Home > Νέα > Στην Hellenic Train η αρμοδιότητα για το τουριστικό τρένο Δράμας – Ξάνθης

Στην Hellenic Train η αρμοδιότητα για το τουριστικό τρένο Δράμας – Ξάνθης

Νέα απάντηση από το Υπ. Μεταφορών & Υποδομών

Στην Hellenic Train η αρμοδιότητα για

το τουριστικό τρένο Δράμας – Ξάνθης

Είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή από την Ελληνική Λύση

 

 

ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ φύλλο του «Πρωινού Τύπου», φιλοξενήσαμε απάντηση από την Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train, η οποία απευθυνόταν προς το κόμμα της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου.

Η Ελληνική Λύση, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στις 13 Σεπτεμβρίου, ζητώντας απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα προγραμματισμού τουριστικού τρένου Δράμας – Παρανεστίου – Στενών Νέστου – Ξάνθης.

Η πρώτη απάντηση ήρθε από την ίδια την Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train, η οποία απάντησε ότι προς το παρόν δεν γίνεται καμιά συζήτηση για κάτι τέτοιο. Αυτή η συζήτηση «μπορεί να εξεταστεί όταν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της εταιρείας το επιτρέψουν».

Στο μεταξύ, νέα απάντηση στην ίδια ερώτηση έδωσε στις 20 Οκτωβρίου και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Γ. Παπαδόπουλος.

Επειδή το θέμα ενδιαφέρει άκρως τους Δραμινούς, όλη την περιοχή της Δράμας αλλά φυσικά και το Δήμο Ξάνθης, δημοσιεύουμε σήμερα την σχετική απάντηση.

Όταν επισημαίνει ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος, «η αρμοδιότητα για την  ανάπτυξη και οργάνωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων τις υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, τη διαχείριση του τροχαίου υλικού και την τιμολογιακή πολιτική ανήκει στη Σιδηροδρομική Επιχείρηση (Hellenic Train)».

Σε άλλο σημείο της απάντησής του, επισημαίνει ακόμα:

«Επιπλέον, ο Διαχειριστής Υποδομής Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ ΑΕ), λαμβάνει υπόψη του οποιοδήποτε αίτημα σιδηροδρομικής επιχείρησης (εν προκειμένω της Hellenic Train) και εκπονεί πλέγμα δρομολογίων για την εξυπηρέτηση επιβατικής ή εμπορευματικής μεταφοράς, εφόσον συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, συστήματος σιδηροδρομικής υποδομής, και επάρκειας προσωπικού.

Τέλος, η ΟΣΕ ΑΕ μόλις λάβει αίτημα για την κυκλοφορία τουριστικού τρένου στη διαδρομή Δράμας – Ξάνθης – Δράμας θα φροντίσει για την άμεση εφαρμογή και την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών για την κυκλοφορία του».

Απάντηση σε ερώτηση της Ελληνικής Λύσης

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ της δημιουργίας και καθιέρωσης τουριστικών σιδηροδρομικών διαδρομών από τη Δράμα, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση κ. Βελόπουλος.

Η ερώτηση απευθυνόταν προς τον υπουργό Υποδομών  και Μεταφορών, καθώς και τον υπουργό Τουρισμού. Στην ερώτηση αυτή, γινόταν γνωστό ότι, [ο τοπικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου ανέλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου να καθιερωθούν τουριστικές διαδρομές από Δράμα προς κοντινούς τουριστικούς προορισμούς. Οι προτεινόμενες διαδρομές είναι: α) από Δράμα προς Ξάνθη με ενδιάμεση στάση τα στενά του Νέστου μετ΄ επιστροφής και β) από Δράμα προς Σταθμό Λευκοθέας Σερρών με κυρίαρχο αξιοθέατο το Φαράγγι του Αγγίτη και επιστροφή. Η βούληση του τοπικού Συλλόγου (ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ) εμφαίνεται και στα λεχθέντα του προέδρου του, ο οποίος τονίζει:

«…θέλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να πιέσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε την τουριστική αμαξοστοιχία, ώστε να πηγαίνει από Δράμα προς Ξάνθη με ενδιάμεσες στάσεις Παρανέστι, Σταυρούπολη και Τοξότες και την Κοιλάδα του Νέστου. Επίσης, θα βάλουμε ένα ακόμα δρομολόγιο από Δράμα, Φωτολίβος, Λευκοθέα. Στη διαδρομή αυτή, αριστερά έχουμε το Φαράγγι του Αγγίτη και δεξιά το Σπήλαιο της Αλιστράτης και η γραμμή περνάει ανάμεσα απ’ αυτά. Θα υπάρχει μια στάση στο Σπήλαιο Αλιστράτης.]

Όταν οι επιχειρησιακές δυνατότητες το επιτρέψουν

Απάντηση για το θέμα αυτό έδωσε η HELLENIC TRAIN – Ανώνυμη Σιδηροδρομική Εταιρεία, η οποία αρχικά επισημαίνει ότι, «η ενεργοποίηση του τουριστικού τρένου Δράμας – Ξάνθης, μπορεί να εξετασθεί όταν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της εταιρείας το επιτρέψουν (προσωπικό και τροχαίο υλικό), σε συνάρτηση – πρωτίστως – με τις δυνατότητες της σιδηροδρομικής υποδομής».

Σημειώνεται επίσης, «σήμερα, η κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, δεν μας επιτρέπει τη δρομολόγηση επιβατικών αμαξοστοιχιών. Για το λόγο αυτό, την παρούσα φάση, τα τακτικά επιβατικά δρομολόγια στο τμήμα Δράμα – Ξάνθη, εκτελούνται με λεωφορείο» και κάνει αναφορά στα δρομολόγια αυτά.

Σε άλλο σημείο η ίδια εταιρεία επισημαίνει ότι, «η HELLENIC TRAIN, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών της, έχει ως στόχο την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών και την ενεργοποίηση ιστορικών τρένων για την ανάδειξη και προβολή περιοχών με τουριστικό ενδιαφέρον σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μεταξύ των ανωτέρω δράσεων είναι και η δρομολόγηση τουριστικού τρένου Δράμας – Ξάνθης. Η πρόταση τουριστικού τρένου Δράμα – Λευκοθέα Σερρών, δύναται και αυτή να εξεταστεί. Οι συγκεκριμένες δράσεις – όταν οι ανωτέρω συνθήκες το επιτρέψουν – πρέπει να πραγματοποιηθούν και με τη συνδρομή και αρωγή των τοπικών φορέων για καλύτερα αποτελέσματα. Η HELLENIC TRAIN, προτίθεται να έχει ενεργό ρόλο σε οποιαδήποτε βιώσιμη και υλοποιήσιμη πρόταση προκύψει για την ενεργοποίηση τουριστικών τρένων στις περιφέρεις Σερρών – Δράμας – Ξάνθης και την ανάδειξη των περιοχών αυτών ως τουριστικούς  προορισμούς».