Home > νέα > Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα στα 10 σχολεία της Π.Ε. Δράμας

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα στα 10 σχολεία της Π.Ε. Δράμας

Σε καλό δρόμο οι συμβάσεις με τα σχολικά γεύματα…

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται

να ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα

στα 10 σχολεία της Π.Ε. Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΦΟΡΑ στα τόσα χρόνια που λειτουργεί ο θεσμός των σχολικών γευμάτων, είπε και η Δράμα να τα παραλάβει, ατύχησε όμως ως συνήθως, καθώς με τη διαδικασία που ακολουθείται έπεσε σε… κωλύματα λόγω διοικητικών διαδικασιών.

Όπως είναι γνωστό, στα 4 χρόνια λειτουργίας του θεσμού των σχολικών γευμάτων, η Δράμα εδέησε τελικά να πάρει περίπου 1.100 γεύματα, τα οποία κατανεμήθηκαν σε 10 Δημοτικά Σχολεία του Νομού.

Υποθετικά, το πρόγραμμα έπρεπε να είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον περασμένο Νοέμβριο, παρ’ όλα  αυτά όμως το πρόγραμμα κόλλησε σε διοικητικές διαδικασίες, καθώς υπήρξαν ενστάσεις μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών που λάμβαναν μέρος στους διαγωνισμούς.

Σε ερώτηση που είχε υποβάλλει στις 12 Δεκεμβρίου 2019 στη Βουλή, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, ζητούσε να μάθει για ποιο λόγο καθυστερούσε να ξεκινήσει το πρόγραμμα στα σχολεία της Δράμας.

Σε απάντησή της αργότερα στις 3 Ιανουαρίου 2020, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα. Μιχαηλίδου, σημείωνε ότι «σε ορισμένα Τμήματα της Διακήρυξης, μεταξύ των οποίων και αυτό της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, λόγω άσκησης ένδικων μέσων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Στην παρούσα φάση, εν προκειμένω για το Τμήμα της Δράμας, η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο κοινοποίησης της αριθ. 1612/4/23-12-2019 κατακυρωτικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΑ, σε όλους του συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς στο εν λόγω Τμήμα, πλην του προσωρινού αναδόχου. Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας υποβολής προδικαστικών προσφυγών και εφόσον δεν ασκηθεί προσφυγή κατά της παραπάνω απόφασης, το σχέδιο σύμβασης θα εισαχθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κοινοποίηση της απόφασης στον προσωρινό ανάδοχο και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης».

 

Λύθηκαν τα προβλήματα!

Δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σύμφωνα με πηγές του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας κας Μιχηαλίδου, θέλουν την ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων εντός του Φεβρουαρίου, καθώς το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται να υπογραφούν πάνω από 10 νέες συμβάσεις.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, καθυστερήσεις στη σύναψη των συμβάσεων έχουν παρουσιαστεί, λόγω κωλυμάτων που σχετίζονται με τις διοικητικές διαδικασίες. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, ο διαγωνισμός των σχολικών γευμάτων υπάγεται στις διαγωνιστικές διαδικασίες του ν. 4412/2016 και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες προσφυγής τόσο στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), όσο και τη δικαιοσύνη από μεριάς των υποψήφιων αναδόχων.

«Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ορισμένες ασάφειες της προκήρυξης, η οποία είχε δημοσιευθεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, οδήγησε έναν σημαντικό αριθμό συμβάσεων και αναδόχων στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία ανέστειλαν την εκτέλεση του προγράμματος, μέχρι την οριστική εκδίκαση των υποθέσεων. Επομένως, σήμερα, η εκτέλεση του προγράμματος έχει, ως εξής: σε 50 τμήματα από τα 74 υλοποιείται το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ενώ 24 τμήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, λόγω άσκησης ενδίκων βοηθημάτων, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας» εξηγούν πηγές του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας.

Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζουν ότι εφέτος το πρόγραμμα παρουσιάζεται ενισχυμένο, καθώς, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχαν σε αυτό 877 σχολικές μονάδες έναντι 839 σχολικών μονάδων το 2019 (δηλαδή 38 μονάδες περισσότερες), ενώ διανέμονταν καθημερινά 111.066 γεύματα, δηλαδή 5.275 περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχε το 84,5% των μαθητών των σχολείων που εντάσσονταν στο πρόγραμμα έναντι 76,08% το 2019.

Στόχος του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», που συμπληρώνει εφέτος τέσσερα χρόνια εφαρμογής, είναι η σίτιση μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά και η υποστήριξη της σχολικής διαδικασίας, με σκοπό την αποτροπή της σχολικής διαρροής.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο τελευταίος διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε, προκηρύχθηκε τον Μάιο, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019 και είχε προϋπολογισμό 73.499.901,33 ευρώ, ενώ αφορούσε την παροχή 185.311 γευμάτων σε 1.266 δημοτικά σχολεία κάθε μέρα, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, σε 74 δήμους της χώρας.