Home > Πρώτο Θέμα > Στην χαμηλότερη τιμή φέτος η πατάτα του Νευροκοπίου με 0,15 λεπτά στον παραγωγό Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θ. Ιφόγλου μιλάει στον «Π.Τ.»

Στην χαμηλότερη τιμή φέτος η πατάτα του Νευροκοπίου με 0,15 λεπτά στον παραγωγό Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θ. Ιφόγλου μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κ. Νευροκοπίου Θ. Ιφόγλου μιλάει στον «Π.Τ.»

Στην χαμηλότερη τιμή φέτος

η πατάτα του Νευροκοπίου

με 0,15 λεπτά στον παραγωγό

«Με 0,15 λεπτά το κιλό την πατάτα, το μόνο που προσδοκά ο παραγωγός, είναι να βρει ένα καλό κλαδί να τον κρατήσει για κρεμαστεί!» 

Απέκλεισε νέο «κίνημα πατάτας» ο κ. Ιφόγλου και μίλησε για την ανάγκη ίδρυσης συνεταιρισμού!

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΕ ΝΕΕΣ περιπέτειες μπαίνει, για άλλη μια χρονιά, η πατάτα Κ. Νευροκοπίου, και φέτος το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην χαμηλή τιμή που είναι αναγκασμένοι να πουλάνε στους εμπόρους οι παραγωγοί. Στα 0,15 λεπτά το κιλό προς τους εμπόρους η φετινή τιμή της πατάτας, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πατάτας του λεκανοπεδίου, αδυνατούν να βγάλουν ακόμα και τα έξοδά τους.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Αγροτών Κ. Νευροκοπίου, έχει καλέσει σήμερα όλους τους πατατοπαραγωγούς στο δημαρχείο Νευροκοπίου προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που τους άφορα άμεσα, ενώ ήδη την Τρίτη, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδη, κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πέρα από τα όποια γνωστά προβλήματα των αγροτών, η πατάτα Νευροκοπίου φέτος είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της λειψυδρίας. Τόσο στο Νευροκόπι όσο και στον κάμπο της Δράμας, η ξηρασία ήταν έντονη και αν δεν υπήρχε μια καλή βροχή στα μέσα του καλοκαιριού, οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής κ. Θοδωρής Ιφόγλου, ο οποίος περιγράφει τα πράγματα με μελανά χρώματα. Μιλάει όμως και για την ανάγκη ίδρυσης ενός συνεταιρισμού, που μέσω του οποίου θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη προώθηση του προϊόντος τους, που είναι και μονοκαλλιέργεια.

Αρχικά, ο κ. Ιφόγλου επισημαίνει ότι «εάν συνεχίσουμε με την ίδια κατάσταση που έχουμε φέτος, δεν θα έχουμε πατάτα Νευροκοπίου του χρόνου. Ναι μεν ο καταναλωτής μπορεί να απολαμβάνει ένα όφελος, όμως εμείς βγαίνουμε κλασικά ζημιωμένοι. Γιατί αυτό που επιμερίζεται στον παραγωγό, είναι τελικά το ένα τρίτο της τιμής! Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να παρακάμψουμε εμείς τα κλασικά δίκτυα διανομής».

Ifogloy

Ο κ. Θοδωρής Ιφόγλου.

Ποια είναι η τιμή που διατίθεται φέτος η πατάτα κ. Ιφόγλου;

«Φέτος είναι στα 0,15 λεπτά του ευρώ. Πέρυσι ήταν 0,25. Η ζωτική διαφορά για όποιον δεν το καταλαβαίνει, είναι ότι, όταν το κόστος κυμαίνεται από 0,20 μέχρι 0,22 λεπτά από 0,25, κάτι προσδοκά ο παραγωγός να πάρει. Με 0,15 λεπτά το κιλό, το μόνο που προσδοκά είναι να βρει ένα καλό κλαδί να τον κρατήσει που θα είναι να κρεμαστεί.»

 

Σε σχέση με άλλες χρονιές η φετινή παραγωγή είναι καλύτερη;

«Σε σχέση με άλλες χρονιές, έχουμε, καλή παραγωγή. Δεν μπορώ όμως να πω ότι είναι η καλύτερη που έχουμε συναντήσει από πλευράς ποσότητας. Η χρονιά ήταν ξερική, οι πατάτες ήταν καλές, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και το τονάζ είναι ικανοποιητικό. Απλά, σκεφτείτε ότι, όταν η τιμή είναι 45% κάτω, θεωρητικά τουλάχιστον μιλώντας, για να ισοσκελίσεις και να πεις ότι δεν έχεις ζημιά, έπρεπε να έχεις αυτή η στιγμή διπλάσια παραγωγή. Αυτό όμως δεν γίνεται και δεν μπορούμε να περιμένουμε να βγάλει το στρέμμα 8 και 10 τόνους πατάτα».

 

Θα μπορούσατε να πουλήσετε δηλαδή διπλάσια ποσότητα για να βγάλετε τα έξοδα εννοείται!

«Ναι, για να μας αποφέρει και κάτι, το οποίο θα το δώσουμε στην οικογένεια».

 

Είδαμε κ. Ιφόγλου, ότι ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης κατέθεσε μια επερώτηση στη Βουλή. Πιστεύεται ότι βγαίνει τίποτα μέσα απ’ αυτές τις επερωτήσεις;

«Σε μια αγορά η οποία έχει στεγνώσει, οποιαδήποτε παρέμβαση θεωρείται θετική. Είναι ένα παρήγορο βήμα να νοιώθουμε ότι προσπαθούν και όλοι οι άνθρωποι της διοίκησης».

 

Το θέμα της λειψυδρίας που παρουσιάστηκε φέτος σε όλη την περιοχή, κατά πόσο σας δυσκόλεψε;

«Μας δυσκόλεψε πάρα πολύ. Γιατί ναι μεν υπήρξε μια καλή βροχή στη μέση του καλοκαιρού που έσωσε κατά μια έννοια την αγροτική παραγωγή και στον κάμπο και στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε να κάνουμε πράγματα. Τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε μια αυτάρκεια από τον ΤΟΕΒ Νευροκοπίου, φέτος όμως δεν μας έφτασε και χρειάστηκε να κάνουμε επιπλέον υποδομές. Να αγοράσουμε αρδευτικά, να αγοράσουμε πετρέλαια και άλλα. Αυτό το κόστος δεν το μετράμε ακόμα! Γιατί η αλήθεια είναι ότι, με την τιμή των 0,25 λεπτών, θα ήμασταν σε μια κατάσταση … είμαι καλά, έβγαλα ένα μεροκάμματο! Ξανακάνοντας όμως τον λογαριασμό και υπολογίζοντας τα φετινά κόστη, θα λέγαμε ότι μετριάζεται ακόμα περισσότερο το κόστος. Σήμερα όμως, με όλα αυτά που συμβαίνουν, καταντάει δυσβάστακτο.

Κάναμε μια υποδομή σχεδόν από το μηδέν, συντηρήσαμε πράγματα που είχαμε να τα συντηρήσουμε 20 χρόνια. Αγοράσαμε επιπλέον σωλήνες και άλλα διάφορα για τη λειψυδρία».

 

Με το ζήτημα της ασθένειας που είχαμε στην πατάτα τι γίνεται κ. Ιφόγλου; Έχει εξαλειφθεί ή έχουμε ακόμα θέματα;

«Υπάρχει μια περιοχή καραντίνας η οποία θα παραμείνει για μερικά χρόνια ακόμα, έχουν γίνει μελέτες για να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ανθεκτικές ποικιλίες και το θέμα σταματάει εδώ. Όποιος ενδιαφέρεται για εκείνη την περιοχή, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες ανθεκτικές ποικιλίες».

 

Σκέφτεστε να προβείτε σε κάποιες ενέργειες, όπως παλαιότερα, το λεγόμενο κίνημα της πατάτας, με απευθείας διάθεση στον καταναλωτή και παραπλήσιες ενέργειες; Το έχετε αυτό στο μυαλό σας σήμερα;

«Όχι, όχι! Δηλώνω κάθετα αντίθετος σ’ αυτό! Τέλος πάντων, ό,τι έγινε, έγινε, με τα καλά και τα κακά του. Εφόσον σήμερα δεν έχουμε έναν συλλογικό φορέα… αυτό είναι το σπουδαιότερο που πρέπει να δούμε σήμερα. Να δημιουργήσουν οι αγρότες εδώ, έναν συνεταιρισμό, μια ομάδα παραγωγών. Αλλά το να κάνουμε αυτό που λέτε, πρόχειρα, με βρίσκει κάθετα αντίθετο».

 

Μιλήσατε για συλλογικό φορέα κ. Ιφόγλου. Έχουν γίνει προσπάθειες στο Νευροκόπι για να δημιουργήσετε έναν τέτοιο φορέα;

«Πολλές φορές προσπαθήσαμε, όμως ο κόσμος δεν είναι θετικός. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει ένα τέτοιο βήμα. Το να το συζητάμε σε θεωρητικό επίπεδο, είναι πολύ καλό και εύκολο… τα ευχολόγια είναι καλά, δεν βοηθούν όμως την πραγματικότητα. Όταν φτάσουμε στο δια ταύτα, είναι πολλά τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν και πολλοί αυτοί που πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Είναι δύσκολο…»

 

Φαντάζομαι ότι θα βοηθούσε όλους σας σημαντικά στη διάθεση του προϊόντος σας!

«Απίστευτα! Είναι παγκόσμια και πανελλαδικά τα δείγματα γραφής, που δείχνουν ότι όταν συνεταιρίζονται οι αγρότες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, κάτι πολύ θετικό».

 

Ελληνοποίηση κ. Ιφόγλου! Παλιό το θέμα, χρονίζει, χωρίς λύσεις. Τι γίνεται σήμερα μ’ αυτό;

«Είναι παλιό και γνωστό, σας ενημερώνω όμως ότι, εμείς, κάνουμε τις κινήσεις μας, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι μια ανοιχτή πληγή που κάθε χρόνο πέφτει το αλάτι μέσα και μας καίει! Όντως μας απασχολεί και γι’ αυτό το λόγο είμαστε συνεχώς σε επαφή με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ως Σύλλογος Αγροτών. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα, θα είμαστε στην Αθήνα σε μια συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου».