Home > Πρώτο Θέμα > Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2019 στο Νομό της Δράμας-Μέσα από τις σελίδες του «Πρωινού Τύπου»

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2019 στο Νομό της Δράμας-Μέσα από τις σελίδες του «Πρωινού Τύπου»

Μέσα από τις σελίδες του «Πρωινού Τύπου»

Τα σημαντικότερα γεγονότα

του 2019 στο Νομό της Δράμας

 

 

 

ΤΟ 2020 βρίσκεται ήδη εδώ. Σε κάθε αλλαγή χρονιάς, όλοι μας ευχόμαστε για κάτι καλύτερο στον τόπο και προς συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Το 2019, ήταν γενικά μια χρονιά εκλογών. Αλλά και ταυτόχρονα, μια χρονιά κατά την οποία κάποια από τα σημαντικά έργα που περίμενε η Δράμα, μπήκαν ήδη σε μια καλή φάση για χρηματοδότηση και κατασκευή μέχρι τέλος του 2020, όπως η κατασκευή μέρους του αυτοκινητόδρομου Δράμας – Καβάλας και η αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της πόλης της Δράμας.

Στο σημείωμα αυτό, κάναμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που απασχόληση το Νομό Δράμας και όλα έχουν ήδη δημοσιευτεί στις σελίδες του «Πρωινού Τύπου», τόσο στην έντυπη έκδοση, όσο και στην ηλεκτρονική. Ευχόμαστε μια νέα καλή χρονιά με ακόμα περισσότερες επιτυχίες για τη Δράμα.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος! Ο Ιανουάριος είναι για τη Δράμα, ο μήνας των εθίμων και των μεταμφιεσμένων για ευετηρία στην περιοχή.

Πλήθος λαϊκών δρώμενων αναβιώνει στην περιοχή στο πρώτο επταήμερο του μήνα και έτσι ολοκληρώνεται το Δωδεκαήμερο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Μπαμπούγερα, Αράπηδες, Γκιλίγκες, Τσέτες, Κωδονοφόροι και άλλα πολλά, ξορκίζουν τα κακά πνεύματα για τη νέα χρονιά και εύχονται καλή ευετηρική χρονιά και φυσικά καλοτυχία. Λαϊκά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα σε όλη την περιοχή των χωριών της Δράμας, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε ορεινές περιοχές όπως το Μοναστηράκι, τον Ξηροπόταμο, τους Πύργους, την Πετρούσα, τον Βώλακα, την Καλή Βρύση, το Παγονέρι. Κορυφαίες εκφάνσεις μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, η οποία έχει τις ρίζες της στη Διονυσιακή λατρεία που από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχε στην περιοχή.

Gymnasio skakieres copy

Γυμνάσιο «Αρρένων»

Μια μεγάλη προσφορά από την εταιρεία RAYCAP και  το Δραμινό επιχειρηματία κ. Αποστολίδη. Παραδίδεται στους μαθητές, ο νέος αύλειος χώρος του Γυμνασίου «Αρρένων» Δράμας, που μόλις έχει ολοκληρωθεί. Στο ιστορικό Γυμνάσιο «Αρρένων», στεγάζονται πλέον το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας. Το κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο, καθώς έχει διάρκεια ζωής περίπου 90 χρόνων. Σήμερα, το σχολείο φιλοξενεί πάνω από 650 μαθητές καθημερινά. Ο αύλειος χώρος του Γυμνασίου Αρρένων, έχει αλλάξει όψη ριζικά, έπειτα από την γενναιόδωρη πρωτοβουλία της εταιρείας Raycap και του επιχειρηματία κ. Αποστολίδη.

 

Βραβεύσεις μαθητών από την Eurobank

Από την τράπεζα Eurobank, βραβεύονται μεταξύ 165 μαθητών από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονίας & Θράκης, πέντε απόφοιτοι Λυκείων του Ν. Δράμας, που εισάγονται στα ΑΕΙ της χώρας. Οι πέντε απόφοιτοι είναι:

  1. Σταυρούλα Ρουμπέσου απόφοιτος του 1ο ΓΕΛ Δράμας, η οποία συγκέντρωσε και τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
  2. Κωνσταντίνος Φιλιμίδης απόφοιτος του 3ο ΓΕΛ Δράμας.
  3. Μιχαήλ Παπαδόπουλος, απόφοιτος του 4ου ΓΕΛ Δράμας.
  4. Ελένη Ισαακίδου, απόφοιτος του ΓΕΛ Καλαμπακίου.
  5. Κωνσταντίνα Παπαεμμανουήλ, απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Το Δημοτικό Σχ. Μικρόπολης στους MikroRobots

Στο διαγωνισμό MikroRobots συμμετέχει το Δημοτικό Σχ. Μικρόπολης και καταλαμβάνει των πρώτη θέση. Πρόκειται για τον τελικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Το Δημοτικό Σχολείο Μικρόπολης Δράμας, στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής συμμετείχε με το θέμα: «Ο Εποικισμός του Άρη», ο οποίος διεξήχθη στις 16 Φεβρουαρίου στην Ξάνθη. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 3.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Αργότερα, το Μάρτιο, το Δημοτικό σχ. Μικρόπολης, έρχεται ανάμεσα στα πέντε πρώτα σχολεία της Ελλάδας σε πανελλήνιο επίπεδο.

 

Μαθηματική Ολυμπιάδα

Το πρώτο βραβείο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», κατακτά ο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης, μαθητής του Μουσικού Γυμνασίου Δράμας ο οποίος έκανε και δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο». Η 36η Μαθηματική Ολυμπιάδα διεξήχθη στις 23 Φεβρουαρίου και διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Στον «Αρχιμήδη» έλαβαν μέρος 550 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και από σχολεία της διασποράς.

Από το Νομό Δράμας, συμμετείχαν στον διαγωνισμό εφτά μαθητές, από τους οποίους διακρίθηκε με τις επιδόσεις του ο Πρόδρομος Φωτιάδης, μαθητής της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Οι Δραμινοί μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, είναι οι ακόλουθοι: Φωτιάδης Πρόδρομος, Μουσικό Γυμνάσιο Δράμας, Γεωργιάδης Δαυίδ, 3ο ΓΕΛ Δράμας, Δάλλας Αλέξανδρος, 4ο ΓΕΛ Δράμας, Κωνσταντινίδης Μαυρουδής, Μουσικό Λύκειο Δράμας, Παζούλη Δήμητρα, 3ο ΓΕΛ Δράμας, Καλοσίδης Άνθιμος, 2ο ΓΕΛ Δράμας, και ο Μπραζιώτης Σταύρος, 2ο ΓΕΛ Δράμας.

 

Δικαστικό Μέγαρο Δράμας

Μετά από συνεχή δημοσιεύματα του «Πρωινού Τύπου», γίνεται ζήτημα στη Βουλή των Ελλήνων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο Δράμας. Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδη, απαντά ότι εγκρίνεται σχετική μελέτη για επισκευή και συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας.

Dikastirio (1)1

Ο Υπ. Δικαιοσύνης, δεσμεύεται για την άμεση επίσπευση των επιβαλλόμενων έργων και εγκρίνει το πρώτο ποσό των 250.000 ευρώ για τη μόνωση του δώματος, καθώς και το ποσό των 17.000 ευρώ, για την αγορά 6 κλιματιστικών για τις αίθουσες του ακροατηρίου. Μέσα στο 2019 εγκρίνεται ένα ακόμα έργο που αφορά την μόνωση του κτιρίου καθώς και άλλα ζητήματα.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

Ο Δραμινός Δ. Τσιντσιλίδας στην Μαθηματική Ολυμπιάδα

Ο Δραμινός φοιτητής Δημήτρης Τσιντσιλίδας, κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στην 13η Μαθηματική Ολυμπιάδα. Ο Δ. Τσιντσιλίδας συμμετείχε με την ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 13η  Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMOUS 2019), η οποία διεξήχθη από τις 12 έως τις 16 Μαρτίου, στο Devin της Βουλγαρίας.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

Βραβείο για το 3ο Δημοτικό Προσοτσάνης

Η Ε΄ τάξη του 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνη, κερδίζει το 3ο βραβείο στον Μαθητικό Διαγωνισμό με τον κεντρικό τίτλο: «Η Μάχη των Οχυρών». Το σχολείο, συμμετέχει στο διαγωνισμό στην κατηγορία «Τρισδιάστατες Κατασκευές», κατόρθωσαν να κερδίσουν οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, κατασκευάζοντας, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Βασιλειάδου Σταυρούλας, μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του περίφημου Οχυρού «Λίσσε»!

Ο διαγωνισμός – στον οποίο συμμετείχαν μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων από τους προαναφερόμενους Νομούς – είχε σκοπό να παροτρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν την τοπική και εθνική ιστορία της πατρίδας μας, δημιουργώντας ποιήματα, διηγήματα, τρισδιάστατες κατασκευές και ταινίες μικρού μήκους με θέμα τη Μάχη των Οχυρών.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

Το Ρεκόρ Γκίνες στη Δράμα

Rekor Gines griniaris (4)444

Οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, συγκεντρώνονται στην κοινή αυλή των δύο σχολείων, προκειμένου να παίξουν ταυτόχρονα το γνωστό παιχνίδι «Γκρινιάρης». Συνολικά παίρνουν μέρος 417 μαθητές, με σκοπό τη συμμετοχική διαδικασία, τη συνεργασία μεταξύ τους, και την αλληλεγγύη. Σκοπός της διοργάνωσης, η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Βραβείο Γκίνες, το οποίο τελικά κατακτούν ως τη μεγαλύτερη διοργάνωση του είδους σε όλο τον κόσμο. Για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού, χρειάστηκαν 120 κουτιά του παιχνιδιού «Γκρινιάρης» και οι μαθητές έπαιζαν ανά τετράδες.

Το Ρεκόρ Γκίνες ανακοινώνει και επίσημα την βράβευσή τους στις 18 Ιουλίου 2019, ενώ το Νοέμβριου του ίδιου χρόνου, βραβεύονται από την υφυπουργό Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία έρχεται στη Δράμα γι’ αυτό τον σκοπό.

 

Δοκιμαστικά ταχύτητες 4,5-G για ίντερνετ στη Δράμα

Η εταιρεία RAYCAP του Δραμινού επιχειρηματία κ. Αποστολίδη που εδρεύει στη Δράμα, τοποθετεί για πρώτη φορά στην πόλη της Δράμας, δοκιμαστικά και 4 σημεία, αντίστοιχα καφάο για γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ 4,5-G σε κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για την πρώτη πιλοτική λειτουργία στην Ελλάδα.

 

ΜΑΙΟΣ 2019

Μήνας εκλογών

Στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται τη Δράμα, όπου δεσμεύεται και επίσημα, για τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολης.

mitsotakhs

Συγκεκριμένα, είναι Κυριακή 5 Μαΐου και από τη Βιομηχανική Περιοχή την οποία επισκέπτεται, δεσμεύεται για την κατασκευή για τη δημιουργία δρόμου εξόδου της Δράμας προς την Εγνατία Οδό, μέσω του οδικού άξονα Δράμας – Αμφιπόλεως. Συγκεκριμένα τονίζει: «Έχω δεσμευθεί από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά έχει ενταχθεί και στο πρόσφατο πρόγραμμα υποδομών που έχουμε ανακοινώσει για την άρση της απομόνωσης της Δράμας. Η Δράμα αποτελεί μία από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας, που δεν συνδέεται με κεντρικό οδικό άξονα. Το έργο Εγνατία – Δράμα, μέσω Αμφίπολης, είναι ένα έργο που θα δρομολογηθεί από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Αποτελεί δέσμευσή μου, αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί αίτημα των επιχειρήσεων, οι οποίες εξάγουν τα προϊόντα τους και θέλουν να έχουν γρήγορη πρόσβαση όχι μόνο στην Εγνατία, αλλά και σ’ όλα τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας».

MNHMEIO 02

Μνημείο Ποντιακής Γενοκτονίας

Στις 21 Μαΐου, γίνονται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στο δημοτικό κήπο της πόλης μας, στα πλαίσια της συμπλήρωσης 100 χρόνων. Το έργο δημιούργησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης.

Η ιδέα του μνημείου, ξεκίνησε περίπου 3 χρόνια πριν, από τα ποντιακά σωματεία της Δράμας, προκειμένου να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, και να στηθεί αυτό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων.

 

3ο Δημοτικό σχ. Προσοτσάνης

Οι μαθητές της Β1 τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, κατακτούν το 3ο βραβείο, στην κατηγορία «Τραγούδι» στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον». Το τραγούδι του έχει τίτλο: «Τα δάκρυα του παππού» και έγινε υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κα. Ψωμά Στυλιανής και του μουσικού του σχολείου τους κ. Βασιλειάδη Ευάγγελου. Το τραγούδι αναφέρεται στον καημό ενός πόντιου παππού και της γυναίκας του, καθώς αυτοί θυμούνται τις χαμένες πατρίδες και τον ξεριζωμό τους από τον Πόντο και θρηνούν, αλλά, όμως, ποτέ δεν λησμονούν την πλούσια ποντιακή παράδοση που τους ανέθρεψε και τους καθοδήγησε σε κάθε βήμα της νέας ζωής τους στην Ελλάδα, αντίθετα επιμένουν να τη διατηρούν με κάθε τρόπο στην καθημερινότητά τους

GENOKTONIA - LYRARIDES.jpg 1

Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού

Στο πλαίσιο της ημέρας Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, συμμετέχουν 100 λυράρηδες, αποδίδοντας το θρήνο της ημέρας.

 

Αυτοδιοικητές εκλογές

Τον Μάιο γίνονται και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, τόσο για τους Δήμους της χώρας όσο και για την Περιφέρεια. Από την πρώτη Κυριακή, δήμαρχος Προσοτσάνης εκλέγεται ο κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης.

Από τη δεύτερη Κυριακή δήμαρχος Δράμας επανεκλέγεται ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, δήμαρχος Δοξάτου εκλέγεται για πρώτη φορά ο κ. Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου εκλέγεται για πρώτη φορά ο κ. Γιάννης Κυριακίδης και δήμαρχος Παρανεστίου για πρώτη φορά εκλέγεται ο κ. Αναστάσιος Καγιάογλου.

Ο κ. Μαμσάκος είναι ο μόνος που επανεκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, περιφερειάρχης εκλέγεται ο κ. Χρήστος Μέτιος.

emoira Dramas

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

70 χρόνια Ε΄ Μοίρα Καταδρομών

Τον Ιούνιο, η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών που εδρεύει στη Δράμα, γιορτάζει με επισημότητα, τα 70 της γενέθλια από την ίδρυσή της το 1949. Συγκροτήθηκε για πρώτη φορά, προκειμένου να εκπαιδευτεί ταχέως και να αναλάβει μέρος στις επιχειρήσεις εκείνης της ταραγμένης περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου.

 

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

Βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στη Δράμα, βουλευτές εκλέγονται οι εξής: Κωνσταντίνος Μπλούχος από τη Νέα Δημοκρατία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και Χαρά Κεφαλίδου από το ΚΙΝΑΛ.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019

Ο πρώτος των πρώτων από τη Δράμα

Ανακοινώνονται οι εισαχθέντες στα ΑΕΙ της χώρας. Ο πρώτος των πρώτων από το Νομό Δράμας είναι ο μαθητής του 2ου ΓΕΛ Δράμας, Σταύρος Μπραζιώτης, ο οποίος εισάγεται 2ος στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Ο ίδιος, είχε πρωτεύσει μάλιστα και στον μαθηματικό διαγωνισμό «Βασίλης Ξανθόπουλος» του 2019. Ο Στ. Μπραζιώτης, εισάγεται με βαθμό απολυτηρίου 19,7 και 18.879 μόρια.

Μιλώντας ο ίδιος στον «Πρωινό Τύπο» σημειώνει ιδιαίτερα ότι, «ήταν μια δύσκολη χρονιά, όμως οι κόποι και οι θυσίες εν τέλει ανταμείφθηκαν. Οι γερές βάσεις των προηγούμενων ετών,  το μεθοδικό και με συγκέντρωση διάβασμα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία».

Ο «Π.Τ.», με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ εκείνες τις ημέρες, έχει δημοσιεύσει δηλώσεις αρκετών από τους πρώτους μαθητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ της χώρας.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Τσιάρας: Νερό σε εξωπλανήτη

Ο 28χρονος Δραμινός επιστήμονας Άγγελος Τσιάρας με την ομάδα του, στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομία του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), ανακοινώνουν μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον κόσμο. Στον εξωπλανήτη Κ2-18b, η ερευνητική ομάδα ανακαλύπτει για πρώτη φορά την ύπαρξη νερού σε αέρια μορφή, στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, ο εξωπλανήτης βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του, δηλαδή στην περιοχή όπου το νερό μπορεί να υπάρξει σε υγρή μορφή. Το νερό είτε βρίσκεται σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του, είτε μόνο στην ατμόσφαιρα του, κάτι που προς το παρόν είναι αδύνατο να προσδιοριστεί.

Tholos1

Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Νικηφόρο

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, λαμβάνουν χώρα τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων του Νικηφόρου Δράμας, όπου παρευρίσκεται και ο Δραμινός επιστήμονας Άγγελος Τσιάρας.

Στα εγκαίνια, παρουσιάζεται το πρωτότυπο τηλεσκόπιο με το θόλο του από τον καθηγητή του σχολείου κ. Δογραματζίδη και προέδρου του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος», που είναι προσφορά του Συλλόγου «Πάνος και Χρυσηίδα – Βοήθεια σε Παιδιά». Στα εγκαίνια παραβρίσκεται πλήθος κόσμου καθώς η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κας Αν. Γκίκα.

Πρόκειται για ένα τηλεσκόπιο με αρκετά μεγάλες δυνατότητες, έχει μεγάλη φωτοσυλλεκτική ικανότητα και μπορεί να βλέπει και τα πιο αμυδρά αντικείμενα στο διάστημα.

Tsiaras copy

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

Συνέντευξη Τσιάρα στον «Π.Τ.»

Στην παραπάνω εκδήλωση, μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός επιστήμονας Άγγελος Τσιάρας για τη μεγάλη ανακάλυψη νερού στην ατμόσφαιρα εξωπλανήτη. Η συνέντευξη δημοσιεύεται στον «Π.Τ.» την 1η Οκτωβρίου και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι, «η Γη μας είναι σπάνια και θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε κάποιον πλανήτη σαν τη Γη».

Επίσης, ανάμεσα σε άλλα, απαντώντας στην ερώτηση για το αν μπορούμε και να καταστρέψουμε και να σώσουμε τον πλανήτη, τονίζει χαρακτηριστικά: «Είναι στο χέρι μας. Δεν υπάρχει ερώτημα εδώ. Οπωσδήποτε, αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να μην τον καταστρέψουμε. Είναι πάρα πολύ απλό και νομίζω ότι κυρίως μας οδηγεί η απληστία μας στο να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας. Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι ο πλανήτης είναι αιώνιος και ότι και να κάνουμε εμείς, δεν θα επηρεαστεί. Είναι λάθος. Είμαστε τόσοι πολλοί άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, που ό,τι και αν κάνουμε, αφήνει ένα αποτύπωμα. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι κάνουμε, κάθε μέρα».

MAKEDONIKO - SYMEONIDOY (1)1

Μακεδονικό Βραβείο

Το φετινό Μακεδονικό Βραβείο που απονέμεται από το αντίστοιχο Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου της Δράμας, δωρεά Δραμινού συμπολίτη, βραβεύει κατά την ημέρα της εθνικής επετείου 28 Οκτωβρίου, τη Δραμινή επιστήμονα Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου. Η κα. Συμεωνίδου, εξειδικεύεται στις υψηλές ταχύτητας 5G  για το διαδίκτυο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου, είναι κορυφαία ερευνήτρια, Δραμινής καταγωγής, Καθηγήτρια της Σχολής Μηχανικών, του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Μαθηματικών, στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει διαπρέψει στα δίκτυα υψηλών επιδόσεων, στις οπτικές ίνες και ιδιαίτερα στον τομέα εφαρμογών τεχνολογίας 5G. Παράλληλα, η κα. Συμεωνίδου, ξεχωρίζει για την δραστηριότητά και την πρωτοπορία της στις «έξυπνες πόλεις». Επιπλέον, είναι η πρώτη που κατάφερε να κάνει το παγκόσμιο ίντερνετ εφικτό, έπειτα από την εφαρμογή που ανέπτυξε, στα υποθαλάσσια δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

Σε δηλώσεις τις στον «Πρωινό Τύπο», λίγο πριν την έναρξη τις τελετής βράβευσης, η Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για την ίδια να βραβεύεται από τη γενέτειρά της, τη Δράμα. Κατόπιν, η κα. Συμεωνίδου μίλησε για τον τομέα που διαπρέπει και τις έξυπνες πόλεις, καθώς επίσης και για τις εξελίξεις στην τεχνολογία 5G.

Η ίδια βραβεύεται

Η Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου, βραβεύεται επίσης αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου, από την Πριγκίπισσα Άννα, της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας για το ερευνητικό έργο και τη συμβολή της στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, στις οπτικές ίνες και ιδιαίτερα στον τομέα εφαρμογών τεχνολογίας 5G, καθώς η ίδια κατατάσσεται ως μια από τις κορυφαίες ερευνήτριες στο χώρο.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ναός Αγίας Σοφίας και Αράπ τζαμί

Ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλέον γίνεται γνωστό ότι, από τα τέλη Δεκεμβρίου και τις πρώτες μέρες Ιανουαρίου 2019, ξεκινούν οι εργασίες ανάδειξης του παλαιότερου βυζαντινού ναού στη Δράμα, αυτού της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο «Π.Τ.», πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης με 740.000 ευρώ και το έργο αναλαμβάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας με το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει.

Επίσης, από τις αρχές Ιανουαρίου 2020, ξεκινούν και τα έργα αποκατάστασης του Αράπ τζαμί στην πλατεία Δικαστηρίων. Με το τέλος των έργων, θα αποδοθεί στη Δράμα ένας νέος χώρος πολιτισμού. Όπως τονίζει μιλώντας στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη της Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Μερτζάνη, η οποία και έχει αναλάβει την εκτέλεση του υποέργου, θα γίνει συντήρηση και αποκατάσταση ζωγραφικού διάκοσμου, μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων.

Το συνολικό έργο της αποκατάστασης του Αράπ Τζαμί, εντάσσεται στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονίας 2014-2020» με ημερομηνία έναρξης την 15 Ιουλίου 2019 και λήξη την 31 Δεκεμβρίου 2021 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.469.300 ευρώ.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Αναβάθμιση Ανατολικής Εισόδου και δρόμος Δράμας – Καβάλας

Ο περιφερειάρχης Αν.  Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρ. Μέτιος, υπογράφει και επίσημα πλέον και ανακοινώνει, την χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του πρώτου μέρους του οδικού άξονα και νέου αυτοκινητόδρομου μεταξύ Δράμας – Καβάλας.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα αναδείξουν τη Δράμα και αναμένεται τα πρώτα έργα να ξεκινήσουν στα τέλη του 2020. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 60,7 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο τμήμα του έργου, αφορά την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου από τον Άγιο Αθανάσιο μέχρι και τις Κρηνίδες. Οι πρώτες ανακοινώσεις για το έργο από τον κ. Μέτιο τον Μάρτιο ενεστώτος έτους.

Επίσης, υπογράφεται και η ένταξη του έργου της αναβάθμισης της ανατολικής εισόδου της πόλης της Δράμας με 19 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις μελέτες που είναι ήδη έτοιμες, θα δημιουργηθούν δύο μεγάλοι κυκλικοί κόμβοι που θα καταργήσουν τους φωτεινούς σηματοδότες. Ο ένας στα φανάρια του «ΑΙΜΟΥ», ο δεύτερος στα φανάρια του «Σκλαβενίτη» και ένας μικρότερος για εξυπηρέτηση του ξενοδοχείου «ΤΑΣΚΟ» και του Ιδιωτικού ΚΤΕΟ στον κόμβο «Σκλαβενίτη». Επίσης, θα κατασκευαστεί ανισόπεδη γέφυρα στη σιδηροδρομική γραμμή στο τέρμα της οδού 1ης Ιουλίου στο σημείο μετά τα φανάρια του «ΑΙΜΟΥ».

KERKIDES

Κερκίδες Δημοτικού Σταδίου

Επιτέλους, μετά από χρόνια,  περνάει ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας προς ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», η πρώτη φάση της μελέτης των νέων κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου Δράμας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τον αθλητικό κόσμο της πόλης μας, κυρίως για τον στίβο.

Στη μελέτη μεταξύ άλλων, προβλέπεται πλήρως στεγασμένος διάδρομος τεσσάρων κουλουάρ μήκους 125 μέτρων, προπονητήριο, χώροι για προπονητές, διαιτητές και διάφορα άλλα. Το όλο έργο θα βοηθήσει σημαντικά στην προπόνηση των αθλητών του στίβου κυρίως το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Προς το παρόν πάντως, δεν εξασφαλίζεται η κατασκευή του έργου, που ανέρχεται περίπου στο 1,6 εκατ. ευρώ.

Τη μελέτη αναλαμβάνει και κάνει δωρεά, ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Άρης Θεοδωρίδης, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει ως δωρεά προς το Δήμο Δράμας και την πλήρη μελέτη του νέου Κολυμβητηρίου της πόλης, το οποίο δημιουργηθεί στην περιοχή της Καλλιφύτου.