Home > Πρώτο Θέμα > Στην τελική ευθεία το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Δράμας -Από τον Οκτώβριο τα πρώτα έργα μέχρι Δεκέμβριο 2022 η παράδοση

Στην τελική ευθεία το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Δράμας -Από τον Οκτώβριο τα πρώτα έργα μέχρι Δεκέμβριο 2022 η παράδοση

Από τον Οκτώβριο τα πρώτα έργα μέχρι Δεκέμβριο 2022 η παράδοση

Στην τελική ευθεία το έργο

της ενεργειακής αναβάθμισης

του Νοσοκομείου Δράμας

► Δημιουργία κελύφους μόνωσης στα κτίρια, αλλαγή κουφωμάτων, αλλαγή φωτιστικών, αλλαγή ψυκτών, μπόιλερ κτλ.

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι, η έναρξη των εργασιών ενός δημόσιου έργου, έχει αρκετό χρόνο καθυστερήσεων. Πράγμα που σημαίνει ότι, από τη στιγμή που ένα έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, χρειάζεται να περάσει ένα αρκετά σεβαστό διάστημα, μέχρι το ξεκίνημα των πραγματικών εργασιών του έργου. Μέχρι δηλαδή την ημέρα εκείνη που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα αρχίσουν οι εργασίες.

Όπως είναι γνωστό, ο τελευταίος διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Λιάτσης, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, είχαν καταφέρει και ενέταξαν το Νοσοκομείο Δράμας σε κάποια σημαντικά προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ.

Κάποια από αυτά αφορούν ιατροτεχνικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου, την αγορά νέων κλινών, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του εν λόγω δημόσιου ιδρύματος Υγείας. Βέβαια, το Νοσοκομείο Δράμας, ελπίζει ότι μέσω της νέας κυβέρνησης, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ζητήματα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού του, ζητήματα προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, μέσω του οποίου θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην εύρυθμη λειτουργία του. Όπως ελπίζει επίσης, να ψηφιστεί σύντομα και ο νέος Οργανισμός του, προκειμένου να αναπτύξει ακόμα καλύτερα τις υπηρεσίες παροχής υγείας προς τους πολίτες της περιοχής.

Ένα από τα ζητήματα λοιπόν που πρόσφατα έχουν πάρει την άγουσα για την τελική ευθεία, είναι και η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας. Έργο σημαντικό, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του και κυρίως στην ενεργειακή του απόδοση, η οποία σήμερα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, οικονομία στα καύσιμα θέρμανσης και ψύξης αντίστοιχα χειμώνα ή καλοκαίρι και σε άλλα σημεία.

Έτσι, πριν από μερικές ημέρες, το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Π.Ε. Δράμας, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να συνάψει σύμβαση έργου με τον γενικό τίτλο: «Οικοδομικές εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Γενικού Νοσοκομείου Π.Ε. Δράμας», προϋπολογισμού 2.860.000 ευρώ με τον ΦΠΑ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Δράση 4γ.8.1 Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Μάιο του 2019 και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Νοσοκομείου Δράμας, τα οποία σήμερα κατατάσσονται την κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Δ. Με τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν θα αναβαθμιστούν σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β.

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες

Το σύνολο των εργασιών περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες αναλυτικότερα.

  1. Οικοδομικές εργασίες: Το συνολικό εμβαδό δόμησης κτιρίων στα οποία θα γίνουν οι εργασίες είναι περίπου 23.460,37 τ.μ. και η ωφέλιμη επιφάνεια (θερμαινόμενη) είναι 21.790,37 τ.μ.

Εδώ περιλαμβάνεται αντικατάσταση κουφωμάτων και εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος.

  1. Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες: Αντικατάσταση ψυκτικών συγκροτημάτων παραγωγής ψυχρού νερού. Αντικατάσταση πύργων ψύξεως νερού με νέους. Αντικατάσταση λεβήτων με νέους. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέο τύπου Led. Τοποθέτηση αισθητήρων αυτόματος ζεύξης φυσικού – τεχνητού φωτισμού και ελέγχου παρουσίας. Εγκατάσταση πλήρους συστήματος επιτήρησης κτιρίου (BMS) τριών λειτουργικών επιπέδων 1200 σημείων. Αντικατάσταση θερμαντήρων νερού (μπόιλερ). Αντικατάσταση κυκλοφορητών νερού. Αντικατάσταση, στις ζώνες των χειρουργείων και των μονάδων εντατικής θεραπείας του συστήματος θέρμανσης – ψύξης – κλιματισμού με νέο.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 1η Οκτωβρίου 2019, ενώ ως ημερομηνία λήξης ορίζεται η 30η Δεκεμβρίου 2022.