Home > νέα > Συνεδρίασε το Συντονιστικό της Π.Ε. Δράμας για τη θερινή περίοδο και τις πυρκαγιές

Συνεδρίασε το Συντονιστικό της Π.Ε. Δράμας για τη θερινή περίοδο και τις πυρκαγιές

Συνεδρίασε το Συντονιστικό της Π.Ε. Δράμας για τη θερινή περίοδο και τις πυρκαγιές

Για άλλη μία χρονιά καταγράφηκε

έλλειψη προσωπικού και υπερωρίες

που δεν πληρώνονται

Προγραμματικές συμβάσεις Δήμου και Π.Ε. Δράμας

για την παραχώρηση μηχανημάτων όπου χρειάζεται

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ χθες το πρωί, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτιστικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Δράμας, υπό την προεδρία του συντονιστή της Π.Ε. Δράμας κ. Χρήστου Γεωργιτσόπουλου και την παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ. Κων/νου Χουβαρδά. Θέμα της σύσκεψης ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δάση και σε αγροτικές εκτάσεις της χωρικής επικράτειας του Νομού Δράμας, ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου 2019.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν επίσης, η αναπληρώτρια διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κα. Κρυσταλλία Γεωργιάδου, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας Αντιπύραρχος Ιωάννης Αραμπατζής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, η δήμαρχος Παρανεστίου κα Αλεξάνδρα Μαρίνα Σωτηριάδου, ο αντιδήμαρχος Δήμου Δράμας κ. Ιωάννης Καψημάλης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Προσοτσάνης κ. Πέτρος Παυλίδης, εκπρόσωπος του Δήμου Δοξάτου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.

Προβλήματα και παρατηρήσεις

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να εξασφαλιστεί η ανάλογη ετοιμότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών, ενώ στο τέλος, το Συντονιστικό Όργανο προχώρησε στη σύνταξη σχεδίου αναφορικά με δράσεις, έργα και μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για το έτος 2019 στο Νομό Δράμας, λαμβανομένων υπόψη των προβλημάτων και των τεράστιων ελλείψεων σε εξοπλισμό, μηχανήματα και προσωπικό που αντιμετωπίζουν οι φορείς και υπηρεσίες.

SOPP PYRKAGIES 011

Ο κ. Χουβαρδάς, ο κ. Γεωργιτσόπουλος και ο κ. Λιθηρόπουλος.

Επίσης, τονίστηκε ότι, για την αποτελεσματικότητα της όλης προσπάθειας απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η άριστη και αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Από τα σπουδαιότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν, ήταν ότι δυστυχώς κάποιοι Δήμοι αλλά και φορείς, είτε δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα όπως γκρέιτερ ή μπουλντόζες ενώ έχουν χειριστές, ενώ άλλοι δεν έχουν χειριστές ενώ έχουν μηχανήματα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Δοξάτου έχει δύο γκρέιτερ και δύο χειριστές, όμως τα μηχανήματα είναι χαλασμένα και ευελπιστούν ότι σε δύο μήνες θα έχουν διορθωθεί. Στο Δήμο Προσοτσάνης δεν διαθέτουν μπουλντόζες και θα γίνει μια προγραμματική σύμβαση με την Π.Ε. Δράμας που έχει, προκειμένου να τους διατεθεί.

Σε γενικότερο επίπεδο, επισημάνθηκε η λήξη των 8μηνων της Κοινωφελούς εργασίας που θα αποτελέσει πρόβλημα, ενώ έχει ζητηθεί παράταση στο πρόγραμμα, που ίσως δοθεί. Επίσης, υπάρχουν γενικότερα προβλήματα από το ζήτημα του καθαρισμού ανοικτών χώρων και ιδιόκτητων οικοπέδων, που άλλα καθαρίζονται και άλλα όχι, εξαιτίας του ότι δεν βρίσκονται οι ιδιοκτήτες τους. Αναφορά έγινε επίσης σε δρόμους δασικούς ή αγροτικούς σε δύσβατα σημεία, από τους οποίους δεν μπορεί να περάσει πυροσβεστικό όχημα ή άλλα βοηθητικά μηχανήματα.

Σοβαρό πρόβλημα επίσης σημειώνεται με την περικοπή των υπερωριών από τον Επίτροπο για ποσά όπως 100-150 ευρώ ανά άτομο για τους εργατοτεχνίτες, ή οποίοι πλέον αρνούνται να δουλέψουν περάν του ωραρίου τους και έχουν να πληρωθούν ακόμα και υπερωρίες δύο χρόνων.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο συντονιστής της Π.Ε. Δράμας κ. Γεωργιτσόπουλος, έκανε λόγο για τις ανεξέλεγκτες φωτιές των αγροτών ότι αυτές «απαγορεύονται και πρέπει ναν αποφεύγονται», ενώ σημείωσε ότι, «υπάρχει καλή πρόθεση και από  τους Δήμους να υπάρξει συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας όπως και από όλες υπηρεσίες και έτσι πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, είπε ότι, «από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δημιουργείται ένα θέμα, όσον αφορά χειριστές μηχανημάτων και εργατοτεχνικό προσωπικό. Προσπαθούμε με κάποιους τρόπους, όπως προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμων και Π.Ε. Δράμας να λύσουμε κατά ένα μέρος το πρόβλημα αυτό, γιατί όπως αναφέρθηκε και στη σύσκεψη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μηχανήματα στην Π.Ε. Δράμας, όμως δεν υπάρχουν χειριστές μηχανημάτων. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Και προσπαθούμε με προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υπερωριών, τόνισε: «Υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο δεν αφορά οικονομικά την  Περιφέρεια, η οποία προτίθεται να πληρώσει. Το θέμα των  υπερωριών έχει κολλήσει στον Επίτροπο και στον έλεγχο που γίνεται. Μάλιστα, έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να πάρει την απόφαση αυτό. Δεν μιλάμε για μεγάλα ποσά, αλλά της τάξης των 100-150 ευρώ για υπερωρίες στο εργατοτεχνικό προσωπικό κατά άτομα, ασήμαντα, ποσά, αλλά δυστυχώς η γραφειοκρατία, μας δημιουργεί αυτά τα προβλήματα και δικαιολογημένα το προσωπικό διαμαρτύρεται και λέει ότι, πέραν του ωραρίου μου δεν θα απασχοληθώ. Εμείς πάλι τους παρακαλούμε να συνεργαστούν μαζί μας. Απλώς είναι η διαδικασία που είναι χρονοβόρα και καθυστερούν».