Home > Πρώτο Θέμα > Σύμπτυξη Τμημάτων σε Δημοτικά Σχολεία της Δράμας με έντονα προβλήματα από την πανδημία-Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπ. Δράμας καθώς και η προϊσταμένη της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σύμπτυξη Τμημάτων σε Δημοτικά Σχολεία της Δράμας με έντονα προβλήματα από την πανδημία-Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπ. Δράμας καθώς και η προϊσταμένη της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας

Σύμπτυξη Τμημάτων σε Δημοτικά

Σχολεία της Δράμας με έντονα

προβλήματα από την πανδημία

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπ. Δράμας καθώς και η προϊσταμένη της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ διαμαρτυρία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπ. Παιδείας, να προχωρήσει στην σύμπτυξη Τμημάτων σε Δημοτικά Σχολεία της Π.Ε. Δράμας.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο Σύλλογος χθες Τρίτη 2 Νοεμβρίου, «ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί οι ανάγκες για την πρόληψη του αναγκαίου προσωπικού» και πιέζονται οι διευθυντές εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε συμπτύξεις Τμημάτων «ώστε να καλύψει τη δική του ανεπάρκεια».

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του Συλλόγου, η οποία στέλνεται προς την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης ΑΜΘ, τη Δ/νση Π.Ε. Ν. Δράμας, στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και στους εκπαιδευτικούς μέλη του Συλλόγου, δεν αποτελεί λύση ούτε η μετακίνηση εκπαιδευτικού από το ένα σχολείο στο άλλο συν το ζήτημα της σύμπτυξης των Τμημάτων.

 «Συμπτύξεις τμημάτων»

Στην επιστολή διαμαρτυρίας ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, αναφέρει σχετικά: «Βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα λειτουργίας των σχολείων και ακόμη δεν έχουν ικανοποιηθεί οι ανάγκες για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Αντίθετα το Υπουργείο πιέζει και καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε συμπτύξεις τμημάτων ώστε να καλύψει την δική του ανεπάρκεια.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια σύμπτυξης τμήματος ιδιαίτερα την χρονική αυτή στιγμή, μετά από 2 μήνες λειτουργίας των σχολείων να ενώνονται τμήματα αλλά και για λόγους υγιεινής ιδιαίτερα τώρα που ο covid καλπάζει να ζητούμε να συνωστίζονται 24 παιδιά σ΄ ένα τμήμα.

Ούτε αποτελεί λύση η μετακίνηση εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για την κάλυψη των αναγκών. Αντίθετα με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στα σχολεία».

Τέλος, ο Σύλλογος καλεί «το  Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη με τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων και των κενών που συνεχώς αυξάνονται λόγω και της διασπορά του covid».

Αρτεμιάδης: «Λάθος η χρονική στιγμή…»

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αρτεμιάδης, σημειώνει ότι «υπάρχει μια πίεση κεντρικά από το Υπ. Παιδείας προς του διευθυντές εκπαίδευσης πανελλαδικά, να προχωρήσουν σε συμπτύξεις Τμημάτων. Το Υπ. Παιδείας έχει στείλει έναν πίνακα με Τμήματα που έχουν μικρό αριθμό μαθητών και ζητάει επιτακτικά την σύμπτυξή τους».

Όπως εξηγεί ο κ. Αρτεμιάδης, «προσπαθεί να κάνει ένα συμμάζεμα άκαιρο αυτή τη στιγμή, δύο μήνες τώρα που λειτουργούν τα σχολεία. Τα παιδιά συνωστίζονται στα Τμήματα μέχρι 24 άτομα. Εμείς αυτή την ώρα δεν λέμε ότι θα έπρεπε να γίνουν ή όχι, αλλά η χρονική στιγμή που γίνονται είναι λάθος. Θα μπορούσαν να γίνουν τον Ιούνιο και στη συνέχεια να βρούμε άλλες λύσεις».

Όπως σημειώνει επίσης ο ίδιος, «τώρα έχουν τελειώσει οι πιστώσεις, το Υπ. Παιδείας δεν έχει χρήματα και πιέζει προς τα κάτω. Σε γενικότερο επίπεδο εμείς πάντως είμαστε αντίθετοι σ’ αυτές τις συμπτύξεις».

Όπως τονίζει ο κ. Αρτεμιάδης, στη Δράμα έγιναν δύο συμπτύξεις Τμημάτων. Η μία είναι στο 2ο Δημοτικό Αγίου Αθανασίου (από λίγους μαθητές σε κάθε Τμήμα και συνενώθηκαν σε ένα με 18 παιδιά) και η άλλη στο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Αμισού (δύο τμήματα της Β΄ τάξης δύο τμήματα από 12 μαθητές, έγινε ένα Τμήμα με 24 μαθητές).

Παράλληλα υπάρχει η μετακίνηση μιας εκπαιδευτικού από το 2ο Δημοτικό προς το 1ο Δημοτικό Δράμας. Η εκπαιδευτικός από το 2ο Δημοτικό, αναπληρώνει τη θέση του εκπαιδευτικού από το 1ο Δημοτικό, καθώς αυτός έγινε διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Φωτολίβους.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτεμιάδη, «ακόμα και σήμερα τα Τμήμα Ένταξης δεν έχουν καλυφθεί και πιθανόν μέσα από μια τέτοια διαδικασία, να προσπαθήσει το Υπ. Παιδείας να δώσει λύσει. Αν σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα σχολείο, δεν σημαίνει ότι αύριο δεν θα υπάρχουν και άλλα σχολεία».

Χαραλαμπίδου: Εξορθολογισμός του προσωπικού

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε χθες η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κα. Χαραλαμπίδου, η οποία επισημαίνει αρχικά ότι, «έχουμε εντολή από το Υπ. Παιδείας να γίνει εξορθολογισμός, γιατί έχουμε Τμήματα με μικρό αριθμό παιδιών. Έχουμε και Τμήματα με πέντε μαθητές και όταν το ανώτατο όριο είναι 25 μαθητές, τότε πρέπει να είναι συν 10%. Καταλαβαίνετε ότι, όταν τα Τμήματα είναι πολλά με μικρούς αριθμούς, δεν υπάρχει εξορθολογισμός του εκπαιδευτικού  προσωπικού. Αυτή ήταν η αρχή και η εντολή από το Υπουργείο. Οπότε κάναμε κι εμείς κάποιες διορθώσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε το προσωπικό που έχουμε».

Η κα. Χαραλαμπίδου επιβεβαίωσε τα δύο σχολεία στα οποία έγινε η σύμπτυξη Τμημάτων, ενώ ερωτώμενη αν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν και άλλες συμπτύξεις τόνισε: «Ελπίζω ότι εδώ θα είμαστε στο τέλος. Βέβαια συνέχεια μας βγαίνουν ασθένειες και δεν είναι να αντικατασταθεί ένας εκπαιδευτικός. Και προσλήψεις να γίνουν, ο εκπαιδευτικός θα γυρίσει σε ένα δυο μήνες. Εδώ χρειαζόμαστε μια ευελιξία για τη διαχείριση του προσωπικού», τονίζοντας: «Είμαστε σε καλό δρόμο μ’ αυτά που κάναμε και κάναμε επιλεγμένα. Δεν κινηθήκαμε οριζόντια σ’ αυτόν τον τομέα και πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε έτσι και θα βγάλουμε τη χρονιά».

Πολλά τα κρούσματα

Αναφορικά με το ζήτημα των κρουσμάτων  και ερωτώμενη σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σχετικά με αυτά, η κα. Χαραλαμπίδου σημειώνει: «Σχετικά μ’ αυτό, τα κρούσματα πληθαίνουν καθημερινά και όσοι εκπαιδευτικοί ήταν ανεμβολίαστοι, ή γίνονται στενές επαφές ή νοσούν οι ίδιοι και έχουμε μια αυξητική πορεία αυτές τις μέρες».

Σε ερώτηση αν έχουμε κλειστά Τμήματα, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει κλειστό Τμήμα, έχουμε μια διασπορά και όχι συρροή και θα πρέπει να πούμε ότι οι εκπαιδευτικοί δίνουν μάχες μέσα στο σχολείο. Κρατάνε τα υγειονομικά μέτρα, τα σέβονται γι’ αυτό και δεν έχουμε διασπορά».

Σχετικέ με το αν τα παιδιά που δηλώνονται ως θετικά κρούσματα αν μπορούν να κάνουν τηλεμαθήματα, η ίδια σημειώνει ότι «για τα παιδιά που νοσούν δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα. Θα μπορούσε να γίνει μόνο με live streaming, αλλά εφόσον νοσούν δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και είναι σε ανάρρωση».

Στον εισαγγελέα…

Ρωτήθηκε επίσης για τα λίγα παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή η οικογένειά  τους είναι αρνητές, τι θα γίνει τη φετινή χρονιά, η κα. Χαραλαμπίδου σημειώνει ότι «γι’ αυτά τα παιδιά έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία για έρευνα. Όλοι οι διευθυντές, και για την περσινή και τη φετινή χρονιά, δώσαμε τα στοιχεία στον εισαγγελέα και τα χειρίζεται ο εισαγγελέας. Έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία για έρευνα».

Όσον αφορά τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης μαθήματα, έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικτυακά και διαπεριφερειακά μαθήματα.