Home > Πρώτο Θέμα > Στο Δημαρχείο Δράμας η εκδήλωση κοινού του Συνεδρίου για τις ρευματοπάθειες

Στο Δημαρχείο Δράμας η εκδήλωση κοινού του Συνεδρίου για τις ρευματοπάθειες

 

Το ετήσιο Συνέδριο Ρευματολογίας: «Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίας»

 Στο Δημαρχείο Δράμας

η εκδήλωση κοινού του Συνεδρίου

για τις ρευματοπάθειες

 Χ. Μπερμπερίδης: «Πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από διάφορα νοσήματα ρευματοπάθειας»

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΔΕΝ ΕΚΡΥΨΕ τη χαρά του ο κ. Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, λέγοντας ότι όταν είχε προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος, να γίνει το φετινό συνέδριο «Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίες» στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δράμα, υπήρχε ομόφωνη θετική απόφαση.

Όπως δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο κ. Χ. Μπερμπερίδης, είναι Δραμινός και κατάγεται από τη Μικρόπολη όπου και μεγάλωσε, ενώ διατηρεί ακόμα ιδιαίτερους δεσμούς με τον τόπο του. Να σημειώσουμε εδώ ότι, ο κ. Μπερμπερίδης είναι Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ρευματολογικής Εταιρείας και της Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος.

Όπως είχαμε γράψει και στο χθεσινό φύλλο, το φετινό συνέδριο Ρευματολογίας πραγματοποιείται στη Δράμα από 26 έως και 30 Απριλίου. Όμως σήμερα Τετάρτη, υπάρχει μια ιδιαίτερη εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας με κεντρικό θέμα: «Οι ρευματοπάθειες στον 21ο αιώνα: το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!»

Το υπόλοιπο συνέδριο θα διεξαχθεί στο Hydrama Grand Hotel, όπου θα υπάρχουν εξειδικευμένες ανακοινώσεις, λιγότερο προσιτές στο απλό κοινό.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπερμπερίδης, στην ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, θα μιλήσουν δύο ρευματολόγοι και δύο εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών με ρευματικά νοσήματα. Ο ένας ασθενής και μία πρόεδρος Συλλόγου Παιδιών με ρευματικά νοσήματα και είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν κάποια πράγματα, να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, το πότε θα πρέπει να φτάσει στον ρευματολόγο.

Mpermperidis

Ο πρόεδρος της Ρευματολογικής Εταιρείας κ. Χαράλαμπος Μπερμπερίδης:

«Είμαι Δραμινός και χάρηκα που μπόρεσα να διοργανώσω ένα τέτοιο συνέδριο στη Δράμα»

3 εκατομμύρια ασθενείς!

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπερμπερίδης έκανε μια γενικότερη αναφορά στη ρευματολογία, στις ρευματοπάθειες, αλλά και στις προσπάθειες της Ρευματολογικής Εταιρείας Ελλάδος, ώστε να αναδείξει το σημαντικό ζήτημα της ενημέρωσης του κοινού.

Σημείωσε ο κ. Μπερμπερίδης, ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πάσχουν από διάφορα νοσήματα ρευματοπάθειες, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι στην Ελλάδα πάσχουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι: «Δεν λέμε ότι όλα είναι σοβαρά τα προβλήματα. Άλλου θα πονέσει η μέση του, άλλου ο αυχένας του, άλλου οι αρθρώσεις και οποιοδήποτε σημείο του μυοσκελετικού νοσήματος.

Τα ρευματολογικά νοσήματα δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες ηλικίες, που συνήθως λέμε, «ρευματικά έχεις», όχι. Τα ρευματικά νοσήματα, ξεκινούν, δυστυχώς, από την ώρα που θα γεννηθεί ο άνθρωπος μέχρι και την τελευταία του πνοή. Και το δύσκολο είναι όταν τα ρευματικά νοσήματα ξεκινήσουν σε νεαρές ηλικίες.

Σήμερα όμως υπάρχει η δυνατότητα και άμεσου ελέγχου και άμεσης ταυτοποίησης του νοσήματος, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη διάγνωση, αλλά και υπάρχουν πολύ σημαντικά φάρμακα, τα οποία πραγματικά καταστέλλουν την εξέλιξη αυτών των ρευματικών παθήσεων, όχι όλων, γιατί όλα δεν είναι ίδια. Πάνω από 200 διαφορετικά νοσήματα υπάρχουν. Τα νέα φάρμακα, παρεμβαίνουν ιδιαίτερα σ’ αυτά τα οποία οδηγούν σε αναπηρίες, αν αφεθούν χωρίς θεραπείες.

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι αυτό, ότι όποιος πάσχει από ρευματικό νόσημα, θα πρέπει να είναι αισιόδοξος γιατί υπάρχουν οι ρευματολόγοι, υπάρχουν τα φάρμακα, υπάρχει η γνώση, υπάρχει η εμπειρία, άρα αισιοδοξία.»

synedrio iatriko

Ενημέρωση

Συνεχίζοντας ο κ. Μπερμπερίδης, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό ζήτημα η ενημέρωση, η σωστή διάγνωση και ότι ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει πότε θα πρέπει να φτάσει στον ρευματολόγο:

«Θα αναρωτηθεί κάποιος: πώς θα φτάσω στον ρευματολόγο; Πότε θα πάω στον ρευματολόγο; Κάθε πόνος  που εντοπίζεται στο μυοσκελετικό μας σύστημα και δεν προηγείται κάκωση, τότε θα πρέπει να απευθυνθώ στον ρευματολόγο, να το εκτιμήσει και να προχωρήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία. Βέβαια και οι συνάδελφοι ορθοπεδικοί και άλλες ειδικότητες βλέπουν κάποια περιστατικά, αλλά το βασικό είναι ότι το ειδικό, πολύ ειδικό ρευματικό νόσημα, μπορεί λόγω της ειδικότητας, να το διαγνώσει και να το αντιμετωπίσει ο ειδικός ρευματολόγος. Και όπως είπαμε, οι πολλές κατηγορίες, επομένως αξίζει τον κόπο, όσοι περισσότεροι μπορούν να έρθουν στην εκδήλωση αυτή.

Εμείς ως επιστημονικός φορέας εδώ και 3 χρόνια περίπου, έχουμε εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τα ρευματικά νοσήματα. Το σχέδιο αυτό έχει επτά άξονες και ένας απ’ αυτούς είναι η ενημέρωση. Αυτό βρίσκεται ήδη στην τελική φάση να πάρει υπογραφή από τον υπουργό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη.

Επίσης, εδώ και 3 χρόνια περίπου, έχουμε ξεκινήσει την Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για τα ρευματικά νοσήματα.»