Home > νέα > Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας… Κατά πλειοψηφία πέρασαν θέματα της ΔΕΚΠΟΤΑ καθώς οι αντιπολιτεύσεις επιμένουν ότι δεν λειτουργεί σωστά

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας… Κατά πλειοψηφία πέρασαν θέματα της ΔΕΚΠΟΤΑ καθώς οι αντιπολιτεύσεις επιμένουν ότι δεν λειτουργεί σωστά

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας…

Κατά πλειοψηφία πέρασαν θέματα

της ΔΕΚΠΟΤΑ καθώς οι αντιπολιτεύσεις

επιμένουν ότι δεν λειτουργεί σωστά

Έντονη συζήτηση στο θέμα του σχεδιασμού δράσεων και τον προϋπολογισμού του 2019

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ της ΔΕΚΠΟΤΑ συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας της περασμένης Παρασκευής 25 Ιανουαρίου. Και τα τρία πέρασαν κατά πλειοψηφία, καθώς οι αντιπολιτεύσεις επιμένουν να μην δέχονται την ύπαρξη της επιχείρησης και ζητούν εδώ και μήνες να κλείσει οριστικά και τις αρμοδιότητές της να μεταφέρονται στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου.

Αναλυτικότερα, το πρώτο θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ αφορούσε την αντικατάσταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στη θέση παραιτηθέντος. Όπως εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Ψαρράς, η πρόταση ήταν η αντικατάσταση της κας Ζωής Μελισσίδου που παραιτήθηκε με την κα. Δήμητρα Πατρωνίδου. Να σημειώσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες, η κα. Πατρωνίδου ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφια με την παράταξη του δημάρχου κ. Μαμσάκου.

Κατά την τοποθέτησή του αρχικά ο επικεφαλής της «Λαϊκής Αυτοδιοίκησης» κ. Ηλιόπουλος ψήφισε λευκό λέγοντας ότι, «έτσι όπως λειτουργεί η ΔΕΚΠΟΤΑ στο διηνεκές, δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να υφίσταται ως επιχείρηση».

Αντίθετα ο κ. Στεφανίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Και ως προς το Νομικό Πρόσωπο ότι δεν πρέπει να υφίσταται, αλλά και ως προς το πρόσωπο, έχω την αίσθηση ότι από δημόσιες τοποθετήσεις της κας Πατρωνίδου… δεν συνάδει με τον  πολιτισμό και τόσο πολύ. Επομένως καταψηφίζουμε».

Τέλος, ο κ. Μλεκάνης από την «Πόλη+Ζωή», μίλησε για «προβληματική λειτουργία» της ΔΕΚΠΟΤΑ, «και φυσικά δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι». Όσον αφορά με την κα. Πατρωνίδου, είπε: «Διαφωνούμε με το πρόσωπο. Και όλα όσα καταδικάζαμε για αλισβερίσια και τέτοια… στο ίδιο πνεύμα είναι». Και καταψήφισε.

Τα άλλα δύο θέματα για τη ΔΕΚΠΟΤΑ, αφορούσαν την έγκριση της «κατάρτισης και ψήφισης του ετήσιου σχεδίου δράσης της επιχείρησης έτους 2019», καθώς και την «κατάρτιση και ψήφιση προϋπολογισμού της επιχείρηση έτους 2019».

Στην αιτιολογία της καταψήφισής του ο κ.  Μλεκάνης σημείωσε ιδιαίτερα ότι «η ΔΕΚΠΟΤΑ, πέντε χρόνια, δεν έχει αλλάξει ούτε ένα λιθαράκι στα σχέδια δράσης έτσι όπως ήταν στο σημείο που είχαν φτάσει όταν ήμασταν δημοτική αρχή». Επεσήμανε όμως το ζήτημα της έκδοσης λευκώματος για τον Πανδραμαϊκό: «Με την επισήμανση ότι δεν θα ήθελα, ο χειρισμός του Πανδραμαϊκού να έχει την ίδια τύχη που είχε η ΔΟΞΑ για τα 100 χρόνια της, που δεν μπορέσαμε ούτε τα 10.000 ευρώ να δαπανήσουμε που είχε θέσει για δαπάνες». Ο κ. Μλεκάνης σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο για τον Πανδραμαϊκό και ζητάει πολύ περισσότερα πράγματα. «Κάτι περισσότερο πρέπει να δώσουμε, αν φυσικά όταν έρθει η ώρα να υλοποιηθούν οι δράσεις θα υπάρχει ΔΕΚΠΟΤΑ…»

Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» δια του κ. Ηλιόπουλο, σημείωσε ότι δεν το ψηφίζει για τους ίδιους λόγους, «ότι οι δράσεις πρέπει να έρχονται μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο… Έτσι όπως λειτουργεί η ΔΕΚΠΟΤΑ, με μια δράση μόνο για την Ονειρούπολη και όλα τα άλλα παρεμφερή δεν το ψηφίζουμε».

Ο κ. Στεφανίδης, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης για τη ΔΕΚΠΟΤΑ και η  καθημερινότητα αυτό αποδεικνύει».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Χρυσοχοΐδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι καταψηφίζει το σχέδιο δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ, χαρακτηρίζοντάς της ως «μια αμαρτωλή επιχείρηση» και ότι «υπάρχει θέμα χρηστής διαφάνειας και διαχείρισης και δεν  υπάρχει λελογισμένη χρήση του δημοτικού χρήματος». Σε άλλα σημείο ο κ. Χρυσοχοΐδης  ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών, αν έχει ολοκληρωθεί και αν είναι γνωστές  κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τον έλεγχο αυτόν.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Ψαρράς, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να αποφύγω κάποιες εκφράσεις, αλλά δεν μπορώ. Ο επικεφαλής της μείζονος συνεχώς προκαλεί και δεν μ’ αφήνει να αποφύγω αυτές τις εκφράσεις. Πραγματικά ζητώ να το σταματήσει αυτό. Πρόκειται για υποκρισία και διγλωσσία στην παράταξή τους. Το βιβλίο του κ. Μπουδακίδη για τα 15 χρόνια της ΔΟΞΑΣ στην Α΄ Εθνική, ήρθε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΚΠΟΤΑ πέρυσι προς ψήφιση. Το μέλος του Δ.Σ. της παράταξής τους ήταν παρών, ο κ. Καλαϊτζίδης και το καταψήφισε λέγοντας ότι δεν αξίζει να πληρώσει η ΔΕΚΠΟΤΑ 5.000 ευρώ για τη ΔΟΞΑ. Υπάρχουν τα πρακτικά, το έχουμε κάνει λόγο τόσες φορές, και σήμερα μας λένε εδώ ότι πρέπει να δώσουμε κάτι παραπάνω για τον Πανδραμαϊκό και το λεύκωμα για τα 50 χρόνια».

Αναφερόμενος στις γιορτές για τα 100 χρόνια της ΔΟΞΑΣ, ο κ. Ψαρράς είπε ότι ο Δήμος δεν ευθύνεται σε τίποτα γι’ αυτό, ενώ «δυστυχώς στην ΠΑΕ δεν βρήκαμε ανοιχτά αυτιά, να έρθουν να συζητήσουμε για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που ήθελαν να κάνουμε. Το 50% του προϋπολογισμού για κάποιες συγκεκριμένες δράσεις, το δώσαμε. Από εκεί και πέρα, ο Γ.Σ., η ΠΑΕ, πού ήταν; Αυτοί είναι αρμόδιοι να κάνουν τις εκδηλώσεις που ήθελαν. Ούτε ο Δήμος, ούτε η ΔΕΚΠΟΤΑ».

Δευτερολογώντας ο κ. Μλεκάνης, τόνισε μόνο ότι, «ο κ. Καλαϊτζίδης καταψήφισε το λεύκωμα για τη ΔΟΞΑ, γιατί ήταν μόνο για τα χρόνια στην Α΄ Εθνική, ενώ ζητούσε κάτι περισσότερο για τη ΔΟΞΑ». Για το θέμα του σχεδιασμού ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία.

Στο τρίτο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού, ο κ. Μλεκάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τα έξοδα και έσοδα της Ονειρούπολης, επισημαίνοντας ότι, «αυτό που γίνεται με τη ΔΕΚΠΟΤΑ και αυτό που γίνεται με την Ονειρούπολη, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Δεν έχει πληρωθεί σχεδόν κανένας για το 2018 γι’ αυτό και η μεταφορά οφειλών παρελθόντων ετών έχει τόσα πολλά χρήματα». Ζήτησε επίσης «να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, σε πόσες από τις δαπάνες της Ονειρούπολης έγινε φύλλο ελέγχου για τον Επίτροπο και εάν μετά τις απαντήσεις στα φύλλα ελέγχου έχει υπάρξει πράξη του Επιτρόπου».

Επίσης, ο κ. Μλεκάνης έθεσε και θέμα «διοίκησης» της επιχείρησης, καθώς δεν μπορεί να την ασκήσει σωστά, με παραδεχόμενο όπως είπε από τον ίδιο τον πρόεδρο κ. Ψαρρά, ότι «άλλοι υπάλληλοι δουλεύουν πολύ, άλλοι δουλεύουν λιγότερο και άλλοι έρχονται αργότερα και φεύγουν νωρίτερα» κτλ. Όπως είπε τέλος, «μας φοβερίζατε με παράνομες ΕΔΕ, ότι θα κάνατε ισολογισμούς. Ένα μηδενικό, τίποτα άλλο».

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» χθες, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Ψαρράς, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι η συνήθης τακτική της αντιπολίτευσης. Χωρίς να προτείνουν κάτι ουσιαστικό για τον προϋπολογισμό, ποτέ δεν έχουν κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση και πάντα καταψηφίζουν. Η ουσία αυτή είναι».