Home > νέα > Σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΣΕΜΜΘ για τα δυστυχήματα σε λατομεία του Ν. Δράμας-Ειδικά σεμινάρια σε εργαζόμενους και εργοδότες μαρμάρου για την αποτροπή ατυχημάτων

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΣΕΜΜΘ για τα δυστυχήματα σε λατομεία του Ν. Δράμας-Ειδικά σεμινάρια σε εργαζόμενους και εργοδότες μαρμάρου για την αποτροπή ατυχημάτων

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΣΕΜΜΘ για τα δυστυχήματα σε λατομεία του Ν. Δράμας

Ειδικά σεμινάρια σε εργαζόμενους

και εργοδότες μαρμάρου

για την αποτροπή ατυχημάτων

Μεικτή ομάδα εργασίας από Εργατικό Κέντρο, Επιθεώρηση Μεταλλείων και ΣΕΜΜΘ θα προχωρά σε τακτικούς ελέγχους στα λατομεία

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΣΚΕΨΗ για τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα που συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, στον χώρο της εξόρυξης στα λατομεία του Νομού Δράμας, πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου 10 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Δράμας.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης (ΣΕΜΜΘ), μετά από πρόταση προς το Εργατικό Κέντρο Δράμας και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων μαρμάρου, και εργαζόμενοι στα λατομεία.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του ΣΕΜΜΘ τα μέλη του κ.κ. Τάσος Νικολαΐδης, Χαράλαμπος Αλμπανόπουλος, από την Επιθεώρηση Μεταλλείων ο κ. Κώστας Γρηγόρογλου επιθεωρητής Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και ο κ. Γεώργιος Σαρρής, προϊστάμενος του τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.

Την συνάντηση παρακολούθησε επίσης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Σαβρίδης.

Αυτό που κυρίως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ήταν ότι θα πρέπει αρχικά να εντοπιστούν οι αιτίες των ατυχημάτων και των δυστυχημάτων και κατόπιν να δοθούν λύσεις επάνω σ’ αυτές. Το μέλος του ΣΕΜΜΘ κ. Νικολαΐδης, επεσήμανε ότι έχουν ήδη προηγηθεί άλλες δύο συναντήσεις με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών αλλά και το τι μπορεί να διορθωθεί, ενώ εκ μέρους του ΣΕΜΜΘ ζήτησε να δημιουργηθεί μια μεικτή ομάδα, μέσω της οποίας ια διεξάγονται συχνοί έλεγχοι στους λατομικούς χώρους.

Χαράλαμπος Αλμπανόπουλος μέλος του Σ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Αλμπανόπουλος από τον ΣΕΜΜΘ, επισημαίνοντας κυρίως το ζήτημα να υπάρξει μια σχετική εκπαίδευση με την πραγματοποίηση σεμιναρίων από κοινού με τις εποπτικές αρχές.

Γεώργιος Σαρρής προιστάμενος του τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος

Γεώργιος Σαρρής προιστάμενος

του τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος

Μια υποστελεχωμένη υπηρεσία

Οι εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ), κ.κ. Γρηγόρογλου και Σαρρής, επεσήμαναν κυρίως την έλλειψη προσωπικού, ενώ τόνισαν ότι υπάρχουν τρεις υπάλληλοι οι οποίοι είναι μηχανικοί μεταλλείων και έχουν την ευθύνη ελέγχων σε μια πολύ μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει την Ικαρία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Τονίστηκε επίσης ότι η υπηρεσία θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό γιατί για να υλοποιηθούν οι έλεγχοι σε ουσιαστικό και όχι μόνο σε τυπικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξουν στελέχη, εργαλεία δουλειάς και κονδύλια.

Σε σχέση με το αίτημα δημιουργίας παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα, τονίστηκε ότι θα πρέπει πρώτα να ενισχυθεί η κεντρική υπηρεσία της Επιθεώρησης που είναι υποστελεχωμένη και στη συνέχεια να γίνουν παραρτήματα. Από τους εκπροσώπους της υπηρεσίας, επισημάνθηκε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα στους χώρους εργασίας και αυτό είναι κάτι που σχετίζεται, πέραν των άλλων, και με τη μεγάλη αύξηση των επιχειρήσεων μαρμάρου αλλά και την εντατικοποίηση των εκμεταλλεύσεων μαρμάρου.

Τάσος Νικολαίδης ταμίας του ΣΕΜΜΘ

Νικολαΐδης: Εκπαίδευση εργαζομένων και εργοδοτών

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Νικολαΐδης, τόνισε ότι η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του ΣΕΜΜΘ, με πρόταση την οποία αποδέχθηκε το Εργατικό Κέντρο Δράμας το οποίο και ευχαρίστησε, όπως και την Επιθεώρηση Μεταλλείων που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για τη συνάντηση.

Ο κ. Νικολαΐδης, σημείωσε ότι «προτάθηκε από τον Σύνδεσμο, να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, στην οποία πλέον ουσιαστικά θα δούμε τα προβλήματα, θα κάνουμε ελέγχους κοινούς μαζί με την Επιθεώρηση Μεταλλείων και το Εργατικό Κέντρο και πάνω απ’ όλα, θα κάνουμε σεμινάρια εκπαίδευσης για τους εργαζομένους αλλά και για τους εργοδότες.

Σκοπός του Συνδέσμου είναι, οι συναντήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και εννοούμε μία το δεκαπενθήμερο, ώστε να μπορούμε να βγάζουμε μια επίσκεψη σε λατομική περιοχή, ανάλογα στις 2 με 3 εταιρείες που θα μπορούμε να κάνουμε τα σεμινάριά μας».

Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να γίνει σχετικά ώστε να υπάρξει μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στο λατομικό χώρο, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε: «Όπως αναφέρθηκε και στη συνάντηση, κάθε ατύχημα είναι διαφορετικό. Μπορεί να είναι ένα δυστύχημα, αλλά εμείς το βλέπουμε διαφορετικό, γιατί πρέπει να δούμε από πού προκλήθηκε αυτό.

Πριν από πολλά χρόνια, τα δυστυχήματα προερχόταν από την χρήση συρματοκοπών. Δώσαμε μεγάλη βάση σ’ αυτό το κομμάτι, πολλά σεμινάρια, πολλές εκπαιδεύσεις, οπότε αυτά τα ατυχήματα έχουν εκλείψει. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται ατυχήματα και δυστυχήματα στον χώρο της εξόρυξης. Πάνω σ’ αυτό το κομμάτι δουλεύουμε τώρα, ώστε να μπορέσουμε να τα ελαχιστοποιήσουμε. Δυστυχώς έχουμε μια πολύ δύσκολη δουλειά, δυστυχώς η άνθηση του μαρμάρου τα τελευταία 10 χρόνια έχει μεγάλη δυναμική ως προς το προσωπικό. Η πτώση της οικοδομής, η άνοδος του μαρμάρου μετατόπισε εργαζόμενους από τη μία δραστηριότητα στην άλλη χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο. Εκεί είναι και η βάση η δική μας. Ανθρώπους που δεν γνώριζαν, να μάθουν όσο πιο καλά γίνεται να δουλέψουν πάνω σ’ αυτό. Η εκπαίδευση και ο έλεγχος είναι αυτά που θα μειώσουν τα ατυχήματα».