Home > Πρώτο Θέμα > Στο επόμενο διάστημα ανοίγει το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον – 10,6 εκ. ευρώ στην Π.Ε. Δράμας και 10,3 εκ. ευρώ για την  Π.Ε. Καβάλας από το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον

Στο επόμενο διάστημα ανοίγει το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον – 10,6 εκ. ευρώ στην Π.Ε. Δράμας και 10,3 εκ. ευρώ για την  Π.Ε. Καβάλας από το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον

Στο επόμενο διάστημα ανοίγει το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον

10,6 εκ. ευρώ στην Π.Ε. Δράμας και

10,3 εκ. ευρώ για την  Π.Ε. Καβάλας

από το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον

► Δηλώσεις του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παυλίδη

► Ποσό 1.600.000 ευρώ για τη Δράμα που αφορά ευπαθείς ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ κτλ.

► Για πρώτη φορά δημιουργείται Μητρώο αιτήσεων ανάλογα με τη σειρά βαθμολόγησης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ βρίσκονται οι συμπολίτες μας στην περιοχή της Δράμας, προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλλουν τους φακέλους τους, ώστε να ενταχθούν στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ 2021».

Αν και η νέα πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει exoikonomo2021.gov.gr, προς το παρόν πάντως γίνονται ακόμα δοκιμές. Γενικότερα δεν έχει γίνει καμιά απολύτως αναφορά μέχρι σήμερα, αν θα ανοίξει μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, παρ’ όλα αυτά, όταν ανοίξει αναμένεται να κρατήσει για 30 ημέρες (εκτός και αν υπάρξει διαφορετική ανακοίνωση), ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο. Πράγμα που σημαίνει ότι, όταν ένας φάκελος δεν μπορεί να εισαχθεί σε έναν κύκλο, τότε θα μπορεί να  υπάρξει βελτίωση του φακέλου και να υποβληθεί με τη σειρά του σε έναν επόμενο κύκλο.

Επίσης, από τα θετικά στοιχεία του νέου εξοικονομώ, ότι πλέον δεν χρηματοδοτούνται συνολικά  Περιφέρειες όπως στα προηγούμενα προγράμματα, αλλά πλέον χρηματοδοτείται χωριστά κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Προς το παρόν, η πλατφόρμα  του exoikonomo2021.gov.gr, παρέχει πλούσιο ενημερωτικό υλικό, όπως με το ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, το ύψος της επιδότησης ανάλογα με τα κριτήρια, το απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον σχεδιασμό για τη διαδικασία υποβολής.

Πληροφορίες παρέχονται επίσης, για το ενεργειακό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανήκουν τα δυνητικά επωφελούμενα κτίρια, το είδος των επιλέξιμων παρεμβάσεων, τα στάδια  και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων, τις προθεσμίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα σε όλα τα στάδια υλοποίησή τους και τις επιλέξιμες παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης, σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Παυλίδης: Ζητήσαμε δύο μήνες…

Για το νέο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ 2021», μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο  πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ Α.Μ.) κ. Απόστολος Παυλίδης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «εμείς ως Τμήμα Αν. Μακεδονίας του ΤΕΕ, έχουμε ζητήσει να δώσουν δύο μήνες προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων. Προς το παρόν δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα και είναι στις 30 μέρες. Που σημαίνει ότι, αν το πρόγραμμα ανοίξει προς το τέλος Νοεμβρίου, οι 30 μέρες θα συμπέσουν με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και θα είναι άσχημο τέτοιες μέρες να τρέχουν όλοι».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η πληροφόρηση που υπήρχε μέχρι τέλος της περασμένης εβδομάδας, ήταν ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσει μέχρι τέλος Νοεμβρίου και σημειώνει: «Ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το πιέσει να γίνει, αλλά αντικειμενικά υπάρχουν δυσκολίες».

Τα ποσά σε Δράμα και Καβάλα

Ερωτώμενος για τα χρήματα που δίνονται στον επόμενο κύκλο που θα ανοίξει, ο κ. Παυλίδης εξηγεί ότι φέτος για πρώτη φορά, χρηματοδοτούνται ξεχωριστά οι Περιφερειακές Ενότητες (Νομοί) και όχι ανά σύνολο Περιφερειών.

Όπως εξηγεί, «συνολικά σε όλη τη χώρα δίνονται 630 εκ. ευρώ, ενώ σ’ αυτή τη φάση η διαχείριση των επιδοτήσεων θα γίνει ανά Περιφερειακή Ενότητα και όχι ανά Περιφέρεια. Επομένως θα είναι για την Π.Ε. Δράμας και την Π.Ε. Καβάλας. Για την Π.Ε. Δράμας είναι 10.600.000 ευρώ και 10.300.000  ευρώ για την Καβάλα. Σ’ αυτά τα ποσά συμπεριλαμβάνεται 1.600.000 ευρώ για τη Δράμα που αφορούν ευπαθείς ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, για ΑμεΑ κτλ. και οι οποίοι βαθμολογούνται και επιδοτούνται ξεχωριστά».

Μητρώο αιτήσεων

Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλίδης διευκρινίζει ότι, «το νέο πρόγραμμα έχει πολλά θετικά και πολλές από τις προτάσεις του ΤΕΕ έχουν γίνει δεκτές. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι, το ζητήσαμε και έγινε και πλέον θα δημιουργηθεί Μητρώο αιτήσεων. Θα έχει δηλαδή κάποιος περιθώριο 30 ημερών να υποβάλει την αίτησή του, και με το Μητρώο αιτήσεων, αν κάποια πρόταση δεν υλοποιηθεί, μπορεί να υποβληθεί σε ένα επόμενο κύκλο. Μέχρι τώρα, όσοι δεν μπορούσαν να μπουν και έκλεινε το σύστημα, έχαναν τη σειρά τους, ενώ τώρα θα μπορούν να συνεχίσουν σε επόμενο κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι, όταν κλείσουν οι 30 μέρες και βαθμολογηθούν οι αιτήσεις, θα βγει μια λίστα κατάταξης και από εκεί και πέρα με τη σειρά θα αρχίσει η υλοποίηση των αιτήσεων».

Πλαφόν οι 28.000 ευρώ

Ερωτώμενος αν τα ποσά που δίνονται για Δράμα και Καβάλα σ’ αυτή τη φάση, θεωρούνται ικανοποιητικά για τις δύο Περιφερειακές Ενότητες, ο κ. Παυλίδης διευκρινίζει ότι «πάντα θέλουμε το καλύτερο» και επισημαίνει ότι «είναι ικανοποιητικά».

Τονίζει ακόμα εδώ, ότι, «στις προτάσεις που είχαμε κάνει, είχαμε ζητήσει να μειωθεί ο ανώτατος προϋπολογισμός, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά να ευνοηθούν. Αυτό μοιραία, από την στιγμή που οι πόροι είναι συγκεκριμένοι, οδηγεί σε μείωση του ποσού. Τώρα υπάρχει πλαφόν στον ανώτατο προϋπολογισμό, που είναι 28.000 ευρώ. Δεν μπορείς να πάρεις παραπάνω από αυτά και δεν μπορείς να πάρεις παραπάνω από 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στην οικία που πρόκειται να πραγματοποιήσεις παρέμβαση. Αν και κάποιοι δυσανασχετούν σ’ αυτό, εντούτοις η στόχευση είναι 40.000 – 50.000 νοικοκυριά να αξιοποιήσουν το εξοικονομώ».

Όπως σημειώνει ο κ. Παυλίδης, «αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε ακόμα τι ποσά δόθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς τα στοιχεία αναμένεται να γίνουν γνωστά σε επόμενο χρονικό διάστημα».

Ερωτώμενος αν αυτή τη φορά, υπάρξει χρηματική ενίσχυση από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης όπως έγινε με προηγούμενα προγράμματα, ο κ. Παυλίδης διευκρινίζει ότι «ακόμα δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση. Γενικά είμαστε σε αναμονή».

Αποκατάσταση ροής πληρωμών

Ερωτώμενος για το αν έχουν ολοκληρωθεί πληρωμές από το τελευταίο εξοικονομώ και για όσους έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, ο κ. Παυλίδης τονίζει ότι, «ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί πληρωμές από το προηγούμενο πρόγραμμα. Έχει ακόμα πολλά ανοικτά μέτωπα, έχει πολλές ανοικτές υποθέσεις και επειδή έτρεξαν πολύ κοντά το ένα με το άλλο τα προγράμματα, πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί έχουν ανοικτές υλοποιήσεις, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί και δεν έχουν πληρωθεί όσες έχουν ολοκληρωθεί».

Διευκρινίζει εδώ ο ίδιος ότι, «από την 1η Ιούλιου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αιτήματος πληρωμής, όμως κάποιες επιτροπές ελέγχου ολοκλήρωσης που έπρεπε να συσταθούν δεν συστάθηκαν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Και είναι και αυτό μία από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και υπάρχει μια καθυστέρηση στην ταχύτητα υλοποίηση. Επομένως, και αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί παράλληλα. Γιατί κάποιος ο οποίος έχει 20 και 30 υποθέσεις ανοικτές, δεν θα μπορεί να πάρει και άλλες στο πλαίσιο του εξοικονομώ. Προϋποθέτει δηλαδή διάθεση μεγάλων ποσών από ένα συνάδελφο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει».

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τις επιδοτήσεις

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, η επιδότηση κυμαίνεται από 40% έως 75% της συνολικής δαπάνης και συγκεκριμένα τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75%.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70%.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%.
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40% ανεξαρτήτως εισοδήματος.