Home > Πρώτο Θέμα > Τα προβλήματα των ογκολογικών ασθενών απέναντι στην τεχνολογία συζητήθηκαν στο 10ο αντικαρκινικό συνέδριο στη Δράμα

Τα προβλήματα των ογκολογικών ασθενών απέναντι στην τεχνολογία συζητήθηκαν στο 10ο αντικαρκινικό συνέδριο στη Δράμα

Τα προβλήματα των ογκολογικών ασθενών

απέναντι στην τεχνολογία συζητήθηκαν

στο 10ο αντικαρκινικό συνέδριο στη Δράμα

Μιλάει στον «Π.Τ.» η κα. Ορφανού, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου,  μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, επιστημονικά υπεύθυνη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και ομιλίες, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου στη Δράμα, το 10ο κατά σειρά τριήμερο αντικαρκινικό συνέδριο.

Πλήθος επιστημόνων, απ’ όλη την Ελλάδα, Δραμινών και μη, βρέθηκε στο συνέδριο, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό, καρκινοπαθείς και μη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέσπασε το forum καρκινοπαθών που γίνεται πάντα την πρώτη μέρα, όπως και η στιγμή της επίσης τελετής έναρξης, όπου υπήρχε σχετικό αφιέρωμα στον αείμνηστο Κώστα Αποστολίδη της εταιρείας Raycap.

Ο κεντρικός τίτλος του συνεδρίου ήταν «Η Καινοτομία και η Τεχνητή Νοημοσύνη στον καρκίνο» και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Αποστολίδη, ο οποίος από τα πρώτα βήματα της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» ήταν δίπλα της, αρωγός σε κάθε προσπάθεια, σε όλα τα συνέδρια, αλλά και μεγάλος χορηγός. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα στον χαιρετισμό των δύο προέδρων κ.κ. Χαράλαμπο Ανδρεάδη και Σάββα Παπαδόπουλου, «με σεβασμό και θαυμασμό τιμούμε τη μνήμη του, τη μνήμη ενός ανθρώπους δημιουργικού, σεμνού και ταπεινού, με ήθος και αγάπη για τον συνάνθρωπο».

Σε γενικές γραμμές, το 10ο αντικαρκινικό συνέδριο της Δράμας, άφησε πίσω του τις καλύτερες εντυπώσεις και για άλλη μια φορά, έγινε κατανοητό ότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος, με τη βοήθεια της επιστήμης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων.

Πέρα από τα παραπάνω ζητήματα, ιδιαίτερες αναφορές έγιναν επίσης και για τις δυνατότητες που έχουν οι ογκολογικοί ασθενείς απέναντι στα προβλήματα που τους απασχολούν, τα φάρμακα και άλλα.

Ορφανού: Η διπλή όψη της τεχνολογίας

Από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από το forum Καρκινοπαθών, ήταν αυτή της κας Εύης Ορφανού, προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου,  μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, επιστημονικά υπεύθυνη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδας και αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Το  θέμα της αφορούσε το πώς ανταποκρίνεται η Πολιτεία στις απαιτήσεις της εποχής της τεχνολογίας. Η ίδια, αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς σε σχέση με την τεχνολογία, το πόσο απομακρυσμένοι είναι πολλοί απ’ αυτούς από ένα εξειδικευμένο γιατρό, σημειώνοντας όμως ότι, η βοήθεια των γιατρών στα Κέντρα Υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έμφαση έδωσε τέλος στο ότι πολλές από τις προκηρύξεις γιατρών και νοσηλευτών που γίνονται καταλήγουν άγονες, ενώ γενικά δήλωσε αισιόδοξη.

Μιλώντας η ίδια στον «Π.Τ.», σημείωσε αρχικά ότι, «η τεχνολογία την οποία έχουμε αναπτύξει, έχει τα συν και τα πλην, όπως κάθε ψηφιακή τεχνολογία τα τελευταία χρόνια που έχει αναπτυχθεί από την Πολιτεία. Ειδικότερα μέσω Covid έγινε μια μεγάλη έκρηξη. Αυτό έχει φυσικά τα οφέλη του, ότι σε πραγματικό χρόνο μπορούν να μεταδοθούν οι εξετάσεις, να υπάρχει πιο πλήρης φάκελος ασθενών, να υπάρχουν απευθείας δεδομένα.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες, δεν μπορούν να χειριστούν τέτοιες εφαρμογές. Είναι ακριβή η αγορά ενός smart phone και φυσικά δεν υπάρχει ανθρώπινη  επαφή με τον γιατρό, ο οποίος θα μας εμπνεύσει εμπιστοσύνη, θα έχουμε μια απευθείας επαφή μαζί του, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια συνεργασία, που είναι το άλφα και το ωμέγα ειδικά για τον ογκολογικό ασθενή για μια επιτυχημένη θεραπεία».

Ερωτώμενη για το ποια είναι η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, η κα. Ορφανού εξηγεί: «Πιστεύω ότι μας έχει βοηθήσει αρκετά η ψηφιακή υγεία, αλλά βλέπω τον κόσμο να δυσκολεύεται πάρα πολύ. Ειδικά όταν πηγαίνουμε σε περισσότερο ακριτικές περιοχές, όπου οι ηλικίες είναι μεγαλύτερες, βλέπουμε ότι ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ. Εκεί υπάρχει φυσικά και η λύση να πας στο τοπικό Κέντρο Υγείας, να συνεννοηθείς εκεί με τον γιατρό, να κάνεις εκεί τηλεδιάσκεψη με κάποιον ειδικό, ώστε να παρακάμψουμε κι εκεί τις δυσκολίες της τρίτης ηλικίας».

Ερωτώμενη κατά πόσο βοηθάνε οι Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιας δομές υγείας, η ίδια δηλώνει κατ’ αρχάς αισιόδοξη, λέγοντας ότι, «οι γιατροί μας θέλουν πάντα να μας βοηθήσουν και πιστεύω ότι στα Κέντρα Υγείας, ο γιατρός διαθέτει τον χρόνο να κάνει μια σύνδεση με τον ασθενή και να τον βοηθήσει, γιατί είναι και προς δικό του όφελος να γνωρίζει ως οικογενειακός γιατρός που είναι, τον φάκελο του ασθενούς του».

Στην ερώτηση αν οι δομές Υγείας στην επαρχία και την περιφέρεια χρήζουν ανάγκης περισσότερων στοιχείων για να βοηθήσουν τους ογκολογικούς ασθενείς, η κα. Ορφανού αναφέρει ως παράδειγμα τον Βόρειο Έβρο απ’ όπου προέρχεται: «Αν και υπάρχει Ογκολογική Κλινική στην Αλεξανδρούπολη, αυτό όμως σημαίνει ότι σε όλη την ακτίνα του Βορείου Έβρου, σε μια ακτίνα 180 χλμ., δεν υπάρχει τίποτα, ούτε ιδιώτης Ογκολόγος. Και για μια απλή επίσκεψη θα πρέπει να κατεβαίνει στην Αλεξανδρούπολη. Γενικά θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε όλες αυτές τις συνθήκες, ώστε ο ασθενής να είναι πιο ξεκούραστος, να έχει λιγότερες μεταφορές».

Έλλειψη επιστημονικού προσωπικού

Στην ερώτηση για το πώς βλέπει το μέλλον, τονίζει: «Αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε όλοι, ότι υπάρχει μια τεράστια έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, δηλαδή γιατρών στις δομές Υγείας. Αυτό που λέω πάντα, είναι ότι οι άνθρωποί μας στα Νοσοκομεία, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Είναι δίπλα στον πάσχοντα, φυσικά η Πολιτεία προσπαθεί να κάνει το δικό της κομμάτι, αλλά δεν ρίχνω μόνο ευθύνες στην Πολιτεία. Βλέπουμε κατά καιρούς ότι προκηρύσσονται πάρα πολλές θέσεις νοσηλευτών αλλά και γιατρών. Βλέπουμε όμως επίσης – κάτι που κανένας δεν τονίζει αλλά και το αποφεύγουν συνήθως – ότι κανένας δεν καταθέτει τα χαρτιά του. Καταλήγουν άγονες. Αυτό δεν το φωνάζει κανένας. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πιστεύω ότι είναι και το μισθολογικό των γιατρών, αλλά όχι μόνο. Γιατί παίζει ρόλο και το επιστημονικό έργο της Κλινικής. Πόσο αναπτυγμένη είναι, αν έχει ειδικευόμενους γιατρούς, αν είναι μόνος του, τι διευθυντής υπάρχει. Είναι όλο ένα πακέτο δεδομένων και πιστεύω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνει. Θα δούμε στο μέλλον πώς θα εξελιχθεί».