Home > νέα > Σύλλογοι Καρκινοπαθών – Χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά του καρκίνου! 5ο Αντικαρκινικό Συμπόσιο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»

Σύλλογοι Καρκινοπαθών – Χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά του καρκίνου! 5ο Αντικαρκινικό Συμπόσιο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»

 5ο Αντικαρκινικό Συμπόσιο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»

Σύλλογοι Καρκινοπαθών – Χρειάζεται

κοινή αντιμετώπιση των

προβλημάτων κατά του καρκίνου!

► Δ. Τριγωνάκη στον “Π.Τ.”: «Ο καρκίνος σου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία,

να αναγνωρίσεις και να εκτιμήσεις την αγάπη του κόσμου»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ διεξήχθη και ολοκληρώθηκε στις 5, 6 και 7 Απριλίου, το 5ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», που διοργανώνεται από την ομώνυμη Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, όπου παραβρέθηκαν περισσότεροι από 250 σύνεδροι.

Οι εργασίες του Συμποσίου άνοιξαν το απόγευμα της Παρασκευής 5 Απριλίου, ενώ η επίσημη έναρξη έγινε το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία των αρχών του τόπου με χαιρετισμούς και κεντρική ομιλία από την κα. Τρακοσοπούλου-Τζήμου με θέμα: «Δράμα. Η αναμόρφωση και η αρχιτεκτονική της πόλης (1875-1940)».

Στο φύλλο του Σαββάτου 6 Απριλίου, ο «Πρωινός Τύπος» είχε δημοσιεύσει συνέντευξη του προέδρου της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναφερθεί στη μεγάλη συμβολή του Συνεδρίου για την ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με το forum των Συλλόγων των Καρκινοπαθών και σχετικές ομιλίες, ενώ από αυτούς παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τη Χίο και την Έδεσσα.

Kakrinopatheis1

Οι κυρίες: Τούλα Βογιατζή-Ματσούκα (Χίος), Ευγενία Σαραφίδου (Δράμα) και Δανάη Τριγωνάκη (Έδεσσας & Περιχώρων).

 

Κοινά προβλήματα και αντιμετώπιση

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Καρκινοπαθών Δράμας, Χίου και Εδέσσης και Περιχώρων. Αναλυτικότερα, από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, η κα. Ευγενία Σαραφίδου, θύμισε ότι το 2018 οι παραπάνω Σύλλογοι είχαν αδελφοποιηθεί επισημαίνοντας: «Θέλουμε από κοινού να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας, που δυστυχώς για τους καρκινοπαθείς ασθενείς, κάθε μέρα, αντί να γίνονται καλύτερα, γίνονται χειρότερα. Και με την υποβάθμιση του Ογκολογικού της Καβάλας που έγινε, οι ογκολογικοί ασθενείς είμαστε στα πρόθυρα κατάρρευσης και πρέπει δυναμικά να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για την υγεία μας».

Η κα. Τούλα Βογιατζή-Ματσούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου, σε δηλώσεις της στον «Π.Τ.», ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή για το κάλεσμα στο Συμπόσιο, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά, ερχόμαστε φτωχότεροι και φεύγουμε πλουσιότεροι, όσον αφορά το θέμα του καρκίνου. Σημαντικό θέμα για μας, είναι ότι πρέπει να έχουμε κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, τα οποία δεν είναι άλλα από την αντιμετώπιση του καρκίνου. Καθημερινά βλέπουμε ότι υποβαθμίζεται η υγεία γενικότερα και δη των καρκινοπαθών, είτε με έλλειψη ογκολόγων, είτε με έλλειψη φαρμάκων και όπως καταλαβαίνεται η οικονομική κρίση είναι αυτή που μαστίζει σήμερα τους ασθενείς. Πιστεύουμε ότι, οι από κοινού αγώνες που γίνονται, κάποια στιγμή θα εισακουστούν, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους ασθενείς καρκινοπαθείς».

Τέλος, η κα Δανάη Τριγωνάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και περιχώρων, θέλησε να μιλήσει περισσότερο ως ασθενής, λέγοντας ότι, «για μένα ο καρκίνος ήταν ευλογία Θεού. Θα μου πείτε, τι λες τώρα. Όμως, πραγματικά, έτσι νιώθω, γιατί ο καρκίνος ενώνει, ο καρκίνος σου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία, μέσα από τον καρκίνο αναγνωρίζεις και εκτιμάς την αγάπη του κόσμου. Σήμερα, είμαστε εδώ καρκινοπαθείς, αλλά νιώθουμε ότι είμαστε αδέρφια. Κάτι μας ενώνει. Είναι πάρα πολύ δυνατό αυτό το συναίσθημα. Νιώθουμε μια σιγουριά και ασφάλεια με τους γιατρούς που ερχόμαστε σ’ αυτό το συμπόσιο και είναι η πέμπτη συνεχή χρονιά και πραγματικά φεύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις».