Home > νέα > «Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη και το αίσθημα της ασφάλειας» -Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας στον «Π.Τ».

«Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη και το αίσθημα της ασφάλειας» -Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας στον «Π.Τ».

Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας στον «Π.Τ».

«Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

των πολιτών με σκοπό την πρόληψη

και το αίσθημα της ασφάλειας»

Δηλώσεις της αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας: «Είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις, απ’ ότι να τις θεραπεύσουμε όταν τις βρούμε μπροστά μας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΕ από χθες Δευτέρα 6 Ιουνίου, η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 τρέχοντος μηνός. Στο πλαίσιο της εβδομάδας αυτής, θα υπάρχουν καθημερινές δράσεις σχετικά με ζητήματα ενημέρωσης που αφορούν διάφορα θέματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται γύρω από ζητήματα που αφορούν τον Covid.

Να σημειωθεί ότι, η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας διεξάγεται στην Π.Ε. Δράμας αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρώτη δράση που ξεκίνησε ήταν το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, όπου υπήρξε δια ζώσης ενημέρωση των πολιτών από εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού. Η ενημέρωση κυμάνθηκε κυρίως γύρω από θέματα για το σύνδρομο μακροχρόνιου Covid, το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα παιδιών και ενηλίκων και με γενικότερα θέματα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία.

Στο καθημερινό πρόγραμμα, περιλαμβάνεται ενημέρωση από 11.00 – 13.00 στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ τα απογεύματα θα γίνεται ενημέρωση ενδιαφερόμενων γονιών στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ Δήμου Δράμας στην οδό Χελμού στην περιοχή της ανάπλασης.

Επίσης, το πρωί της Πέμπτης 9 Ιουνίου θα διεξαχθεί εθελοντική αιμοδοσία στον Αιματολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Δράμας, ενώ μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση θα πραγματοποιήσει η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας με το Σωματείο ΑμεΑ Δράμας στην – πλατεία Ελευθερίας.

Στην δράση αυτή μάλιστα, θα συμμετέχει και το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί, που εκπαιδεύει και παραδίδει δωρεάν στα τυφλά άτομα ένα σκύλο οδηγό. (Λεπτομέρειες από το πρόγραμμα

μπορείτε να βρείτε στην έκδοση του «Π.Τ.» του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2022).

Μωυσιάδης: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, ευχαρίστησε αρχικά όλους όσοι δούλεψαν και συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια ώστε να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας.

Ερωτώμενος για το ποια είναι η φιλοσοφία της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας ο κ. Μωυσιάδης σημειώνει: «Φέτος έχουμε στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, με σκοπό την πρόληψη. Θέλουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη, να έχει το αίσθημα της ασφάλειας  ότι ως διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και ιδιαίτερα μετά την Covid εποχή που ξέρουμε τι έχει αφήσει, ότι είμαστε δίπλα στον πολίτη με διάφορες δράσεις, όσον αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη».

Όπως είπε ο κ. Μωυσιάδης, «γι’ αυτό και ένας από τους βασικούς άξονες που είναι κοινός σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ και όχι μόνο στην Π.Ε. Δράμας, είναι η μετά Covid εποχή και οι άλλοι τρεις που είναι επίσης κοινοί, είναι ο εθελοντισμός, η αιμοδοσία και τα ΑμεΑ.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλές άλλες δράσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει η κάθε Π.Ε.»

Βασιλείου: Η πρόληψη καλύτερη από τη θεραπεία

Μιλώντας στον «Π.Τ.», η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, τονίζει ότι, «σκοπός του Ιατρικού Συλλόγου και των μελών του, είναι να κάνουμε μια ενημέρωση όσον αφορά το μετά Covid σύνδρομο. Γιατί έχει μείνει στην εντύπωση των πολιτών ότι όσοι νόσησαν – νόσησαν, ότι αυτό έχει περάσει και ότι αυτό είναι μια καθαρά αναπνευστική νόσος. Δεν είναι όμως! Είναι μια νόσος η οποία αφήνει απόνερα, δηλαδή και κάποια άλλα σύνδρομα, ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ασθενούς. Άρα, σκοπός μας είναι να ομαδοποιήσουμε κάποια συμπτώματα και να δείξουμε στον ασθενή, ποιες ειδικότητες πρέπει να επισκεφθεί, ώστε να κάνει, αν μη τι άλλο, έναν προληπτικό έλεγχο.

Συνάδελφοί μου λένε, ότι, μετά από χρόνια, αυτοί που θα έχουν νοσήσει από Covid, όταν θα πάνε ως ηλικιωμένοι σε κάποιον γιατρό, αυτό μπορεί να φαίνεται στις εξετάσεις. Όπως φαινόταν παλιά η φυματίωση. Άτομα που είχαν περάσει παλιά φυματίωση, φαινόταν αυτό σε έναν ακτινολογικό έλεγχο».

Τονίζει ιδιαίτερα ακόμα η κα. Βασιλείου, ότι, «πιστεύουμε πως, σε κάποιες ομάδες ασθενών – γιατί τα στατιστικά λένε ένα 30% των ασθενών που έχουν νοσήσει έστω και ελαφρά ακόμα και όταν είναι εμβολιασμένοι – μπορεί να έχουν κάποια ήπια συμπτωματολογία η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί».

Αναφερόμενη στο μήνυμα που μπορεί να στείλει αυτή η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας, τονίζει: «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς όλους τους πολίτες, είναι: Μην ξεχνάτε να κάνετε προληπτικούς ελέγχους και απευθυνθείτε σε ειδικότητες οι οποίες έχουν σχέση με το ιστορικό σας. Αν είστε σακχαρωδιαβητικός σε έναν παθολόγο, αν έχετε πίεση ή είστε στεφανιαίος ασθενής σε έναν καρδιολόγο, αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα σε έναν πνευμονολόγο και αν έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή σε έναν ενδοκρινολόγο. Είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις, απ’ ότι να τις θεραπεύσουμε όταν τις βρούμε μπροστά μας».