Home > Νέα > Στο Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και Διασποράς Φυλετικού Μίσους ο Δήμος Δράμας

Στο Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και Διασποράς Φυλετικού Μίσους ο Δήμος Δράμας

Με κατά πλειοψηφία απόφαση από το Δ.Σ.

Στο Δίκτυο Πόλεων κατά του

Αντισημιτισμού και Διασποράς

Φυλετικού Μίσους ο Δήμος Δράμας

Με 22 θετικές ψήφους και μία αρνητική το σχέδιο καταστατικού σύστασης του Δικτύου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ 22 θετικές ψήφους και μία αρνητική, πέρασε από έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το σχέδιο καταστατικού σύστασης Δικτύου Πόλεων με την επωνυμία «Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και της Διασποράς Φυλετικού Μίσους», με τον διακριτικό τίτλο: «Πύλη Δημοκρατίας» και με τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.

Η πρωτοβουλία για τη σύσταση του παραπάνω Δικτύου «Πύλη Δημοκρατίας» έχει ξεκινήσει από το Δήμο Καβάλας, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί σχετική εκδήλωση υπογραφής του καταστατικού το ερχόμενο Σάββατο 4 Μαρτίου στην Καβάλα.

Σύμφωνα με το ιστορικό της σύστασης του Δικτύου, στις 23 Ιανουαρίου 2023 και μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας, είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο δράσεων προς τιμήν της μνήμης των θυμάτων Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να γίνουν ευρέως γνωστές, οι συγκεκριμένες ανθρώπινες ιστορίες και τα γεγονότα εκείνης της εποχής στους κατοίκους των πόλεων και της διεθνούς κοινής γνώμης καθώς και οι πραγματικές συνέπειες του ναζισμού και του φασισμού και την ανάδειξη το ισχυρού αποτυπώματος των Εβραίων του προηγούμενο αιώνα. Κατά τις εργασίες της εν λόγω τηλεδιάσκεψης καθορίστηκε το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου, το έργο, ο σκοπός κ.λ.π. και στη συνέχεια συντάχθηκε σχέδιο του καταστατικού σύστασης του Δικτύου Πόλεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έδρα του Δικτύου κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ορίζεται ο Δήμος Καβάλας και για κάθε επόμενο έτος θα υπάρχει η δυνατότητα διαδοχικά για όλους τους ΟΤΑ της ΠΑΜΘ και άλλα Νομικά Πρόσωπα, που θα συμμετέχουν ως τακτικά μέλη. Η διάρκεια του Δικτύου ορίζεται στα 30 χρόνια.

Σκοπός του Δικτύου και αποστολή του, είναι η καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού, της νοσταλγίας για τον φασισμό που απειλούν και υπονομεύουν τα θεμέλια των δημοκρατιών, μέσω σχεδιασμού του Δικτύου (των συμμετεχόντων πόλεων) με εκδηλώσεις, και ανάληψη δράσεων που θα αναδεικνύουν τα αποτρόπαια γεγονότα κατά τη διάρκεια της γερμανο-βουλγαρικής κατοχής, ώστε να καταστεί κοινή συνείδηση όλων των συμπολιτών μας και κυρίως των νεότερων γενεών, η ομόθυμη αντίθεση και καταδίκη στην απάνθρωπη μεταχείριση, στο μίσος κάθε μορφής και ιδίως το ρατσιστικό, με επιδίωξη οι επόμενες γενιές να μη ζήσουν και να μην συμβούν ποτέ ξανά τα όσα τραγικά συνέβησαν.

Το Δίκτυο θα πραγματοποιήσει τους σκοπούς του με κάθε νόμιμο μέσο και στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας μετά από επιστημονική και τεχνική έρευνα και τεχνική υποστήριξη στη συγκρότηση και υποβολή προτάσεων και ακολούθως λειτουργίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και πολιτικών στους παραπάνω τομείς.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας αποφάσισε τα εξής:

– Εγκρίνει τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας ως μέλος στο Δίκτυο Πόλεων με την επωνυμία «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΜΙΣΟΥΣ» με διακριτικό τίτλο «ΠΥΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με τη μορφή Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

– Εγκρίνει το συνημμένο στην παρούσα, όρους – άρθρα του σχεδίου του καταστατικού σύστασης του Δικτύου Πόλεων με την επωνυμία «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΜΙΣΟΥΣ» με διακριτικό τίτλο «ΠΥΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με τη μορφή Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

– Ορίζει εκπροσώπους του Δήμου Δράμας στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου, τακτικό τον Αντιδήμαρχο κ. Μιχαήλ Τάσσου με αναπληρωματική την Αντιδήμαρχο κ. Αναστασία Τόλιου. – Εγκρίνει τη δημιουργία Κωδικού στον Προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας και την εγγραφή του ποσού των 2.000 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης της ετήσιας συνδρομής του Δήμου Δράμας στο υπό σύσταση Δίκτυο Πόλεων.

Προς το παρόν, μέλη του Δικτύου είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο Δήμος Διδυμοτείχου, ο Δήμος Δράμας, ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Κομοτηνής, ο Δήμος Ξάνθης, ο Δήμος Ορεστιάδας, ο Δήμος Σερρών και ο Δήμος Σουφλίου.