηλευτική Διημερίδα του Νοσοκομείου Δράμας

Στοιχεία για τα τροχαία στη Δράμα το 2016, 2017 παρουσιάστηκαν στην 5η Νοσηλευτική Διημερίδα του Νοσοκομείου Δράμας

Τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν μια καθημερινή μάστιγα!

Στοιχεία για τα τροχαία στη Δράμα το 2016,

2017 παρουσιάστηκαν στην 5η Νοσηλευτική

Διημερίδα του Νοσοκομείου Δράμας

Η διακομιδή των τραυματιών και η ασφάλιση των οχημάτων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ενότητα στην πολυθεματολογία της 5ης Επιστημονικής Νοσηλευτικής Διημερίδας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, ήταν εκείνη με τα τροχαία ατυχήματα. Η ενότητα είχε τον τίτλο: «Τροχαία ατυχήματα: Παραμένει μάστιγα για την Ελλάδα και αν ναι, γιατί;»

Στην ενότητα αυτή, οι εισηγήσεις έγιναν από τον κ. Ακούτα Αλέξανδρο της Τροχαίας Δράμας με τίτλο: «Τροχαία ατυχήματα στη Δράμα», από τον κ. Δαδούδη Κωνσταντίνο διοικητή Πυροσβεστικής Δράμας με τίτλο: «Ο ρόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος», από τον κ. Αγάογλου Παναγιώτη, στέλεχος του ΕΚΑΒ στη Δράμα με τον τίτλο: «Ανταπόκριση και ασφαλής διακομιδή ασθενή – Αλυσίδα διακομιδής» και από τον κ. Δαϊλάκη Απόστολο, ασφαλιστή με θέμα: «Τροχαία ατυχήματα και ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα της κρίσης».

Akoutas Alexandros

Α. Ακούτας: Τα τροχαία στη Δράμα

Στα τροχαία ατυχήματα και τα αίτιά τους, αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Ακούτας, Υπαστυνόμος Α΄, του Τμήματος Τροχαίας Δράμας. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ακούτας, τόνισε ιδιαίτερα ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι η τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τις νεοπλασματικές ασθένειες, ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορα στατιστικά στοιχεία

Όπως επισημαίνει, «πρώτιστο είναι να είμαστε γνώστες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και να τον τηρούμε πιστά για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε συνέπειες που έχουν να κάνουν με το τροχαίο ατύχημα. Η υπηρεσία μας σε καθημερινή βάση με τις εποχούμενες περιπολίες επιτηρεί το δίκτυο, ενώ με τις διαλέξεις που πραγματοποιεί σε σχολικά συγκροτήματα, θέλει να εμπεδώσει το αίσθημα για το τι εστί κυκλοφοριακή αγωγή, ούτως ώστε τα παιδιά που είναι το κύτταρο της κοινωνίας να μπορούν αύριο μεθαύριο να είναι σωστοί οδηγοί, να μην θρηνούμε θύματα και η κάθε μας έξοδος να είναι όσο περισσότερο αναίμακτη γίνεται. Ευχή μας σαν υπηρεσία Τροχαίας, είναι οι ιατροδικαστές μας να μείνουν αχρείαστοι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ακούτας, στην πόλη της Δράμας είχαμε τα παρακάτω ατυχήματα για το 2016 και το 2017:

Το 2016 στην πόλη της Δράμας είχαμε: – 4 θανατηφόρα. – 7 σοβαρά. – 53 ελαφρά.

Το 2017 στην πόλη της Δράμας είχαμε: – 6 θανατηφόρα. – 3 σοβαρά. – 52 ατυχήματα.

Χαρακτηριστικό στις παραπάνω περιπτώσεις, είναι ότι κατά πλειοψηφία, τα ατυχήματα οφείλονται κυρίως στη μέθη, την προσοχή του οδηγού και την παραβίαση προτεραιότητας.

Agaogloy Panagiotis

Π. Αγάογλου: Τα προβλήματα – η καθημερινότητά μας

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Παναγιώτης Αγάογλου, υπεύθυνος του Τομέα ΕΚΑΒ Δράμας, αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ για την ασφαλή διακομιδή του ασθενή και σε όλη την αλυσίδα διακομιδής και απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, τόνισε: «Λάθη σίγουρα γίνονται, τα οποία ευτυχώς δεν είναι σε βάρος της υγείας του ασθενούς. Εμείς ως εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, προσπαθούμε μέσα από την εκπαίδευση αλλά και μέσα από διάφορα περιστατικά, να βελτιώσουμε τις όποιες ελλείψεις που έχουμε».

Ο κ. Αγάογλου, τόνισε ότι «το περιστατικό για το ΕΚΑΒ ξεκινάει από τη στιγμή που έχει κλήση στο 166 ή στον ευρωπαϊκό αριθμό 112».

Αναφερόμενος σε κάποια στοιχεία, επεσήμανε ότι το πλήθος των διακομιδών είναι: – ενδονοσοκομειακές: από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο τουλάχιστον δύο κάθε μέρα,

– οι εξωνοσοκομειακές: δηλαδή από σπίτι ή από κάποιο περιστατικό στο δρόμο τουλάχιστον 15 περιστατικά καθημερινά για την  πόλη της Δράμας. «Φανταστείτε ότι όσο ανοίγουμε την περιφέρεια της πόλης και καλύπτουμε όλο το Νομό, τα περιστατικά αυξάνονται», επισημαίνει.

Απαντώντας στην ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ σε τροχαία περιστατικά, ο κ. Αγάογλου επεσήμανε ότι, «είναι ο χώρος και η ώρα που θα συμβεί το τροχαίο, αν κι εμείς δεν τα θεωρούμε προβλήματα, αλλά μια καθημερινότητα. Δουλεύουμε σε αντίξοες συνθήκες, με βροχή ή χιόνι, μπορεί ο τραυματίες να είσαι μέσα σε χωράφια κτλ. για να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε. Μεγάλο ζήτημα είναι επίσης η έλλειψη φωτισμού τις βραδινές ώρες, αν και τα νέα οχήματα έχουν προβολείς δεξιά και αριστερά. Ο τομέας της Δράμας έχει επίσης και ασθενοφόρο 4Χ4 προκειμένου να καλύψει περιοχές στα ορεινά του Νομού».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επάρκεια του προσωπικού του ΕΚΑΒ στη Δράμα, ο κ. Αγάογλου επεσήμανε: «Το προσωπικό δεν θα είναι ποτέ επαρκές, γιατί οι ανάγκες πάντα πολλαπλασιάζονται και ποτέ δεν θα μπορέσουμε να πούμε ότι θα είναι επαρκή. Ακόμα και με 100 οχήματα, κάποιο θα καθυστερήσει να πάει κάπου και θα υπάρξει ζήτημα».

Dailakis ApostolosΔαϊλάκης: Δείγμα σεβασμού η ασφάλιση του αυτοκινήτου

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε και ο κ. Απόστολος Δαϊλάκης, ασφαλιστικός σύμβουλος, ο οποίος είχε εισήγηση με τίτλο: «Τα τροχαία ατυχήματα και τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα της κρίσης». Όπως μας εξήγησε ο κ. Δαϊλάκης, «πρόκειται για ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα διαχρονικά, που σαφώς τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις».

Ο κ. Δαϊλάκης, σημειώνει ότι «το ζήτημα είναι καθαρά κοινωνικό. Οι συνέπειες ενός ατυχήματος όπου εμπλέκεται και ανασφάλιστο όχημα, είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Είναι κοινωνικές, οικονομικές, δικαστικές και ασφαλιστικές. Άρα, επειδή είναι σε πολλά επίπεδα και επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να περάσει το μήνυμα, ότι θέλουμε και οφείλουμε να έχουμε ασφαλισμένο το όχημά μας, ως ένα δείγμα σεβασμού και του εαυτού μας, και της οικογένειες και της κοινωνίας ευρύτερα».

Αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλισης οχημάτων στο Νομό Δράμας, ο κ. Δαϊλάκης τονίζει ότι, «και ο Νομός Δράμας ακολουθεί την πανελλαδική πορεία, που κυμαινόταν γύρω στο 10% επί του συνόλου των οχημάτων ως ανασφάλιστα, ενώ τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια μείωση, καθώς έχει αρχίσει και εφαρμόζεται πιο αυστηρά η νομοθεσία, αλλά πάλι υπάρχει ένα μέρος ανασφάλιστων οχημάτων».

Στην ερώτηση αν οι οδηγοί επιλέγουν φθηνότερες ασφάλειες λόγω οικονομικών δυσχερειών, ο κ. Δαϊλάκης επισημαίνει: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, λόγω του ότι οι οδηγοί οδηγούν σε χαμηλότερες ταχύτητες, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη έχουν κοπεί και οι πολλές βραδινές έξοδοι. Παράλληλα έχουμε και μείωση στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους ασφάλισης. Άρα, σαφώς και ο κόσμος ψάχνει το πιο οικονομικό, όμως αυτή τη στιγμή η αγορά στην ασφάλιση αυτοκινήτου σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, έχει μια πτώση περίπου στο 30%-40% στο κόστος ασφάλισης. Υπάρχουν λύσεις και θεωρώ ότι τα ποσά για τα δεδομένα που ζούμε, είναι φυσιολογικά».