Home > νέα > Συμβολική διαμαρτυρία εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας έξω από τα Δικαστήρια

Συμβολική διαμαρτυρία εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας έξω από τα Δικαστήρια

Συμβολική διαμαρτυρία εργαζομένων

του Νοσοκομείου Δράμας

έξω από τα Δικαστήρια

► Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάργηση του νομού περί αναστολών

► Προς αναπλήρωση των υπό αναστολή εργαζομένων λόγω μη εμβολιασμού τους

► Μέσω εργολαβίας προσλαμβάνονται πέντε τραυματιοφορείς στο Νοσοκομείο Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΑΣΗ εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί (08.00 – 11.00) Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας, με συμβολική διαμαρτυρία έξω από τα Δικαστήρια Δράμας.

Ο λόγος, ότι εκείνη την ώρα εκδικαζόταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ κατά του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Οι γνωστές σε όλους μας αναστολές υγειονομικών επειδή αρνούνται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, διεκδικεί να αρθούν οι αναστολές εργασίας περίπου 7.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών και εργαζομένων σε προνοιακές δομές υγείας.  Η ΠΟΕΔΗΝ στην προσφυγή της, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου και ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς α μπορούσαν να ληφθούν ηπιότερα μέτρα, όπως υποχρεωτικά rapid test σε όσους δεν θέλουν να εμβολιστούν. Να σημειωθεί πάντως ότι, το ΣτΕ έχει ήδη απορρίψει αντίστοιχες προσφυγές.

εικόνα_Viber_2021-10-10_18-10-45-148

Εργολαβία για τραυματιοφορείς στο Νοσοκομείο Δράμας

Όπως ήδη είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, τα Νοσοκομεία θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν αναπληρωτές υπαλλήλους στη θέση του υπό αναστολή ανεμβολίαστου προσωπικού, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες. Και μια από αυτές τις περιπτώσεις, είναι και η πρόσληψη προσωπικού 5 τραυματιοφορέων μέσω σχετικής εργολαβίας.

Πρόκειται για μια ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Δράμας την 1η Οκτωβρίου 2021, όπου έγινε έγκριση πρακτικού δικαιολογητικών για την απευθείας διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης τρίμηνης παροχής υπηρεσιών Βοηθητικού – Υποστηρικτικού – 5 τραυματιοφορέων – στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας λόγω αναστολής των υπαλλήλων του, μετά από απευθείας διαγωνιστική διαδικασία ενδεικτικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 31.2000 ευρώ με τον ΦΠΑ. Η τελική σύμβαση γίνεται με κριτήριο κατακύρωσης για την πλέον συμφέρουσα προσφορά από οικονομική άποψη τιμή. Στο διαγωνισμό υπέβαλαν προσφορά 3 εταιρείες και τελικά αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε μία από αυτές.

Διαμαρτυρία έξω από τα Δικαστήρια

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας χθες το πρωί, συμμετείχαν στην πανελλαδική στάση εργασίας, ενώ συμμετείχαν και στη συμβολική διαμαρτυρία έξω από τα Δικαστήρια στη Δράμα. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι, «η παρουσία μας έξω από τα Δικαστήρια είναι συμβολική για την εκδίκαση της πρότασης της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάργηση του νόμου περί των  υποχρεωτικών εμβολιασμών».

Αναφορικά με το τι επικρατεί στο Νοσοκομείο όσον αφορά το ζήτημα των αναστολών, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων που έχει βγει σε αναστολή παραμένει και ελάχιστοι έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δεν μπορεί να βρεθεί και εύκολα για να αναπληρωθεί, ενώ ήδη κάποιες αναπληρώσεις γίνονται μέσω εργολαβικών υπηρεσιών».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «εργαζόμενοι σε αναστολή αναπληρώνονται ήδη μέσω εργολαβικών εταιρειών, όπως 5 τραυματιοφορείς, 5 καθαρίστριες και 8 διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτοί πλέον έχουν ήδη προσληφθεί μέσω εργολάβου και αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά τους τραυματιοφορείς, είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Και εδώ επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε ότι μπαίνουν πλέον ιδιώτες στα Νοσοκομεία μέσω εργολαβικών εταιρειών. Μέχρι τώρα είχαμε μόνο στον τομέα της καθαριότητας και της φύλαξης».

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «31.000 ευρώ για 3 μήνες για 5 τραυματιοφορείς και με ένα πρόχειρο υπολογισμό, περίπου 2.000 ευρώ το τρίμηνο κοστίζει ένας τραυματιοφορέας το τρίμηνο. Και πιθανότατα θα ακολουθήσει στη συνέχεια και νοσηλευτές και ίσως και άλλες ειδικότητες».