Home > Εκδηλώσεις >   Συμπόσιο μνήμης 1922-2022 με οδηγό τις τέχνες της υδατογραφίας, της μουσικής και του οίνου στη Δράμα

  Συμπόσιο μνήμης 1922-2022 με οδηγό τις τέχνες της υδατογραφίας, της μουσικής και του οίνου στη Δράμα

 Συμπόσιο μνήμης 1922-2022

με οδηγό τις τέχνες της υδατογραφίας,

της μουσικής και του οίνου στη Δράμα

► Έκθεση ζωγραφικής του Δραμινού εικαστικού Γιώργου Ταξίδη

► Συναυλία με το Μουσικό Σχήμα «Polis Ensemble»

 

Από την αρχαιότητα, κρασί και μουσική συμβαδίζουν απόλυτα και σε κάθε συμπόσιο ο Διόνυσος φρόντιζε να δημιουργήσει στους παρευρισκομένους την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Και τα δύο σου προσφέρουν ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι που περνά από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, μια αφύπνιση συναισθημάτων και αναμνήσεων…

Η μουσική και το κρασί μοιράζονται την ικανότητα να μας κάνουν να νιώθουμε. Αυτό που ακούμε μπορεί να επηρεάσει αυτό που νιώθουμε και ακόμη τη γεύση του κρασιού που δοκιμάζεται εκείνη τη στιγμή.

Στο πλαίσιο της Δραμοινογνωσίας (από τις 20 έως 29 Μαΐου), οι ταιριαστές Τέχνες της Υδατογραφίας, της Μουσικής και του Οίνου, με απόλυτο σεβασμό στην Παράδοση και τον Πολιτισμό θα υπηρετήσουν τον σκοπό της επαφής του Ανθρώπου με την Ιστορία του. Η εκφραστικότητα των μουσικών οργάνων της Ανατολής, η Ζωγραφική και ο Οίνος, θα μας προσφέρουν μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία, μέσα από το αίσθημα της ειρήνης που η Τέχνη δύναται να εκφράσει. Ένα Συμπόσιο με αφορμή το 2022, έτος μνήμης και απολογισμού της προσφοράς του προσφυγικού Ελληνισμού στην πατρίδα μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δραμινός εικαστικός Γιώργος Ταξίδης, θα παρουσιάσει στο κοινό την έκθεση του με τίτλο: «Ήχος Ελληνικός», η οποία περιλαμβάνει υδατογραφίες με δεκατέσσερα πορτρέτα Ελλήνων λογίων συνθετών από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν στις 19 Μαΐου, στις 19.00 μ.μ., στην GALLERY13 στη Δράμα, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί συναυλία του μουσικού σχήματος «Polis Ensemble», με διασκευές ελληνικής μουσικής από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα με τίτλο: «Ήχος Ελληνικός». Ένας ήχος που ενώνει την Ανατολή με την Δύση, ξεκινώντας από την Βυζαντινή Μουσική Παράδοση και  φτάνοντας έως την Σύγχρονη Ελληνική Ορχηστρική Μουσική.

Η συναυλία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαΐου, στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Εικαστικός Γιώργος Ταξίδης

Ο Γιώργος Ταξίδης γεννήθηκε το 1987. Αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με βαθμό “Άριστα”. Το 2013-14 φοίτησε στην Σχόλη Κάλων Τεχνών της Μαδρίτης (UCM Facultad de Bellas Artes) με το πρόγραμμα Erasmus. Το 2017-19 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές (MFA) στην Νέα Υόρκη (New York Academy of Art).

To 2019 επιλέχτηκε για το artist/teaching residency στον Άγιο Δομίνικο όπου δίδαξε σχέδιο στην Σχόλη Κάλων Τεχνών. Για το ίδιο έτος έλαβε βραβείο από το Dahesh Museum of Art και το 2018 το έργο του επιλέχτηκε για τον διαγωνισμό XL Catlin Art Prize.

Έχει σχεδιάσει το βραβείο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και έχει λάβει 12 υποτροφίες, μεταξύ αυτών από το Ίδρυμα Fulbright, τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, το κληροδότημα Γεωργίου Βάρκα κ.α.

Το 2014 έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Art and The City 5 στην Αθήνα και το 2012 έπαινο για το διαγωνισμό μακέτας ΕΛΤΑ για την ειδική σειρά γραμματοσήμων “Europa 2012” με τίτλο “Visit Greece”.

Το 2010 πήρε δίπλωμα αερογραφίας στην Μόσχα. Έχει παρουσιάσει 4 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο , στο Σαν Φρανσίσκο και στη Νότια Κορέα. Τέλος, έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μουσικό Σχήμα «Polis Enseble»

Το συγκρότημα Polis Ensemble ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 (αρχικά ως Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής ΠΟΛΙΣ) στην Αθήνα. Η λέξη «πόλις» προσπαθεί να φωτογραφίσει τις πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου, η μουσική παράδοση της οποίας ποτέ δεν έπαψε να εμπνέει τα μέλη της μπάντας.

Από τους πρώτους μήνες του 2012 μέχρι σήμερα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Αίθουσα Συναυλιών «Φίλιππος Νάκας», Saint-paul du Pirée, Église des Carmes à Bruxelles), έχει προσκληθεί σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ και έχει ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έπειτα από πρόσκληση της Μητρόπολης Βελγίου.

Το σεξτέτο Polis Ensemble έχει συμπράξει, τόσο δισκογραφικά όσο και επί σκηνής, με σπουδαίους σολίστες, τραγουδιστές, ηθοποιούς και χορωδιακά σύνολα, ενώ, τον Οκτώβριο του 2017, ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ, με τον Γιώργο Καρυώτη να υπογράφει την ηχητική του επιμέλεια και τον Σωκράτη Σινόπουλο, κυριολεκτικά να απογειώνει με τη συμμετοχή του το κομμάτι Bosporus!

Οι πρωτότυπες συνθέσεις και οι ατμοσφαιρικοί αυτοσχεδιασμοί των μελών του γκρουπ αναδεικνύουν τη μελωδικότητα, όσο και την εκφραστικότητα, των μουσικών οργάνων της Ανατολής, όπως το νέυ, η λύρα, το κανονάκι και το πολίτικο λαούτο, που υποστηρίζονται πότε από τη δυναμική και πότε από τη διακριτική παρουσία του κοντραμπάσου και των κρουστών.

Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι | Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – πολίτικο λαούτο | Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά | Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα | Θεόδωρος Κουέλης – κοντραμπάσο | Νίκος Παραουλάκης – νέυ | Χάρης Λαμπράκης – νέυ

GALLERY13

Η GALLERY13 αποτελεί ένα σημείο συνάντησης μέσα στο αστικό τοπίο, αφιερωμένο στον άνθρωπο και στον πολιτισμό. Πρόκειται για τον αριθμό 13 της οδού Μητροπολίτου Αγαθάγγελου του ιστορικού κέντρου της Δράμας, εκεί όπου την περίοδο του μεσοπολέμου η συστάδα των μικρών διώροφων κτιρίων της περιοχής αποτελούσε την «Νέα Αγορά» της πόλης.

Όραμα της GALLERY13 είναι να προβάλει στο ευρύτερο κοινό, μέσα από το σχέδιο, την χαρακτική, την υδατογραφία, καλλιτέχνες όπου το χαρτί κυριαρχεί ως βασικό υλικό στα έργα τους.

Παράλληλα, η λειτουργία του «Βιβλιοδετείου» στον χώρο της γκαλερί, συνδιαμορφώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της με στόχο να αναδείξει το βιβλίο ως αυτούσιο έργο τέχνης.