Home > νέα > Στόχος η τηλεϊατρική στο Δήμο Παρανεστίου για απομακρυσμένα σημεία της περιοχής-Πλήρης εξοπλισμός για τα Αγροτικά Ιατρεία του Δήμου Παρανεστίου

Στόχος η τηλεϊατρική στο Δήμο Παρανεστίου για απομακρυσμένα σημεία της περιοχής-Πλήρης εξοπλισμός για τα Αγροτικά Ιατρεία του Δήμου Παρανεστίου

Μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ

Στόχος η τηλεϊατρική

στο Δήμο Παρανεστίου για

απομακρυσμένα σημεία της περιοχής

Πλήρης εξοπλισμός για τα Αγροτικά Ιατρεία του Δήμου Παρανεστίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ των δημοτών του Δήμου Παρανεστίου, στοχεύουν δύο σημαντικά υποέργα για τα οποία ο Δήμος έχει υποβάλλει προτάσεις χρηματοδότησης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020.

Ήδη, για τα  δύο υποέργα για δύο συστήματα Τηλεϊατρικής και την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης και αφορούν τις ολοκληρωμένες δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας για τους δημότες του Δήμου Παρανεστίου.

Το πρώτο υποέργο στοχεύει στη δημιουργία ενός κέντρου Τηλεϊατρικής που θα εξυπηρετεί τους δημότες των απομακρυσμένων κυρίως σημείων του Δήμου Παρανεστίου. Μ’ αυτό, θα δίνεται η δυνατότητα στο δημότη που βρίσκεται σε κάποιο οικισμό του Δήμου, να επικοινωνεί με τον υπεύθυνο γιατρό και αυτός να κάνει διάγνωση ή να δίνει οδηγίες από απόσταση.

Το δεύτερο υποέργο, αφορά στον πλήρη εξοπλισμό των Αγροτικών Ιατρείων του Δήμου με τα κατάλληλα μηχανήματα, όπως καρδιογράφους, υπέρηχους και άλλο εξοπλισμό.

KAGIAOGLOU (3)

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, επισημαίνει ότι «η Τηλεϊατρική που προσπαθεί να εφαρμόσει για πρώτη φορά ο Δήμος Παρανεστίου, δεν έχει εφαρμογή στο Νομό Δράμας και γίνεται για πρώτη φορά. Με το σύστημα της Τηλεϊατρικής, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να συνομιλεί με τον γιατρό, ο οποίος θα βρίσκεται είτε στο Κέντρο Υγείας είτε στο Βοήθεια στο Σπίτι και θα μπορεί να κάνει διάγνωση από απόσταση».

Όσον αφορά το ζήτημα της ενίσχυσης του εξοπλισμού των Αγροτικών Ιατρείων του Δήμου, επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα ενισχύσουμε τον ιατρικό εξοπλισμό των Αγροτικών Ιατρείων του Δήμου μας. Μέσω του προγράμματος θα προμηθευτούμε καρδιογράφους, υπέρηχους, υπολογιστές και άλλα ιατρικά όργανα. Στόχος μας είναι η καθημερινή βοήθεια στους δημότες μας και η ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή μας».

Καταλήγοντας τονίζει: «Σχεδιάσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθούν καλύτερα οι δομές υγείας, σε συνεργασία πάντα με τους αγροτικούς ιατρούς. Θέλουμε να προσφέρουμε στους συνδημότες μας, καλύτερες υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας. Σε αυτή την κατεύθυνση μας βοηθάει και το άξιο και ικανό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών του Δήμου Παρανεστίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέσα από την πρόταση του Δήμου μας θα μπορούν να γίνονται εξετάσεις που σήμερα δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ενώ θα αναβαθμιστεί και συνολικά η παροχή υπηρεσιών Υγείας στον Δήμο Παρανεστίου».

Απομακρυσμένη τηλεϊατρική

Και τα δύο υποέργα θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης 20214-2020. Το υποέργο της Τηλεϊατρικής, έχει συνολικό προϋπολογισμό 266.800 ευρώ.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και προαγωγής υγείας, που φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει μεγάλο μέρος των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Παρανεστίου, μέσα από καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και διαδικασίες οι οποίες θα ενισχύσουν και θα εμπλουτίσουν τις δράσεις που υλοποιούνται επιτυχημένα εδώ και χρόνια από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου

Ειδικότερα περιλαμβάνει συνοπτικά τα παρακάτω υποσυστήματα που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά των δράσεων του Δήμου:

Υποσύστημα 1: Ενιαία εφαρμογή πρόληψης προαγωγής υγείας και έγκαιρης γενικής ενημέρωσης και πληροφόρησης εν δυνάμει για όλους του δημότες και τους κατοίκους του Δήμου.

Υποσύστημα 2: Ένα Μεταφερόμενο ΚΙΤ Τηλεϊατρικής για βασικές εξετάσεις στο σπίτι των δικαιούχων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και άλλων δημοτών και επικοινωνία με τους ιατρούς συμβούλους σε πραγματικό χρόνο για άμεση ιατρική γνωμάτευση.

Υποσύστημα 3: Μία σταθερή Μονάδα Τηλεϊατρικής που θα εγκατασταθεί στα όρια του Δήμου Παρανεστίου Δράμας και σε ιδιόκτητη δομή (ΚΑΠΗ ή σε κάποιο από τα Κέντρα Κοινότητας για βασικές ιατρικές εξετάσεις των δημοτών και επικοινωνία με τους ιατρούς συμβούλους διαφόρων ειδικοτήτων σε πραγματικό χρόνο.

Υποσύστημα 4: Πέντε Μονάδες Τηλεφροντίδας για την κατ’ οίκο παρακολούθηση ασθενών με ανάγκη συστηματικής ημερήσιας παρακολούθησης.

Υποσύστημα 5: Ανάπτυξη Κέντρου Αναφοράς για όλα τα παραπάνω υποσυστήματα και συνδρομή σε μονάδα υποστήριξης.

Το σύστημα Τηλεϊατρικής, αναμένεται να αναβαθμίσει την οργανωμένη παροχή Πρωτογενούς  (εμβολιασμοί, συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων)  και Δευτερογενή Πρόληψης (ιατρικές εξετάσεις που έχουν σκοπό την έγκαιρη διάγνωση) μέσω της ενίσχυσης των υπηρεσιών υγειονομικής μέριμνας που παρέχονται στις κοινωνικές δομές του Δήμου και τις υπόλοιπες δομές για ηλικιωμένους. Και ακόμα, να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Παρανεστίου, να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγκυρη και τοπικά προσαρμοσμένη πληροφόρηση και την προαγωγή της υγείας τους.

Ιατρικός εξοπλισμός

Το δεύτερο υποέργο, έχει προϋπολογισμό 60.954 ευρώ και αφορά στην ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού των Αγροτικών Ιατρείων του Δήμου Παρανεστίου. Μέσω του προγράμματος θα γίνει προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, μεταξύ άλλων δύο υπέρηχοι, πέντε καρδιογράφοι, έξι ωτοσκόπια, 5 αυτόματα πιεσόμετρα – τροχήλατα, δύο σπιρόμετρα – ροόμετρα, πέντε παλμικά οξύμετρα, τρεις σταθεροί υπολογιστές, πέντε εκτυπωτές για ιατρεία, ένας οπτομετρικός πίνακας, ένας νεφελοποιητής και άλλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι όλα τα Αγροτικά Ιατρεία του Δήμου Παρανεστίου, όπως στο Παρανέστι, στην Αδριανή, στο Νικηφόρο και αλλού, λειτουργούν κανονικά και ενισχύονται από γιατρούς του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου.