Home > Αρθρα > Τα ψευδώνυμα των πολιτικών κομμάτων Γράφει ο Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

Τα ψευδώνυμα των πολιτικών κομμάτων Γράφει ο Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

 

Τα ψευδώνυμα των πολιτικών κομμάτων

 Γράφει ο      Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

 

Στα χρόνια τού Γυμνασίου διάβαζα τα σύντομα βιογραφικά σημειώματα των συγγραφέων και έβλεπα έκπληκτος ότι αρκετοί απ’ αυτούς χρησιμοποιούσαν φιλολογικά ψευδώνυμα στα βιβλία τους αντί του πραγματικού τους ονοματεπωνύμου. Αργότερα όταν άρχισα να παρακολουθώ θεατρικά ή κινηματογραφικά έργα, μάθαινα από περιοδικά ότι πολλοί «καλλιτέχνες» ηθοποιοί ήταν γνωστοί στο κοινό με τα καλλιτεχνικά τους ονοματεπώνυμα και όχι με τα πραγματικά.

Το φαινόμενο για μένα τον νεαρό τότε ήταν παράξενο. Έλεγα: Γιατί χρησιμοποιούν στο επάγγελμα ψεύτικα ονόματα; Σε τι τους ωφελεί; Αλλά μετά από σύντομη σκέψη κατάλαβα ότι συγγραφείς και ηθοποιοί – ορισμένοι, όχι όλοι- κονταίνουν το όνομά τους ή το αλλάζουν τελείως, για να είναι εύηχο, ευπρόφερτο και ευκολομνημόνευτο και να γίνει γνωστό σε όλη την κοινωνία. Όλα χάριν της δόξας, έστω και εφήμερης ή και … αιώνιας.

Όταν ωρίμασα και απέκτησα γνώσεις και κρίση για την πολιτική με προβλημάτισαν τα ονόματα (οι τίτλοι) των πολιτικών κομμάτων. Τι εσήμαιναν; Σε τι αποσκοπούσαν; Απέδιδαν την ιδεολογία των ηγετών και των οπαδών τους ή απέβλεπαν μόνο στον εντυπωσιασμό τού λαού και την προσέλκυση οπαδών; Η μελέτη των τίτλων, η παρατήρηση των λόγων και των έργων των πολιτικών, η αθέτηση των υποσχέσεών τους, η φιλοδοξία και η φιλοχρηματία τους και η αδιαφορία τους για το σύνολο του ελληνικού λαού, με έπεισαν ότι οι τίτλοι των πολιτικών κομμάτων δεν έχουν καμμία σχέση με την ιδεολογία τους και τις πραγματικές επιδιώξεις τους.

Ας μιλήσουμε λοιπόν συγκεκριμένα για το κάθε κόμμα χωριστά.  Τι σημαίνει Νέα Δημοκρατία; Προφανώς τίποτε. Αν υπήρχε Παλαιά Δημοκρατία, θα μπορούσε να υπάρχει και Νέα. Αλλά Παλαιά δεν υπάρχει. Υπάρχει Άμεση Δημοκρατία, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία, αλλά Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει πουθενά. Άρα είναι ψευδώνυμο του Φιλελεύθερου ή Νεοφιλελεύθερου Κόμματος με την γνωστή ιδεολογία του.

Τι σημαίνει Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ); Πανελλήνιο δεν είναι, Σοσιαλιστικό προφανώς δεν είναι, ούτε Κίνημα είναι· είναι κόμμα αρχηγικό, που υπάκουε στην θέληση ενός ανδρός. Πρόκειται για ψευδώνυμο Καπιταλιστικού Κόμματος Ελλήνων διψασμένων για εξουσία και πολυτελή ζωή. Γι’ αυτό έσβησε όταν κατάλαβαν οι οπαδοί του την απάτη.

Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Λένε ότι είναι Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Συνασπισμός πράγματι είναι πολλών ιδεολογιών, πολλών τάσεων και πολλών μεταγεγραμμένων. Φιλοξενεί δεξιούς, πρώην ψευδοσοσιαλιστές, κρυπτοκομμουνιστές και φιλόδοξους χωρίς καμμία ιδεολογία. Χαρμάνι γλυκοσέρτικο. Πολιτική του είναι η βαρειά φορολογία και η αναδιανομή τού εισοδήματος. Παίρνει από την μεσαία τάξη και δίνει στους φτωχούς για να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Δεν ενδιαφέρεται για την κατάρρευση της οικονομίας παρά μόνον για την παραμονή του στην εξουσία. Δεν είναι κόμμα. Είναι μια παρέα που κατέχει άριστα την προπαγάνδα και αγωνίζεται να «καταργήσει» τον Θεό και τους «έχοντες και κατέχοντες». Πώς θα έπρεπε να ονομάζεται; Μάλλον Πολυκόμμα τής Αθεΐας και της Ισοπέδωσης των Ελλήνων.

Τι σημαίνει Χρυσή Αυγή; Το όνομα θυμίζει ποιητική φράση των ρομαντικών ποιητών. Ο αρχηγός της και τα στελέχη της μισούν τους κομμουνιστές και διεθνιστές, μισούν τους ξένους που έχουν συσσωρευθεί  στην Ελλάδα εισβάλλοντας παρανόμως και με την ανοχή και την επιθυμία των αριστερών διεθνιστών. Είναι φανατικοί εθνικιστές και ρατσιστές. Θεωρούν την Ελλάδα ως κέντρο τού κόσμου και του πολιτισμού, τους δε ξένους ως ανθρώπους β΄ κατηγορίας. Είναι φανερό ότι ο τίτλος τού κόμματος «Χρυσή Αυγή» είναι ψευδώνυμο του αληθινού ονόματος που είναι ή έπρεπε να είναι «Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος» με την γνωστή ιδεολογία τού Χίτλερ που περιγράφεται στο Mein Kampf.

Το μόνο κόμμα που εδώ  και 100 χρόνια διατηρεί τον τίτλο του και την παγιωμένη ιδεολογία του, με το Das Kapital ως ευαγγέλιό του, είναι το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, αλλά το πραγματικό του όνομα και την σταθερή του ιδεολογία. Προς τιμήν του! Νομίζω ότι αξίζει τον σεβασμό μας, διότι ουδέποτε προσπάθησε να παραπλανήσει τους Έλληνες με ψεύτικο προσωπείο. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την ιδεολογία του, δεν μπορεί όμως να το κατηγορήσει για διπροσωπία ή πολυπροσωπία.

Όσο για το Ποτάμι (ή Ρυάκι ή Χείμαρρος ή Ξηροχείμαρρος), για την Ένωση Κεντρώων (που έκλεψε τον τίτλο του από την Ένωση Κέντρου τού Γεωργίου Παπανδρέου), τι να πω! Είναι ονόματα κομμάτων κλεμμένα από την γεωγραφία και την  γεωμετρία, δηλαδή είναι ψευδώνυμα κομματιδίων αγνώστου ή έστω ασαφούς ιδεολογίας, που δεν αξίζει να σχολιαστούν.

Όποιος δεν συμφωνεί με τα σχόλιά μου παρακαλώ να μου απαντήσει γραπτώς και να ανατρέψει τις απόψεις μου.

 

           Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος