Home > Πρώτο Θέμα > Τα παλιά χρέη του Χιονοδρομικού Φαλακρού στο Περιφερειακό Συμβ. ΑΜΘ

Τα παλιά χρέη του Χιονοδρομικού Φαλακρού στο Περιφερειακό Συμβ. ΑΜΘ

Τα παλιά χρέη του Χιονοδρομικού Φαλακρού στο Περιφερειακό Συμβ. ΑΜΘ

Πρόταση για εξόφληση των χρεών από τους φορείς εταίρους και αποδέσμευση των φυσικών προσώπων

Γκαράνης: Με τον ευεργετικό νόμο 4071/2012 παραγράφονται προσαυξήσεις παρόμοιων εταιρειών για χρέη έως 31/12/2012

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΝΑ θέμα που έχει σχέση με τη διευθέτηση και την πληρωμή των χρεών της παλιάς Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Α.Ε.» έρχεται σήμερα προς συζήτηση, στη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Τίτλος του τακτικού θέματος είναι: «Εφαρμογή του άρθρου 109 του ν.3852/2010 για τις οφειλές της Ανώνυμης  Εταιρείας με την  επωνυμία «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΑΕ ». Εισηγητής θα είναι ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αριστοτέλης Γκαράνης.

Το θέμα αφορά τα χρέη του αρχικού κεφαλαίου 85.000 ευρώ προς το Δημόσιο, Δ.Ο.Υ. και Ασφαλιστικά Ταμεία της παλαιάς ΑΝΦΑ Φαλακρού, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε Ανώνυμη Εταιρεία «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ».

Με τη συζήτηση αυτή σήμερα, θα γίνει προσπάθεια να παρθεί απόφαση, ώστε το ποσό αυτό να εξοφληθεί από τους εταίρους της τότε Ανώνυμης Εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ». Εταίροι στην εταιρεία ήταν η Περιφέρεια ΑΜΘ, οι Δήμοι Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης, καθώς και η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ ΑΕ.  Όπως επίσης να πληρωθεί και ο εκκαθαριστής λογιστής που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της εταιρείας και μέχρι σήμερα δεν έχει εξοφληθεί.

Τα χρέη αυτά, είχαν χρεωθεί σε φυσικά πρόσωπα, όπως στους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας και ζητούνται να πληρωθούν από αυτούς, οι οποίοι ενοχλούνται κατά καιρούς από τις υπηρεσίες που έχουν να λαμβάνουν διάφορα χρηματικά ποσά.

Με την απόφαση που σήμερα αναμένεται να παρθεί και αν είναι θετική, οι εταίροι της τότε Ανώνυμης Εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ», θα πρέπει να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό που τους αναλογεί ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής που είχαν: η Περιφέρεια ΑΜΥ με το δικό της ποσοστό, όπως και οι Δήμοι Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης καθώς και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι, ο καθένας ξεχωριστά θα πρέπει να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια και το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας.

 

Εξόφληση από τους φορείς

Αναλυτικότερα, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αριστοτέλη Γκαράνη, ο οποίος έδωσε σχετικές εξηγήσεις για το θέμα αυτό.

Όπως είπε, το ζήτημα αυτό, «έχει να κάνει με τις οφειλές που είχε η συγκεκριμένη επιχείρηση προς το δημόσιο και άλλες διοικητικές δομές όπως Ασφαλιστικά Ταμεία, Δ.Ο.Υ. κτλ. Εμείς θα εισηγηθούμε ως διεύθυνση να ενταχθούμε στο άρθρο 10 του νόμου 4071/2012, που προβλέπει την μη αύξηση προστίμων και άλλων προσαυξήσεων για οφειλές τέτοιων επιχειρήσεων. Έτσι μπορεί να εξοφληθεί μόνο το αρχικό κεφάλαιο. Στην περίπτωση του Χιονοδρομικού Φαλακρού είναι περίπου 85.000 ευρώ».

Όπως σημείωσε ο κ. Γκαράνης, «το αρχικό κεφάλαιο θα εξοφληθεί από τους εταίρους φορείς που ήταν μέτοχοι στην ΑΝΦΑ Φαλακρού εκείνη την εποχή. Από την Περιφέρεια ΑΜΘ, το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, το Δήμο Προσοτσάνης και την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ ΑΕ. Που σημαίνει βέβαια ότι ο κάθε φορέας θα εξοφλήσει το ανάλογο ποσοστό συμμετοχής που είχε τότε στην εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου. Για παράδειγμα, η Περιφέρεια είχε το 17,1% και το ποσό που της αντιστοιχεί είναι περίπου 14.000 ευρώ».

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφορά μόνο στο ποσοστό της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν στη συνέχεια και οι Δήμοι εταίροι καθώς και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας.

Το δεύτερο θέμα της ίδιας συζήτησης, αφορά την πληρωμή του εκκαθαριστή λογιστή που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της Ανώνυμης Εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού», που ανέρχεται στο ποσό των 7.800 ευρώ περίπου. Ποσό το οποίο θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ο εκκαθαριστής μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί!

 

Αποδέσμευση προσώπων

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η απόφαση άργησε να γίνει. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα φυσικά πρόσωπα που κατά περιόδους τότε, είχαν ασκήσει χρέη προέδρου ή διευθύνοντων συμβούλων της ΑΝΦΑ.

Όπως τονίζει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Γκαράνης, «το θέμα έχει προκύψει με την ενόχληση από τις Δ.Ο.Υ.  προς αυτούς που είχαν διατελέσει πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, ώστε να μην υπάρχει ζήτημα οφειλών από πρόσωπα, γιατί υπάρχει και ζήτημα δέσμευσης προσωπικών λογαριασμών των ανθρώπων αυτών. Γι’ αυτό ξεκίνησε και αυτή η διαδικασία, η οποία για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να παρθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις από τους υπόλοιπους εταίρους της τότε εταιρείας».

Όπως ο ίδιος τονίζει, υπάρχουν πληροφορίες ότι, «η Δ.Ο.Υ. έχει φτάσει να δεσμεύει λογαριασμούς αυτών των ανθρώπων και με τις ενέργειες αυτές, πρόκειται να αποδεσμευτούν οι προσωπικοί τους λογαριασμοί και οι φορείς να αναλάβουν την εξόφληση των χρεών που τους αναλογούν».