Home > νέα > Στις μελέτες βρίσκονται τα έργα κατασκευής ομβροδεξαμένων στην Π. Ε. Δράμας► Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη αγροτικών θεμάτων Γ. Ζιμπίδη

Στις μελέτες βρίσκονται τα έργα κατασκευής ομβροδεξαμένων στην Π. Ε. Δράμας► Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη αγροτικών θεμάτων Γ. Ζιμπίδη

Έντονα τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα στην Π.Ε. Δράμας

Στις μελέτες βρίσκονται τα έργα

κατασκευής ομβροδεξαμένων

στην Π. Ε. Δράμας

► Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη αγροτικών θεμάτων Γ. Ζιμπίδη

► Στις μελέτες ακόμα το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργων στα Τενάγη Φιλίππων

► Η γραφειοκρατία καθυστερεί τις αποζημιώσεις εγκεφαλοπάθειας από το 2018!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΟΛΛΑ τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα του Νομού Δράμας, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν. Ένα από τα σημαντικότερα για τους κτηνοτρόφους κυρίως, είναι το ζήτημα της κατασκευής ομβροδεξαμενών σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Το θέμα είχε θίξει με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» πριν από 10 μέρες ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, λέγοντας ότι υπάρχει 1,3 εκατ. ευρώ «παρκαρισμένο» για ομβροδεξαμενές για την Π.Ε. Δράμας και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Στο ερώτημα απάντησε χθες ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Ζιμπιδης, ο οποίος τονίζει ότι το θέμα προχωράει. Οι Δήμοι της Π.Ε. έχουν υποδείξει τα σχετικά σημεία όπου χρειάζονται ανάλογα έργα και οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Δράμας.

 

Αναδασμός Δοξάτου

Σε καλό βρίσκεται επίσης ο αναδασμός του αγροκτήματος του Δοξάτου. Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Ζιμπίδης, μέσα στην άνοιξη αναμένεται να βγουν και οι δημοπρατήσεις για τον αναδασμό. «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, καθώς πρόκειται για ένα πολύ παλιό αίτημα, από το 1990 ακόμα. Κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει, στη συνέχεια αφέθηκε και τώρα εκ νέου το έχουμε επαναφέρει σταδιακά από θητείας του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιαννακίδη ακόμα. Συστήθηκαν οι σχετικές επιτροπές και σήμερα φτάσαμε να είναι έτοιμο ένα έργο προϋπολογισμού 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Μετά απ’ αυτό θα ξεκινήσουμε και τη διαδικασία για τον αναδασμό του αγροκτήματος της Μαυρολεύκης», τονίζει ο ίδιος.

 

Έργα εγγείων βελτιώσεων

Το φθινόπωρο, η Π.Ε. Δράμας με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλου, είχε πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους προέδρους των ΤΟΕΒ Ν. Δράμας.

Τα ζήτηματα που κυρίως αφορούν τους ΤΟΕΒ, είναι έργα καθαρισμού ρεμάτων και άλλα παρόμοια. Όπως μας εξηγεί ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ζιμπίδης, «από τους ΤΟΕΒ υπάρχουν πολλά αιτήματα, αλλά στη φάση που είμαστε, τουλάχιστον το καλοκαίρι που είχαν έρθει χρήματα για να κατατεθούν προτάσεις, δεν είχαμε έτοιμες προτάσεις και μελέτες από κανένα Δήμο.  Ανασταλτικός παράγοντας ήταν και το καθεστώς των έργων αυτών, των οποίων η  ευθύνη άλλαζε συνεχώς και έμειναν πίσω. Εκείνο το διάστημα ο Έβρος κατάφερε και πήρε δύο έργα με 6,5 εκατ. ευρώ καθώς είχε έτοιμες μελέτες».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζιμπίδης, «το πρόβλημα είναι για το ποιος θα ετοιμάσει τις μελέτες. Οι ΤΟΕΒ δεν έχουν χρήματα για να τις κάνουν. Οι Δήμοι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τέτοιες μελέτες, καθώς δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες γι’ αυτούς και άρα πρέπει να γίνουν από την Περιφέρεια, από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Δράμας, η οποία όμως είναι επιφορτισμένη με πολλά άλλα έργα και δεν προλαβαίνουν και θα αργήσει πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε κάποια χρήματα για μελέτες από το Υπουργείο, αλλά αν δεν λυθεί το διαδικαστικό, θα πρέπει να δώσουμε αναθέσεις σε ιδιώτες. Έτσι θα γίνουν γρήγορα βέβαια.  Αλλά θα πρέπει και οι ΤΟΕΒ να έχουν έτοιμα θέματα, να ιεραρχήσουν τα θέματα που έχουν, να τα ιεραρχήσουν.  Διαφορετικά αποσπασματικά δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτα».

 

Τενάγη Φιλίππων

Ερωτώμενος για το πού βρίσκεται το μεγάλο αντιπλημμυρικό και αποστραγγιστικό έργο των Τεναγών Φιλίππων, ο κ. Ζιμπίδης τονίζει ότι το έργο βρίσκεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, το οποίο αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τις μελέτες. Το έργο είναι αξίας 3,5 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Ζιμπίδης αναφέρεται σε παλαιότερες «αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά της Δράμας και των Σερρών κυρίως, ότι αν γίνει το έργο, θα γίνει εκτροπή των νερών καθώς το έργο προβλέπει μια υπόγεια σήραγγα προς την Καβάλα μέσω της οποίας θα αποστραγγίζονται τα πλημμυρισμένα χωράφια στην περιοχή. Οι αντιδράσεις βασίζονταν στο ότι θα αποστραγγιστεί ο κάμπος και θα αποτραβηχτούν τα νερά, ενώ στην πραγματικότητα η σήραγγα θα μαζεύει μόνο τα πλημμυρισμένα νερά των Τεναγών. Πρόκειται για ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό, που θα μαζεύει όλα τα νερά από την περιοχή των Φιλίππων κυρίως και φυσικά θα βοηθήσει και θα αποσυμφορήσει και την  ευρύτερη περιοχή».

 

Σχέδια Βελτίωσης

Ο κ. Ζιμπίδης, επισημαίνει ακόμα την χαμηλή χρηματοδότηση που είχε η Περιφέρεια ΑΜΘ για τα Σχέδια Βελτίωση για αγρότες και κτηνοτρόφους, που είχε χρηματοδοτηθεί μόνο με 28 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί άγγιζαν τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η ΠΑΜΘ είχε να καλύψει μόνο με 28 εκατ. ευρώ και δυστυχώς δεν καλύφθηκαν όλοι. Τώρα που κλείνει η Προγραμματική Περίοδος, αναμένεται να δοθούν άλλα 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και μέσω της Γενικής διεύθυνσης της ΔΑΟΚ Περιφέρειας, συντάξαμε ένα αιτιολογικό προκειμένου να ζητήσουμε να καλυφθεί τουλάχιστον το 50% από τα 120 σε πρώτη φάση. Προς το παρόν δεν έχουμε ακόμα κάποια απάντηση από το ΥπΑΑΤ».

Τα Σχέδια Βελτίωση αφορούν στον εκσυγχρονισμό των μονάδων αγροτών και κτηνοτρόφων για νέα μηχανήματα, τρακτέρ και ό,τι άλλο σχετικό τους αφορά.

 

Αποζημιώσεις εγκεφαλοπάθειας

Το 2018, η εγκεφαλοπάθεια είχε πλήξει τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Από εκείνη την περίοδο, οι κτηνοτρόφοι ανέμεναν κάποια αποζημιώσεις, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί όλες. Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει ο ίδιος, «τα χρήματα δεν πιστώθηκαν άμεσα στους πληγέντες που έσφαξαν τα ζώα τους χάνοντας έτσι σημαντικό ζωικό κεφάλαιο, αλλά στάλθηκαν στην Περιφέρεια».

Τώρα το ζήτημα των πληρωμών των αποζημιώσεων έχει μπλοκάρει σε γραφειοκρατικές και υπηρεσιακές διαδικασίες: «Ενώ έγκαιρα ήρθαν τα χρήματα, λέγαμε ότι τα Χριστούγεννα θα πληρωνόντουσαν, αλλά δυστυχώς η γραφειοκρατία έχει πάει πίσω όλα τα ζητήματα αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι ζητούν και ασφαλιστικές ενημερώσεις ενώ πρόκειται για αποζημιώσεις και μάλιστα είναι ακατάσχετα χρήματα. Παρ’ όλα αυτά κολλάει σε υπηρεσιακά ζητήματα».