Home > νέα > Στο Όσλο αυτή την εβδομάδα για τη Μαθηματική Ολυμπιάδαο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης -Με  έπαινο στην Αστρονομία ο μαθητής του 4ου ΓΕΛ Δράμας Κων/νος Ορφανίδη

Στο Όσλο αυτή την εβδομάδα για τη Μαθηματική Ολυμπιάδαο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης -Με  έπαινο στην Αστρονομία ο μαθητής του 4ου ΓΕΛ Δράμας Κων/νος Ορφανίδη

Στο Όσλο αυτή την εβδομάδα για τη Μαθηματική Ολυμπιάδα

Στην Ολυμπιακή Ομάδα

Αστρονομίας-Αστροφυσικής

ο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης

Με  έπαινο στην Αστρονομία ο μαθητής του 4ου ΓΕΛ Δράμας Κων/νος Ορφανίδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΝΕΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ για το Δραμινό μαθητή του  σχολείου με Λυκ. Τάξεις Νικηφόρου Δράμας Πρόδρομου Φωτιάδη, ο οποίος κατέκτησε τη 2η θέση στην τρίτη φάση του 27ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Λυκείων «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ».

Ο Πρόδρομος Φωτιάδης μαζί με τους υπόλοιπους 4 πρώτους μαθητές θα αποτελέσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 15η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής, 14 – 21 Αυγούστου 2022 που θα γίνει υβριδικά με διοργανώτρια χώρα την Γεωργία.

Ανάμεσα στους πρώτους 10 μαθητές της 3ης Φάσης «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Λυκείων συγκαταλέγεται και ο Δραμινός μαθητής του 4ου ΓΕΛ Δράμας, Κωνσταντίνος Ορφανίδης (10η θέση), στον οποίο απονέμεται ο 7ος έπαινος. Μία μεγάλη διάκριση και για τους δύο Δραμινούς μαθητές σ’ έναν απαιτητικό διαγωνισμό.

Στο Όσλο ο Πρ. Φωτιάδης

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, βρίσκεται ήδη από το περασμένο Σάββατο 9 Ιουλίου ο Πρ. Φωτιάδης, ο οποίος συμμετέχει μαζί με άλλους πέντε μαθητές, στην Ελληνική Ομάδα της Μαθηματικής Εταιρείας.

Αυτή την ώρα βρίσκονται στο Όσλο περισσότεροι από 650 σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο, για την 63η International Mathematical Olympiad, που είναι η μεγαλύτερη σε συμμετοχές διοργάνωση στα μαθηματικά στον κόσμο, και διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο του Όσλο και την διεθνή μαθηματική ένωση ΙΜΟ.

Η χώρα μας παίρνει μέρος με 6 συνολικά μαθητές που έχουν διακριθεί μέσα από τους μαθηματικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που φέτος κλείνει τα 104 χρόνια επιστημονικής δράσης και είναι: Ορέστης Λιγνός, Πρόδρομος Φωτιάδης, Παναγιώτης Λιάμπας, Γιώργος Τζαχρήστας, Μανώλης Πετράκης, Κώστας Κωνσταντινίδης.

Οι Έλληνες μαθητές διαγωνίζονται με συναδέλφους τους με περισσότερες από 107 χώρες εκ των οποίων Νορβηγία, Ιαπωνία, Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Κούβα, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Ισπανία, Αγγλία, Ουκρανία.

Ο Κων/νος Ορφανίδης του 4ου ΓΕΛ

Ένας άλλος μαθητής από τη Δράμα που συμμετείχε επίσης στο διαγωνισμό Αστρονομίας και Αστροφυσικής «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» και διακρίθηκε με τον 7ο Έπαινο, είναι ο μαθητής του 4ου ΓΕΛ Δράμας Κωνσταντίνος Ορφανίδης και από την επόμενη σχολικά χρονιά θα βρίσκεται στην Γ΄ Λυκείου.

Όπως μας εξηγεί μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η μητέρα του κα. Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου, «η αστρονομία και ιδιαίτερα η αστροπαρατήρηση, είναι το χόμπι του από μικρή ηλικία ακόμη. Μάλιστα έχει επενδύσει αρκετά χρήματα σε τηλεσκόπια και ασχολείται ερασιτεχνικά με την αστροπαρατήρηση».

Όπως μάλιστα σημειώνει η ίδια, «έχει και επαφές με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ΠΗΓΑΣΟΣ στο Νικηφόρο και τον κ. Δογραματζίδη».

Να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Ορφανίδης συμμετείχε για δεύτερη φορά στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ενώ πέρυσι είχε φτάσει και πάλι στο 3ο επίπεδο χωρίς να περάσει στην τελική φάση. Όπως λέει η κα. Κωνσταντοπούλου, «το ενδιαφέρον του είναι να συνεχίσει με την αστρονομία και μετά το Λύκειο και γι’ αυτό το λόγο θα προσπαθήσει να πετύχει μέσα από τις πανελλήνιες εξετάσεις του χρόνου. Η αστρονομία είναι το κομμάτι που θέλει να συνεχίσει».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»

1ο βραβείο – Φειδάκης Αθανάσιος – 2ο ΓΕΛ Αιγίου Αχαΐας

2ο βραβείο – Φωτιάδης Πρόδρομος – Λυκ. Τάξεις Νικηφόρου Δράμας

3ο βραβείο – Σκούπας Ανδρέας – Μουσικό Σχολείο Αλίμου Αττικής

1ος έπαινος – Μπατσέλα Παναγιώτα – 3ο ΓΕΛ Καστοριάς

2ος έπαινος – Μηλαράς Βασίλης – 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Βόλου

3ος έπαινος – Τέγος Λάμπρος – Σχολή Μωραΐτη Αθηνών

4ος έπαινος – Σολδάτος Αντώνης – 3ο ΓΕΛ Βόλου

5ος έπαινος – Τσουμπός Γιώργος – 2ο ΓΕΛ Αιγίου Αχαΐας

6ος έπαινος – Ζηκούλης Ορέστης – Εκπαιδευτική Αναγέννηση

7ος έπαινος – Ορφανίδης Κωνσταντίνος – 4ο ΓΕΛ Δράμας

8ος έπαινος – Ζερβουδάκη Κωνσταντίνα – Μουσικό Σχολείο Θερίσου Χανίων

9ος έπαινος – Καγκαράς Οδυσσέας – Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής

10ος έπαινος – Κουκλέρης Ματθαίος – Ελληνογερμανική Αγωγή

11ος έπαινος – Δημητρέντση Κωνσταντίνα – 4ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης

12ος έπαινος- Κερεμίδου Ευσταθία  – 2ο Πειραματικό Λύκειο Κιλκίς