Home > νέα > Στην πρώιμη φάση μελετών το ζήτημα των νέων νεκροταφείων στο αγρόκτημα Χωριστής

Στην πρώιμη φάση μελετών το ζήτημα των νέων νεκροταφείων στο αγρόκτημα Χωριστής

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Δράμας κ.  Μουρβετίδη στον «Π.Τ.»

Στην πρώιμη φάση μελετών

το ζήτημα των νέων νεκροταφείων

στο αγρόκτημα Χωριστής

Εξασφαλίστηκε χώρος για ταφές στο Α΄ Κοιμητήριο Δήμου Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ  ΘΕΜΑ της εξεύρεσης χώρου στα Κοιμητήρια, αποτελεί ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα για πολλούς Δήμους. Σε κάποιες περιοχές, το πρόβλημα έχει αναγκάσει τους Δήμους να προσπαθήσουν  να προχωρήσουν σε επεκτάσεις ή ακόμα  και σε επέκταση νέων χώρων για τη δημιουργία νέων Κοιμητηρίων.

Το θέμα απασχολεί και το Δήμο Δράμας και ειδικότερα τα Α΄ Κοιμητήρια της πόλης της Δράμας. Το πρόβλημα του χώρου έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικά χρόνια. Εξαιτίας αυτού, ο Δήμος Δράμας έχει προχωρήσει στην εξεύρεση χώρου, στο αγρόκτημα Χωριστής και συγκεκριμένα ανάμεσα στη Χωριστή και το Μικροχώρι. Αν και ο χώρος έχει βρεθεί, παρ’ όλα αυτά ο δρόμος, μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το έργο, είναι ακόμα  μακρύς, καθώς υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία από περιβαλλοντικές μελέτες, μελέτες για το ίδιο το έργο, αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, όπως βέβαια  και ένα καλό ποσό που ξεπερνάει κατά το πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστούν όλες οι απαραίτητες υποδομές.

Ένα τέτοιο έργο, σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες, έχει μπροστά του τουλάχιστον 10 χρόνια για να μπορέσει να μπει στην τελευταία ευθεία, ίσως  και λίγο περισσότερα.

Μουρβετίδης: Εξασφαλίστηκε χώρος στα Κοιμητήρια

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ.  Μιχάλη Μουρβετίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι προς το παρόν έχει εξασφαλίσει χώρο για κάποια χρόνια, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Αναλυτικότερα, ερωτώμενος σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σχετικά με το θέμα της έκτασης στα Α΄ Κοιμητήρια της πόλης της Δράμας, ο κ. Μουρβετίδης σημειώνει ότι «η επέκταση που θέλαμε να κάνουμε στα υφιστάμενα νεκροταφεία, δεν  έγινε δεκτή από την Εισαγγελία».

Να θυμίσουμε ότι υπήρχε ένα ζήτημα επέκτασης σε διπλανή έκταση παλαιότερα, παρ’ όλα αυτά υπήρξαν αντιδράσεις από  κατοίκους της περιοχής.  Κατά την περίοδο της πανδημίας, η υπηρεσία του Δήμου προσπάθησε να προχωρήσει το θέμα, όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την Εισαγγελία Δράμας.

Ο κ. Μουρβετίδης σημειώνει ότι «ο Δήμος προχώρησε στην ανακομιδή οστών από παλαιούς τάφους, από τους οποίους οι  περισσότεροι δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενείς. Με τον τρόπο αυτό καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα σημαντικό μέρος και για τα επόμενα 2-3 χρόνια έχουμε περιθώριο».

Τα νέα Κοιμητήρια

Όσον αφορά το ζήτημα της δημιουργίας νέων Κοιμητηρίων, ο ίδιος σημειώνει ότι «έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανεύρεση χώρου ανάμεσα στη Χωριστή και το Μικροχώρι, μιας έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, η οποία έχει οριοθετηθεί, καθώς και σε διαδικασίες, όπως τη δέσμευση  ποσού πάνω από 100.000 ευρώ για τις δύο πρώτες μελέτες».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Π.Τ.», για να προχωρήσει το έργο θα πρέπει να εκπονηθούν δύο βασικές μελέτες, ενώ υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα μπροστά μας.

Θα πρέπει να υπάρξει ένα τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και οι μελέτες κατασκευής όλων των συνοδών κτιρίων των Κοιμητηρίων.

Ακόμα πάντως είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ είναι θετικό ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως το Δασαρχείο, η Διεύθυνση Γεωργίας και η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους καθώς δεν υπάρχει κώλυμα απ’ αυτές.

Να σημειωθεί ότι η έκταση αποτελείται από χωράφια και τα περισσότερα από αυτά, την ώρα αυτή είναι ιδιωτικά και θα χρειαστεί να γίνουν απαλλοτριώσεις. Ακόμα κι όταν φτάσουμε στην τελική ευθεία, θα χρειαστούν μερικά εκατομμύρια για να κατασκευαστούν όλα τα συνοδά κτίρια, καθώς θα χρειαστεί να κατασκευαστεί ένας Ιερός Ναός, αίθουσες, οστεοφυλάκιο και άλλα διάφορα και φυσικά και οι ταφώνες. Και ακόμα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ύδρευση, να διευθετηθεί το ζήτημα του δρόμου που θα οδηγεί εκεί αλλά και έξω από τα Κοιμητήρια και άλλα ζητήματα.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, παρ’ όλο που έχει δεσμευτεί το ποσό των 100.000 ευρώ και άνω για την προκήρυξη των πρώτων μελετών, εντούτοις αυτές δεν προχώρησαν ακόμα, αν και ο Δήμος έχει θέσει το ζήτημα της δημιουργίας νέων Κοιμητηρίων σε προτεραιότητα.