Home > νέα > Συνεχίζεται ο αγώνας των φοιτητών της Δράμας για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων-Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και ένας φοιτητής

Συνεχίζεται ο αγώνας των φοιτητών της Δράμας για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων-Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και ένας φοιτητής

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και ένας φοιτητής

Συνεχίζεται ο αγώνας των φοιτητών

της Δράμας για την κατοχύρωση

επαγγελματικών δικαιωμάτων

► Πρόβλημα η μη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων καθώς τα Τμήματα της Δράμας δεν θα έχουν ενδιαφέρον για να τα δηλώσουν απόφοιτοι Λυκείου

► Αρνητική εξέλιξη καθώς η σχετική τροπολογία «πάγωσε» χθες από την Υπ. Παιδείας κα. Κεραμέως

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ φύλλο του «Π.Τ.», αναφερθήκαμε στο πολύ σοβαρό ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών, των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Πρόκειται για τα δύο Τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών που από το 2019 λειτουργούν ως πανεπιστημιακά.

Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ μετά από σχετική αξιολόγηση των Τμημάτων που έγινε, το Υπ. Παιδείας δεν προωθεί το ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών των δύο Τμημάτων. Αυτό σημαίνει ότι, μετά από 5 χρόνια σπουδών, οι απόφοιτοι θα έχουν ένα πτυχίο στο χέρι το οποίο ουσιαστικά θα τους είναι άχρηστο, καθώς δεν θα προσφέρει επίσημα επαγγελματικά δικαιώματα και άρα δεν θα βοηθάει στην εύρεση εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν τα πρώην ΤΕΙ γίνουν Πανεπιστημιακά Τμήματα, οι απόφοιτοί τους μπορούσαν να έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο το ζήτημα της εύρεσης εργασίας για τους φοιτητές αυτούς, αλλά είναι και η βιωσιμότητα των συγκεκριμένων Τμημάτων, καθώς αν, άμεσα δεν παραχωρηθούν επαγγελματικά δικαιώματα, τότε αυτά θα αρχίσουν να φθίνουν, καθώς δεν θα παρουσιάζουν ενδιαφέρον από τους αποφοίτους Λυκείου για να τα δηλώσουν ώστε να φοιτήσουν σ’ αυτά.

Αρνητική εξέλιξη

Στο μεταξύ, ενώ προχθές υπήρχε μια αισιόδοξη εικόνα καθώς αναμενόταν χθες Τετάρτη 22 Μαρτίου να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία, τελικά υπήρξε αρνητική εξέλιξη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Υπ. Παιδεία και η υπ. κα. Κεραμέως, «πάγωσε» την τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Όπως γενικώς ανακοινώθηκε, αναμένεται να μεταφερθεί για πριν ή και μετά τις εκλογές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το σχέδιο τροπολογίας απέστειλε την Τρίτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς προς την υπ. Παιδείας κα. Κεραμέως, η οποία ναι μεν δεν διαφωνεί μ’ αυτή, αλλά ειπώθηκε ότι χρειάζεται επεξεργασία πριν από την κατάθεσή της.

Φοιτητής: Κάνουμε άλματα αλλά δεν βοηθάει η πολιτεία

Στο μεταξύ, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο φοιτητής Γιώργος, αναπληρωτής Γραμματέας του Δ.Σ. των Φοιτητών, επισημαίνει ότι έχει γίνει αναστολή μαθημάτων και αυτό γιατί «θέλουμε να κατοχυρώσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Και αυτό, γιατί, δεν νοείται να σπουδάζουμε πέντε χρόνια, να ξοδεύουμε χρήματα και οι γονείς μας να ταλαιπωρούνται και να μην μπορούμε να βρούμε δουλειά στην αγορά, επειδή δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματά μας».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «έχουμε πάρει την πιστοποίηση του πτυχίου, η οποία ήταν μια διαδικασία εξουθενωτική για όλους  και ιδιαίτερα για τους καθηγητές μας και παρ’ όλα αυτά η πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει τα δικαιώματά μας. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό και όχι μόνο για εμάς του Δασολόγους, όλα τα Γεωτεχνικά επαγγέλματα και τους μηχανικούς κατ’ επέκταση».

Ερωτώμενος για ποιο λόγο κατά την άποψή του, η πολιτεία δεν προβαίνει σ’ αυτή την ενέργεια, ο Γιώργος απαντάει: «Είναι πολλά τα ζητήματα. Αρχίζει από την γραφειοκρατία, μετά πηγαίνει στο κομμάτι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να δεχθούν ότι τα  πρώην ΤΕΙ έγιναν Πανεπιστήμια και δεν θέλουν να εξισώσουν  τα πτυχία. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να γίνει από το 2019. Έπρεπε από τότε να φροντίσουν να κατοχυρωθούν αυτά».

Επισημαίνει ακόμα, ότι, «από εκεί και πέρα σαν Τμήμα τα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά με τις προσπάθειες και των καθηγητών μας και κάνουμε συνεχώς άλματα. Παρ’ όλα αυτά η πολιτεία δεν μας βοηθάει καθόλου».

Παπαδόπουλος: Θέμα επιβίωσης του Τμήματος

Σε νέες δηλώσεις του προς τον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Παπαδόπουλος, κάνει αναφορά στην αρνητική εξέλιξη με το «πάγωμα» της τροπολογίας, επισημαίνοντας ότι «είναι πλέον θέμα βιωσιμότητας για εμάς, είναι θέμα ζωής πραγματικά για το Τμήμα, τη Σχολή μας και το Πανεπιστήμιό μας. Και είναι θέμα για τους ίδιους τους φοιτητές που κάθε χρόνο μας τιμούν με την επιλογή τους να σπουδάσουν εδώ».

Όπως σημειώνει επίσης, «οι φοιτητές μας αυτή την στιγμή σπουδάζουν για πέντε χρόνια, οι γονείς επιβαρύνονται με ένα σωρό χρήματα και οι απόφοιτοί μας δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Εμείς ως Τμήμα, Σχολή και ως ΔΙΠΑΕ, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια προκειμένου οι απόφοιτοί μας να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα. Είχαμε πληροφορία μετά από παρά πολλές προσπάθειες ότι σήμερα (σ.σ. χθες), θα κατατίθονταν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά η σχετική τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Δυστυχώς, μαθαίνουμε ότι η τροπολογία αυτή έχει κολλήσει στο γραφείο της υπ. Παιδείας κα. Κεραμέως και αναμένεται να συζητηθεί πριν ή μετά τις εκλογές. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ αργά. Οι φοιτητές μας αγωνιούν για το μέλλον, γιατί είναι σπουδές πέντε χρόνων χωρίς αντίκρισμα».

Επισημαίνει τέλος ο ίδιος, ότι, «το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι, όταν λειτουργούσαμε σαν Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ως ΤΕΙ, με βάση τη νομοθεσία τότε, οι φοιτητές που ολοκλήρωναν τις σπουδές τους τότε τετραετούς διάρκειας, με κάποια επιπλέον 18 μαθήματα, 3 εξάμηνα παραπάνω σπουδών, μπορούσαν να πάρουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ενώ σήμερα με παραπάνω σπουδές, έχουν πάρει το πτυχίο τους εδώ και ένα χρόνο και δεν έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Πιο οξύμωρο σχήμα από αυτό δεν μπορεί να υπάρχει».