Home > νέα > Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες εντάχθηκε ο Δήμος Παρανεστίου► Δηλώσεις στον «Π.Τ.»του δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες εντάχθηκε ο Δήμος Παρανεστίου► Δηλώσεις στον «Π.Τ.»του δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες

εντάχθηκε ο Δήμος Παρανεστίου

 ► Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και προστασία του περιβάλλοντος το ζητούμενο

► Δηλώσεις του δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ Πόλεων με Λίμνες έχει ενταχθεί ο Δήμος Παρανεστίου και  πρόσφατα συμμετείχε σε μια συνάντηση συνεργασίας που είχε το Δίκτυο με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση αυτή όπου συμμετείχε ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, υπεγράφη ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Σχετικά με τη συνάντηση αυτή μίλησε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, σημειώνοντας αρχικά ότι «έχουμε ενταχθεί στο Δίκτυο αυτό» και τονίζοντας ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης για την περιοχή μας».

Όπως σημείωσε, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που πήγε αρκετά πίσω τις διαδικασίες και τόνισε ότι «στη συνάντηση αυτή  υπογράφηκε ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου Πόλεων και Λίμνες και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το Δίκτυο αποτελείται από 40 περίπου Δήμους και Φορείς και με τη συνεργασία αυτή μπορούμε να πετύχουμε διάφορα προγράμματα για την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Όπως εξηγεί ο κ. Καγιάογλου, «εμείς έχουμε τεχνητές λίμνες στην περιοχή μας από τα Φράγματα της ΔΕΗ, καθώς και τον ποταμό Νέστο. Θα δούμε πώς μπορούμε να πετύχουμε με τη συνεργασία αυτή, ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ενέργεια και την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου μας. Από όλη αυτή την υπόθεση έχουμε μόνο να κερδίσουμε παρά να χάσουμε».

Όπως είπε ο ίδιος, «έχουμε καλέσει τους ανθρώπους αυτούς να επισκεφτούν την περιοχή μας, να τους ξεναγήσουμε και να δουν από κοντά πώς είναι ο χώρος αυτός. Το ΑΠΘ διαθέτει μηχανικούς, τεχνικούς και σίγουρα μπορούν να μας βοηθήσουν σε κάθε περίπτωση».

Η «ισχύς εν τη ενώσει»

Το κεντρικό σύνθημα της συνάντησης αυτής ήταν «η ισχύς εν τη ενώσει», για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, τα Σύμφωνα Συνεργασίας υπέγραψαν ο κ. Γεώργιος Καπεντζώνης Πρόεδρος του Δικτύου & Δήμαρχος Δωρίδος, ο κ. Αθανάσιος Κούγκολος  Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και η κ. Ελισάβετ Θωϊδου Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, παρουσία του Πρύτανη του Α.Π.Θ κ. Νίκου Παπαϊωάννου και του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κυριάκου Υάκινθου.

Ο Πρύτανης κ. Νίκος Παπαϊωάννου στην ομιλία του τόνισε ότι «Έχουμε ξεφύγει από τη δεκαετία του 70’ και 80’, όπου στα πανεπιστήμια παραγόταν η γνώση για τη γνώση, σήμερα οι ακαδημαϊκοί εστιάζουν στη γνώση που δημιουργεί απτά αποτελέσματα και προτείνει τις βέλτιστες λύσεις και πρακτικές, προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε πανεπιστήμια ουσιαστικά, εξωστρεφή και της αριστείας, που θα επιστρέφουν πίσω στους πολίτες ως αντίδωρο, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνουν σε αυτά».

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες & Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης ανέφερε ότι το Δίκτυο έχει ταχθεί υπέρ των συνεργασιών και συνεργειών, και βρίσκεται συνεχώς σε συζητήσεις για τη σύναψη περισσοτέρων, αφού όπως διευκρίνισε, «κινούμενοι με βάση την αρχή “η ισχύς εν τη ενώσει”, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος, που ουσιαστικά αφορούν την ποιότητα της ζωής του πληθυσμού, την επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια, προσθέτοντας ότι οι λίμνες είναι εξαιρετικά ευαίσθητα κλειστά συστήματα». Απευθυνόμενος στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Α.Π.Θ τόνισε «προσδοκούμε πολλά από τη συνεργασία μας».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. Παραβρέθηκαν, ο Πρύτανης, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, καθηγητές, φοιτητές και φοιτήτριες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων – μελών του Δικτύου από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Δήμαρχοι, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου,  Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης,  Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου.

Οι Αντιδήμαρχοι των Δήμων Ζηρού Βασίλειος Παπαβασιλείου, Θέρμου Ιωάννα Καλημέρη.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Σερβίων Δημήτριος Ζάκης, Δωρίδος Ιωάννης Φλέγγας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παρανεστίου Θωμάς Δασκάλου και ο Συντονιστής του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.