Home > νέα > Συνέντευξη Τύπου για τα νέα έργα του Leader στην Π.Ε. Δράμας Σε πολύ καλό δρόμο οι επενδύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα του LEADER στη Δράμα

Συνέντευξη Τύπου για τα νέα έργα του Leader στην Π.Ε. Δράμας Σε πολύ καλό δρόμο οι επενδύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα του LEADER στη Δράμα

Συνέντευξη Τύπου για τα νέα έργα του Leader στην Π.Ε. Δράμας

Σε πολύ καλό δρόμο οι επενδύσεις

στον ιδιωτικό και δημόσιο

τομέα του LEADER στη Δράμα

Πάνω από 79 επενδύσεις στην προηγούμενη περίοδο

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ τύπου για το νέο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου για το LEADER στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν από διαφόρους φορείς, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας ΑΕ ΟΤΑ κ. Πατακάκης, με το διευθύνοντα σύμβουλο της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλο.

Στη δήλωσή του ο κ. Πατακάκης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του προγράμματος LEADER, τονίζοντας ότι «η Π.Ε. Δράμας μέσω του προγράμματος LEADER, έχει αξιολογηθεί η καλύτερη Αναπτυξιακή στην πατρίδα μας. Είναι πολύ σημαντικά και πολύ αξιόλογα τα στοιχεία, καθώς έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για την στήριξη της επιχειρηματικότητας σε μια δύσκολη περίοδο της χώρας, όπου ο επιχειρηματικός κόσμος ξαναβάζει πλάτη και περιμένει να δει αντανακλαστικά από την πολιτεία που πολλές φορές δεν υπάρχουν».

Όπως είπε μάλιστα, «πάνω από 79 επιχειρήσεις ωφελούνται» από το πρόγραμμα και «ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία, δημιουργώντας και νέες θέσεις απασχόλησης».

Εξήγησε μάλιστα ότι «υπάρχει η δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν, να ενταχθούν στο πρόγραμμα, να χρηματοδοτηθούν πολύ γρηγορότερα από τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να υλοποιήσουν γρηγορότερα τα επενδυτικά και επιχειρηματικά τους σχέδια».

Το σημαντικό στο πρόγραμμα του LEADER, όπως είπε ο κ. Πατακάκης, είναι ότι χρηματοδοτούνται επενδύσεις ύψους μέχρι και 600.000 ευρώ με χρηματοδότηση μέχρι και το 65% της επένδυσης.

LEADER1

Από τη συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα του LEADER. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης με το διευθύνοντα σύμβουλο της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλο.

Το προηγούμενο LEADER

Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας κ. Χατζόπουλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα LEADER που τρέχει στη Δράμα, έδωσε στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως είπε, «τέλη Σεπτεμβρίου έληξε το προηγούμενο LEADER που είχε την ονομασία Πρόγραμμα του Άξονα 4 του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποια έργα εξ αυτών, 55 στον αριθμό για τη Δράμα, τα περισσότερα στην Ελλάδα, προχώρησαν σαν συνεχιζόμενες πράξεις στο 2014-2020. Αυτό σημαίνει ότι ο Άξονας 4 του LEADER επεκτάθηκε σε δύο προγραμματικές περιόδους».

Ο κ. Χατζόπουλος, σημείωσε ότι 79 επενδύσεις ολοκληρώθηκαν, παραλείφθηκαν και πληρώνονται μέσω του LEADER, με μια δημόσια δαπάνη που ξεπερνάει τα 7.150.000 ευρώ και προϋπολογισμό έργων 11.500.000 ευρώ. «Πρόκειται για σημαντικά κονδύλια, σε μια περίοδο που δεν κυκλοφορούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Όπως είπε επίσης, «είμαστε από τις καλύτερες εταιρείες στη χώρα και παρ’ όλο που ξεκινήσαμε με χαμηλό  ποσό λόγω της καλής πορείας, είχαμε 3 πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που ξεπέρασαν τα 3,9 εκατομμύρια ευρώ, φτάσαμε να έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα στοιχεία σημείωσε: «Έχουν ολοκληρωθεί 79 έργα, για τα οποία έγιναν 4 προσκλήσεις και δεχθήκαμε φακέλους. Από τα 79, τα 55 ολοκληρώθηκαν αυτή την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τα 24 ολοκληρώθηκαν την περίοδο 2007-2013. Από αυτά, τα 58 έργα ήταν ιδιωτικού χαρακτήρα και 21 έργα δημόσιου χαρακτήρα. Μόνο το 16,46% του προγράμματος πήγε στα δημόσια έργα».

Σημαντικό είναι επίσης το στοιχείο ότι, «τα 22 έργα και με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, πήγε σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Γίνεται δηλαδή και η Δράμα όπως και σε όλη την Ελλάδα, να είμαστε μια χώρα παροχής υπηρεσιών. Όπως αθλητικά κέντρα, φυσικοθεραπευτήρια, συνεργία ακόμα και κέντρο αισθητικής». Επίσης, υλοποιήθηκαν 6 έργα από τους Δήμους Δράμας, Δοξάτου και Προσοτσάνης, ενώ υπήρξε και μια σημαντική παρέμβαση από Πολιτιστικούς Συλλόγους για διάφορα ζητήματα που τους αφορούν.

 

Το νέο LEADΕR

Στη συνέχεια, ο κ Χατζόπουλος αναφέρθηκε στο νέο LEADΕR. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα CLL LEADΕR – Τοπική Ανάπτυξη με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων. Όπως είπε, «είμαστε σε μια έντονη προσπάθεια προετοιμασίας, έληξε η πρόσκληση που είχαμε ξεκινήσει για τα έργα δημόσιου χαρακτήρα στις 12 Νοεμβρίου και βρισκόμαστε στη διαδικασία της αξιολόγησης. Δεχθήκαμε 31 προτάσεις, υπερβήκαμε το διαθέσιμο προϋπολογισμό, δεν είχαμε ενδιαφέρον σε όλες τις προτάσεις και θα χρειαστεί ενδεχομένως να γίνει κάποια  τροποποίηση για  να ενταχθούν περισσότερα έργα».

Όπως τόνισε, οι 24 προτάσεις ήταν από τοπικούς φορείς και 7 από φορείς εκτός Δράμας ενώ η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες περίπου.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται η πρόσκληση για τα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα: «Η πρόσκληση των δημοσίων έργων είχε προϋπολογισμό 1.765.000 ευρώ, η πρόσκληση για τα ιδιωτικά έργα έχει δημόσια δαπάνη που ξεπερνάει τα 3.176.000 ευρώ. Με τη συμμετοχή και των ιδιωτών, ο προϋπολογισμός θα πλησιάσει τα 6 εκατ. ευρώ».

Στην προκήρυξη των ιδιωτικών έργων θα είναι 17 δράσεις συνολικά, που θα καλύπτουν το σύνολο της δραστηριότητας εκτός από τον πρωτογενή τομέα που δεν είναι επιλέξιμος στο LEADΕR.