Home > νέα > Τα δεινά του Ποντιακού Ελληνισμού και όλων των Ελλήνων της Μ. Ασίας στο «Το Κόκκινο Ποτάμι» Μ. Μανουσάκης: «Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ανθρώπινο είδος δεν μαθαίνει…»

Τα δεινά του Ποντιακού Ελληνισμού και όλων των Ελλήνων της Μ. Ασίας στο «Το Κόκκινο Ποτάμι» Μ. Μανουσάκης: «Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ανθρώπινο είδος δεν μαθαίνει…»

Την Κυριακή η πρεμιέρα της σειράς

 Τα δεινά του Ποντιακού Ελληνισμού

και όλων των Ελλήνων της Μ. Ασίας

στο «Το Κόκκινο Ποτάμι»

 Μ. Μανουσάκης: «Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ανθρώπινο είδος δεν μαθαίνει…»

 

Η πολυσυζητημένη σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», είναι έτοιμη πλέον να κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Κυριακή μέσα από την συχνότητα του Open και να ανασύρει μνήμες, συναισθήματα αλλά και να κάνει γνωστό σε όλους τους τηλεθεατές το τραγικό γεγονός της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τη Γενοκτονία.

Πρόκειται για τηλεοπτική παραγωγή, η οποία όμως έχει κινηματογραφικές προδιαγραφές και φέρει την υπογραφή, του Μανούσου Μανουσάκη.

Η avant premiere της σειράς, έγινε τις προηγούμενες ημέρες, σε μια κατάμεστη αίθουσα από κόσμο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί οι συντελεστές της σειράς, οι υπεύθυνοι του σταθμού, οι εκπρόσωποι του Τύπου και της διαφημιστικής αγοράς, παρακολούθησαν το συγκλονιστικό πρώτο επεισόδιο.

Με τη Φαίη Μαυραγάνη στη θέση του κεντρικού παρουσιαστή της εκδήλωσης να δίνει το βήμα στους κύριους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, τον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του καναλιού Ιβάν Σαββίδη, τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και τον συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο σημαντικό εγχείρημα του «Κόκκινου Ποταμιού» και στάθηκαν στην σημασία που έχει η ιστορία και τόνισαν πως δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν και τα όσα συνέβησαν τότε.

Η ιστορία του «Κόκκινου Ποταμιού», είναι βασισμένη σε μια ιστορία αγάπης, που διαδραματίζεται σε μια σκληρή και δύσκολη εποχή που χάραξε τη μνήμη, τις καρδιές και άλλαξε τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

kokino1

Γυρίσματα σε 9 πόλεις, στη Δράμα και στο εξωτερικό

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, το πολυπληθές καστ της σειράς, ταξίδεψε σε δέκα πόλεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Δράμα, ενώ βρέθηκε και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη αλλά και το Παρίσι.

Οι αριθμοί της σειράς προκαλούν εντύπωση και αποδεικνύουν πως πρόκειται για προσεγμένη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, καθώς θα κάνουν την εμφάνιση τους στους τηλεοπτικούς δέκτες 171 ηθοποιοί, 1.140 κομπάρσοι και 629 κουστούμια εποχής.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι, στην εν λόγω σειρά πρωταγωνιστεί ο Δραμινός ηθοποιός, Ιωάννης Παπαζήσης, ενώ συμμετέχει και ο Δραμινός επίσης ηθοποιός, Σπύρος Σιδέρης.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο Έθνος, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, η ιδέα να ασχοληθεί µε τον Ελληνισµό του Πόντου γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια. «Όταν τελειώσαμε την ταινία “Ουζερί Τσιτσάνης”, ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε ποια θα είναι η επόμενή μας δουλειά. Τότε άρχισα να διαβάζω για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μου έκανε εντύπωση πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε γι’ αυτή την περίοδο. Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός που έπρεπε να γίνει μία ταινία ή σειρά που θα αφορούσε αυτό το θέμα», ανέφερε ο σκηνοθέτης.

Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια του το βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη, το οποίο αποδείχθηκε ένα «χρυσωρυχείο πληροφοριών και γνώσεων». Η ιδέα, όμως, ακόμα ήταν λίγο ασαφής. Όταν προβλήθηκε η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνη» στο Νέο Πετρίτσι, την παραμονή της Μάχης του Ρούπελ, μια κυρία από το κοινό τον ρώτησε γιατί κανείς δεν ασχολείται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Ήταν σαν να βρισκόταν στο μυαλό μου. Αυτό ήταν το τελικό σπρώξιμο που με ώθησε να κάνω αυτήν τη σειρά. Η παρατήρηση αυτής της γυναίκας ήταν το σπίρτο που άναψε το φιτίλι. Της υποσχέθηκα τότε ότι θα το κάνω και θα είναι το επόμενό μου έργο», τόνισε ο κ. Μανουσάκης.

«Η συγκεκριμένη κουβέντα πυροδότησε τη δράση μας. Μελετώντας τα γεγονότα καταλάβαμε πως η υποχρέωση να φωτίσουμε αυτήν τη φάση της ιστορίας ήταν μια υποχρέωση προς όλους και κυρίως προς τον εαυτό μας. Σύντομα διαπιστώσαμε τι μας ώθησε, υποσυνείδητα στην αρχή, να διερευνήσουμε αυτή την περίοδο. Ήταν τα κοινά σημεία του τότε και του σήμερα. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο τρόπος ζωής τους, η καθημερινότητά τους, η περιουσία τους είναι δεδομένα και απρόσβλητα. Ο νόμος και η ηθική τους προστατεύουν. Οι άνθρωποι τότε μέσα σε μία ώρα έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Εθελοτυφλούμε. Τα πάντα μπορούν να συμβούν και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μία στιγμή στην άλλη», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης, ενώ συμπλήρωσε ότι: «Οι άνθρωποι τότε διώχθηκαν από τις εστίες τους, εξαναγκάστηκαν σε ατελείωτες πορείες, σε πείνα, δίψα, ληστεύτηκαν και σφαγιάστηκαν. Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία για να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο. Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ανθρώπινο είδος δεν μαθαίνει. Από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, που ο Αχιλλέας τσακωνόταν με τον Αγαμέμνονα για τη Βρισηίδα, το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Τσακώνονται για τα πετρέλαια. Μπροστά στα λάφυρα δεν υπάρχει ούτε ηθική, ούτε λογική, ούτε νόμος, ούτε τίποτα. Ο ισχυρότερος επικρατεί με κάθε τίμημα».

«Αγαπώ την πατρίδα μου και δεν είμαι ούτε ακροδεξιός ούτε φασίστας»

Αναρωτιέμαι πώς γίνεται σε μια κοινωνία όπου η πληροφορία είναι άφθονη και δωρεάν να υπάρχει τόση αμάθεια. «Άλλο ακούω κι άλλο μαθαίνω. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις. Δεν έχουμε, όμως, τον χρόνο ούτε τη δύναμη να αναλύσουμε την πληροφορία. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας. Έλεγε ο Χατζιδάκις ότι η ανάπτυξη του φασισμού στη σύγχρονη κοινωνία οφείλεται στην έλλειψη της ουσιαστικής παιδείας που δημιουργεί κριτικούς πολίτες. Και όχι της παιδείας που μαθαίνει στους ανθρώπους να παπαγαλίζουν» δήλωσε στη συνέντευξή του ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών.

«Να αγαπάμε την πατρίδα μας, χωρίς να χρειάζεται να ντρεπόμαστε γι’ αυτήν»

«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει απεμπολήσει το δικαίωμά της να αγαπάει την πατρίδα της, φοβούμενοι μήπως μας χαρακτηρίσουν ακροδεξιούς και φασίστες. Αγαπώ την πατρίδα μου και δεν είμαι ούτε ακροδεξιός ούτε φασίστας. Σηκώνω την ελληνική σημαία στις εθνικές επετείους και είμαι περήφανος γι’ αυτό, όπως είναι ο Αμερικανός ή ο Γάλλος που κρεμάει τη σημαία στο σπίτι του. Είναι άλλο ένα πράγμα που θέλω να πολεμήσω μέσα από αυτήν τη σειρά. Να αγαπάμε την πατρίδα μας, χωρίς να χρειάζεται να ντρεπόμαστε γι’ αυτήν» λέει με ειλικρίνεια.