Home > νέα > Τα Οινοποιεία του Νομού Δράμας ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό – Επισκέψεις και ξεναγήσεις και πλήθος εκδηλώσεων για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για τα μυστικά του κρασιού

Τα Οινοποιεία του Νομού Δράμας ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό – Επισκέψεις και ξεναγήσεις και πλήθος εκδηλώσεων για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για τα μυστικά του κρασιού

Στα πλαίσια της 8ης ΔραμΟινογνωσίας 2003

Τα Οινοποιεία του Νομού

Δράμας ανοίγουν

τις πόρτες τους στο κοινό

Επισκέψεις και ξεναγήσεις και πλήθος εκδηλώσεων για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για τα μυστικά του κρασιού

 

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της 8ης ΔραμΟινογνωσίας 2023, αν και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν βοηθάει ιδιαίτερα ο καιρός. Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι Δραμινοί, όσο και οι επισκέπτες δεν πτοούνται, αλλά ανταποκρίνονται στο πλήθος των εκδηλώσεων.

Όπως είναι γνωστό και όπως γίνεται κάθε χρόνο, τις τελευταίες ημέρες της ΔραμΟινογνωσίας, τα Οινοποιεία του Νομού Δράμας ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να ξεναγηθούν σ’ αυτά, ακόμα και να παρακολουθήσουν ενδιαφέροντα Masterclass – εξειδικευμένες παρουσιάσεις για διάφορα θέματα όπως την παλαίωση και συντήρηση κρασιών στο σπίτι, το σωστό σερβίρισμα, ακόμα και μικρές συναυλίες για ενδιαφέρουσες μουσικές απολαύσεις.

Στις φετινές εκδηλώσεις, τα Οινοποιεία που ανοίγουν τις πύλες τους, είναι το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδης στην Αδριανή, το Chateau Nico Lazaridi, το Κτήμα Γέννημα Ψυχής Μανωλεσάκη, το Κτήμα Οινογένεσις, το Κτήμα Παυλίδη, το OENOPS (Καρατζά) και το Κτήμα Τέχνη Οίνου. Τις πύλες του ανοίγει επίσης και το «Χαρίσκος Αποστάγματα». Αντίθετα τα Οινοποιεία Κτήμα Ερυθρού Ρόδου, Κτήμα Χρήστου Κλωναρίδη και Κτήμα Μιχαηλίδη δεν θα είναι επισκέψιμα.

old wine cellar with barrels

Το πρόγραμμα επισκέψεων

Το πρόγραμμα με τα ανοικτά Οινοποιεία ξεκινάει το Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 και 28 Μαΐου.

 Στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Αναλυτικότερα, το προσεχές Σάββατο 27 του μηνός, στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή στις 11.00-18.00 θα γίνονται ξεναγήσεις στους επισκέψιμους χώρους του Οινοποιείου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Την ίδια μέρα στις 12.00-13.30: Masterclass «Παλαίωση και σωστή συντήρηση κρασιών στο σπίτι». Σε τί θερμοκρασία διατηρούμε το κρασί; Ποιοι είναι οι κατάλληλοι χώροι αποθήκευσης και ποιες είναι οι σωστές συνθήκες παλαίωσης και συντήρησης των κρασιών στο σπίτι μας; Οι οινολόγοι του Κτήματος  παρουσιάζουν αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει όποιος θέλει να απολαύσει μια φιάλη κρασί στο πικ της. Κατόπιν κράτησης και για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στις 15:30 – 17:30 Masterclass «Το σωστό σερβίρισμα και οι βασικές αρχές ταιριάσματος φαγητού κρασιού». Πολλά τα είδη και τα στυλ των ποτηριών, διάφορες οι θερμοκρασίες σερβιρίσματος. Τι ταιριάζει όμως ιδανικά σε κάθε περίπτωση αλλά και με ποιο πιάτο; Αυτό θα μας το εξηγήσουν οι οινολόγοι του Κτήματος μέσα από απλές συμβουλές που θα φανούν χρήσιμες σε όλους τους οινόφιλους. Κατόπιν κράτησης και για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Την ίδια ώρα, 15:00 – 17:30 Live “Q violins”. Μέσα από τους ήχους του βιολιού οι «Q violins» μας ταξιδεύουν με δικές τους συνθέσεις και σύγχρονες ενορχηστρώσεις σε γνωστά κλασικά έργα. Μαζί μας για το οινικό φεστιβάλ της Δραμοινογνωσίας, θα βρίσκετε ο Δημήτρης Κιουρντζιάδης, ένας εκ των τριών μελών του συγκροτήματος.

Την Κυριακή 28 τρέχοντος στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδης και ώρα 11.00-188 συνεχίζονται οι ξεναγήσεις στους επισκέψιμους χώρους, ενώ θα επαναληφθεί το ίδιο πρόγραμμα με του Σαββάτου με τα masterclass.

Η διαφορά στο πρόγραμμα της Κυριακής είναι ότι στις 14.00-17.00 έχουμε διαφορετικό μουσικό πρόγραμμα: Live Saxophone & Piano  Η Πωλίνα Κατσαβούνη στο σαξόφωνο με συνοδοιπόρο τον Αλέξανδρο Τσακιρίδη στο πιάνο  παρουσιάζουν ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια από Έλληνες και ξένους δημιουργούς που αγαπήσαμε, διασκευασμένα σε ύφος – swing, ρετρό αλλά και ακουστικές μπαλάντες.

Στο CHÂTEAU NICO LAZARIDI

Στο Οινοποιείο CHÂTEAU NICO LAZARIDI, το Σάββατο 27 του μηνός, από 11.00 έως 18.00 θα γίνονται ξεναγήσεις ανά μισάωρο & Γευστικές Δοκιμές.  Όλο το διήμερο μπορείτε να συμμετέχετε στις προγραμματισμένες ξεναγήσεις που έχουν προγραμματιστεί ανά μισή ώρα.

Στις 12:00 – 13:00 Premium Experience /  Ένα ξεχωριστό γευστικό ταξίδι στους premium οίνους της Nico Lazaridi με food pairing που έχει επιμεληθεί η οινολόγος και διευθύντρια marketing του οινοποιείου Φεντερίκα Λαζαρίδη.

Στις 13:00 – 14:00 «Click στο οινοποιείο» με τον Γιώργο Ζαρζώνη /  Όσα χρειάζεται να ξέρουμε για να βγάζουμε καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό μας. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στα μυστικά της σοκολάτας και τους γευστικούς συνδυασμούς της με το κρασί!

Στις 14:00 – 15:00 Live με τους “Mary Doutsi & the Swingers” / Συναυλία με αγαπημένα pop τραγούδια των 70s, 80s, 90s καθώς και διασκευές γνωστών ελληνικών τραγουδιών σε jazz και latin ήχους.

Στις 15:00 – 16:00 Premium Experience (2ο session)

Στις 16:00 – 17:00 «Click στο οινοποιείο» με τον Γιώργο Ζαρζώνη (2ο session)

17:00 – 18:00 Live με τους “Mary Doutsi & the Swingers” (2ο session)

Την Κυριακή 28 του μηνός, το πρόγραμμα ξεκινάει στις 11.00-18.00 με ξεναγήσεις ανά μισάωρο και γευστικές δοκιμές.

Στις 12.00-13.00 ακολουθεί Premium Experience και στις 13.00-14.00 Βιβλιοπαρουσίαση / Πρώτη παρουσίαση του εμπνευσμένου από την περιοχή της Δράμας νέου λευκώματος με τίτλο «ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ» σε κείμενα και φωτογραφίες του Γιώργου Ζαρζώνη.

Και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως εξής: 14:00 – 18:00 DJ set με τον Κώστα Γεωργιάδη.

15:00 – 16:00 Premium Experience (2ο session).

16:00 – 17:00 «Click στο οινοποιείο» με τον Γιώργο Ζαρζώνη.

Κτήμα Γέννημα Ψυχής Μανωλεσάκη

Στο Κτήμα Γέννημα Ψυχής Μανωλεσάκη, το Σάββατο, 27 του μηνός, έχει προγραμματιστεί το καθιερωμένο πάρτυ από τις 21.00 έως τις 24.00 και συγκεκριμένα Latin Party με τους ChoroDrama. Το Κτήμα Γέννημα Ψυχής Μανωλεσάκη, υπόσχεται μια νύχτα γεμάτη κρασί, coctails, μουσική και χορούς από λατινική Αμερική! Salsa, bachata, kizomba, rueda de casin, animations! – “Vamos a bailar!”.

Την Κυριακή, 28 του μηνός και τις ώρες 13.00-17.00 θα γίνει το καθιερωμένο κρητικό γλέντι με τον Γιώργο Σφακιανάκη.

Κτήμα Παυλίδη

Στο Κτήμα Παυλίδη, το Σάββατο 27, στις 17.30-19.00, Masterclass με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW , με τίτλο : η εξέλιξη του κρασιού ανάλογα με το μέγεθος της φιάλης.

Την Κυριακή 28, και ώρα 11.00-12.30 Masterclass με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW , με τίτλο : η εξέλιξη του κρασιού ανάλογα με το μέγεθος της φιάλης.

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου το οινοποιείο θα είναι ανοικτό από 11.00 έως 19.00

Κτήμα Οινογένεσις

Στις 27 και 28 Μαΐου στον ανανεωμένο πολυχώρο του οινοποιείου θα φιλοξενηθεί έκθεση Αγιογραφίας της εκπαιδευτικού κας Καλλιόπης Χατζοπούλου.
Το Σάββατο 27, Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους οινολόγους Μπάκη και Αλέξανδρο Τσάλκο. Το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί και την Κυριακή 28.

Επίσης, την Κυριακή, στις 12:00 έχει προγραμματιστεί παρουσίαση από τη Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας κας Βασιλικής Πουλιούδη και την συντ. εκπαιδευτικού κα Μαρία Στυλίδου- Κωνσταντούδη με τίτλο “Άμπελος και Οίνος στο διάβα του χρόνου: Σύμβολα, Εικόνες, Ύμνοι”.

Απόδοση Ύμνων από την χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου με χοράρχη τον κον Γιάννη Κούτρα. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία και τις ευχές του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. κ. Δωρόθεος.

Με τη λήξη της Δραμοινογνωσίας θα πραγματοποιηθεί το πολυαναμενόμενο closing cocktail party με τις μουσικές επιλογές του dj Jorgio Kioris της Movement Recordings και τη δημιουργία μοναδικών cocktail με τους οίνους του οινοποιείου των bartender Γιώργου Βένου και Κλήμη Σουλικίδη.

Oenops (Καρατζά)

Το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 11.00-18.00, το οινοποιείο θα είναι ανοικτό για το οινόφιλο κοινό για ξενάγηση, σεμινάρια οίνου και οινογευσία  όλων μας των προϊόντων, συνοδεία εδεσμάτων από την περιοχή με ευχάριστη μουσική και διάφορες εκπλήξεις.

Κτήμα Τέχνη Οίνου

Το Σαββατοκύριακο, 27 και 28 του μηνός, το οινοποιείο θα είναι ανοιχτό για το οινόφιλο κοινό για ξενάγηση, σεμινάρια οίνου και οινογευσία όλων των προϊόντων, συνοδεία εδεσμάτων από την περιοχή με ευχάριστη μουσική και διάφορες εκπλήξεις.

Χαρίσκος Αποστάγματα

Τέλος τα Χαρίσκος Αποστάγματα (GREEK-SPIRITS) στο 4ο  χλμ Δράμας Ξηροποτάμου θα έχουν ανοικτές τις πόρτες τους για το ευρύ κοινό καθημερινά αλλά και το Σαββατοκύριακο από τις 12:00 – 19:00.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα γευσιγνωσίας όλων των προϊόντων της εταιρίας. Θα πραγματοποιείται ξενάγηση κάθε 1.5 ώρα σε γκρουπ που θα αποτελούνται από 10 άτομα, έτσι ώστε να έχουμε τον χρόνο και την δυνατότητα να λύσουμε οποιαδήποτε απορία και να καταρρίψουμε τυχών «μύθους» περί αλκοόλης.