Home > Εκδηλώσεις > Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας – Έκθεση Φωτογραφίας της Ιταλίδας φωτογράφου Bruna Biamino

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας – Έκθεση Φωτογραφίας της Ιταλίδας φωτογράφου Bruna Biamino

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας 7/6 – 30/8

 Έκθεση Φωτογραφίας της Ιταλίδας

φωτογράφου Bruna Biamino

 

   

ΜΙΑ ΠΟΛΥ σημαντική έκθεση φωτογραφίας, της διακεκριμένης Ιταλίδας φωτογράφου Bruna Biamino, με τίτλο «Στα Ίχνη του Χρόνου», ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Η έκθεση που ανοίγει σήμερα, θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Αυγούστου και ο καθένας μπορεί να την επισκεφθεί ελεύθερα.

Η έκθεση, παρουσιάζεται στη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας “Tempo Forte” και τελεί υπό την αιγίδα του Επίτιμου Προξενείου της Ιταλίας στην Καβάλα.

Στην έκθεση, παρουσιάζονται έργα – φωτογραφίες της διακεκριμένης Ιταλίδας φωτογράφου Bruna Biamino με θέμα την Ελλάδα και την αρχιτεκτονική. Η έκθεση, σε επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου, αποτελεί έναν εικαστικό φόρο τιμής στην αδιαμφισβήτητα ισχυρή πολιτισμική σχέση που ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία αλλά και μία ευκαιρία να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, αρχαιολόγος κα. Πουλιούδη, σημειώνει σχετικά με τη διοργάνωση της έκθεσης: «Για την πόλη μας είναι μια σημαντική έκθεση, γιατί φέρνουμε νέες ιδέες μιας άλλης οπτικής γωνίας όσον αφορά τα αρχιτεκτονήματα και μνημεία και το έργο της Biamino, εκφράζει μια κίνηση της Μεσογείου. Η κίνηση αυτή δίνει μια άλλη οπτική γωνία των κτιρίων. Όσον αφορά την αρχιτεκτονική, είναι σημαντικό, έχοντας τέτοια εξειδίκευση κάποιος, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να τη δουν, ωστόσο είναι και ο τρόπος έκφρασης της φωτογραφίας. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια από τις πλέον αξιόλογες εκθέσεις που έχουν γίνει από τα Χανιά μέχρι και την Ξάνθη, γι’ αυτό και θελήσαμε να τη φιλοξενήσουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας και ταυτόχρονα να εκφράσουμε τα ίχνη μέσα στο χρόνο. Γιατί μέσα από τις φωτογραφίες της, ο θεατής μπορεί να δει την ανάπτυξη και το χρώμα κάθε περιοχής»

Ekthesi foto 03

H Bruna Biamino, Τορινέζα και εξειδικευμένη στη φωτογραφία αρχιτεκτονικού τοπίου -από τα Μπαρόκ ανάκτορα της Βόρειας Ιταλίας ως τα πιο γνωστά μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας- αφιέρωσε ένα μεγάλο τμήμα της δουλειάς της στην έρευνα και την καταγραφή των πρωτοποριακών κινημάτων στην ιταλική αρχιτεκτονική. Ξεκινώντας από την πεποίθηση της άρρηκτης διαλεκτικής σχέσης που ενώνει την αρχιτεκτονική με τη φωτογραφία, η Biamino μεταθέτει την τρισδιάστατη αισθητική της αρχιτεκτονικής στη δισδιάστατη φωτογραφική αναπαράσταση, προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες εικαστικές/εικονικές επιταγές.

Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης η φωτογράφος, που δηλώνει λάτρης της Ελλάδος, επισκέφτηκε και τα Δωδεκάνησα όπου κατέγραψε με τον φακό της δείγματα της αρχιτεκτονικής του Μοντερνισμού, αρχιτεκτονικές μαρτυρίες της κοινής Ιστορίας των δύο χωρών μας Στην συγκεκριμένη δουλειά, η προσοχή της επικεντρώνεται στο κίνημα του Μοντερνισμού/Ρασιοναλισμού, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα κεφάλαια της πρόσφατης ιταλικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και το οποίο από αισθητική άποψη επηρεάστηκε από τις καλλιτεχνικές τάσεις των δεκαετιών ’20 και ’30 και από το ρεύμα του φουτουρισμού και της μεταφυσικής ζωγραφικής, ενώ από τεχνική άποψη πρωτοστάτησε στην έρευνα και την χρήση νέων υλικών και τεχνολογιών, πολύ πρωτοποριακών για την εποχή τους.

Ekthesi foto 02

Το αρχιτεκτονικό αυτό κίνημα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην Ιταλία αλλά και σε πολλές χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο όπως και στον ελληνικό χώρο, στα Δωδεκάνησα. Τα οικοδομήματα που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από Ιταλούς αρχιτέκτονες στη Ρόδο, Κάλυμνο, Κω και Λέρο -όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη πολεοδομική επέμβαση- είναι δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία, κινηματογράφοι και θέατρα, στρατώνες, σταθμοί και γέφυρες, εξαιρετικά αρχιτεκτονήματα, πολλά από τα οποία είναι σε χρήση μέχρι σήμερα, έχοντας ενσωματωθεί πλήρως στον αρχιτεκτονικό ιστό των νησιωτικών πόλεων.

Ekthesi foto 01

Η Bruna Biamino, γεννήθηκε στο Τορίνο, όπου ζει και εργάζεται.

Το 1984 έλαβε υποτροφία για το Εργαστήριο Οπτικών Σπουδών στο Rochester Ν.Υ., όπου σπούδασε με τον NathanLyons, παρακολουθώντας μαθήματα ασπρόμαυρης φωτογραφίας και μαθήματα Ψυχανάλυσης και Φωτογραφίας. Εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος στον τομέα της αρχιτεκτονικής και της βιομηχανικής φωτογραφίας. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει την έρευνά της στο αστικό τοπίο, ενώ έχει εξειδικευτεί και στην φωτογραφία επαγγελματικού πορτρέτου.

Bruna Biamino_Ξενοδοχείο Γιασεμί, Κως (ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ) 1

Διδάσκει στο Istituto Europeo di Design και στη Σχολή Holden. Οι φωτογραφίες της φυλάσσονται στις συλλογές μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των: Museé del Elyseé στη Λωζάνη, Ιταλικό Ίδρυμα Φωτογραφίας στο Τορίνο, Αρχείο Διαστήματος του Μιλάνου, Ίδρυμα Polaroid στο Cambridge Μασσαχουσέτης, GAM Δημοτική Πινακοθήκη Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης του Τορίνο, MAXXI της Ρώμης.