Home > νέα > Τα ζητήματα της όχλησης από τα έργα φυσικού αερίου στη Δράμα και πως αντιμετωπίζονται-Δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΑ στον «Π.Τ.»

Τα ζητήματα της όχλησης από τα έργα φυσικού αερίου στη Δράμα και πως αντιμετωπίζονται-Δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΑ στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΑ στον «Π.Τ.»

Τα ζητήματα της όχλησης από

τα έργα φυσικού αερίου

στη Δράμα και πως αντιμετωπίζονται

Τσάκας:  Μπορεί κάποιες φορές να δίνονται λανθασμένοι χάρτες, αλλά γίνονται και  ατυχήματα

Τυπικά  το έργο της Δράμας ολοκληρώνεται τέλος του 2023

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΕΡΓΑ εγκατάστασης φυσικού αερίου στην  πόλη μας, έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και  μερικούς μήνες. Τα πρώτα έργα άρχισαν από την περιοχή της 19ης Μαΐου, όπου εκτελείται  παράλληλα το έργο του ΒΑΑ προκειμένου να μην επανέλθει η εταιρεία κατόπιν των έργων και στη συνέχεια προχώρησε από γειτονιές κυρίως στα βόρεια της πόλης.

Από τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί το τελευταίο χρονιά διάστημα, είναι και τα ζητήματα της έντονης όχλησης που προκαλούν τα έργα φυσικού αέριου στην πόλη μας. Το θέμα αυτό  μάλιστα, έφτασε να συζητηθεί ακόμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές κυρίως στο δίκτυο ύδρευσης της  ΔΕΥΑΔ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Χατζηγιάννης, σημείωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι οι ζημιές είναι σχεδόν καθημερινές, είναι πολλές και κάποιος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτές τις επιδιορθώσεις.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων της παιδικής χαράς στο Προάστιο Δράμας, ο «Πρωινός Τύπος» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Τσάκα, θέτοντάς του ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα.

Ερωτώμενος λοιπόν όσον αφορά το ζήτημα των ζημιών που γίνονται από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου, του θέσαμε το ζήτημα με τις ζημιές που γίνονται στο δίκτυο ύδρευσης και ο κ. Τσάκας απάντησε σχετικά:

«Υπάρχουν δύο περιπτώσεις που συμβαίνουν αντίστοιχα ατυχήματα να το πω απλά. Το  πρώτο είναι ότι μπορεί να ευθύνεται – για να είμαι ειλικρινής – σε λάθος του συνεργείου όταν σκάβει να κάνει κάποια λάθος κίνηση και να συμβεί κάποιο ατύχημα. Η δεύτερη περίπτωση είναι να υπάρχει κακή χαρτογράφηση των δικτύων που μας παραδίδονται. Δεν είναι μόνο η ύδρευση, είναι και οι οπτικές ίνες και διάφορα άλλα υπόγεια δίκτυα».

Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος, «πολλές φορές μας δίνονται χάρτες όπου δεν έχουν σωστή απεικόνιση, οπότε όταν σκάβεις, νομίζεις ότι δεν υπάρχει τίποτα και τελικά υπάρχει κάτι. Είναι πράγματα τα οποία συμβαίνουν πολλάκις σε τέτοια έργα, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίζουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο που παρουσιάζεται μια βλάβη».

Ερωτώμενος για το ποιος είναι αρμόδιος για την επιδιόρθωση των ζημιών και πληροφορώντας τον ότι η ΔΕΥΑΔ σκοπεύει να  προσφύγει σε πρόστιμα και ρωτώντας για το ποιος αποζημιώνει το κόστος των επιδιορθώσεων των ζημιών, ο κ. Τσάκας απάντησε:

«Είναι συγκεκριμένες οι προβλέψεις της νομοθεσίας για κάθε περίπτωση: Πότε σκάβει η ΔΕΔΑ, πού έχει δικαίωμα να σκάβει, αν γίνουν βλάβες  αυτές γίνονται από τον εργολάβο και όχι από τη ΔΕΔΑ, ενώ υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, προβλέπονται αποζημιώσεις  και ό,τι πρόβλημα δημιουργείται, υπάρχει πρόβλεψη για το πώς επιλύεται».

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα εγκατάστασης του δικτύου στην πόλη της Δράμας, ο κ. Τσάκας απάντησε ότι «το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να τελειώσει μέχρι τέλος του 2023. Εμείς βέβαια, κάθε γειτονιά που τελειώνουμε την ενεργοποιούμε και δίνουμε αέριο στους ανθρώπους που θα έχουν  συνδεθεί, αλλά το έργο τυπικά θα τελειώσει στο τέλος του 2023.  Και  μετά βέβαια θα συνεχίσουν και επόμενα έργα της εταιρείας σε επεκτάσεις και σε νέες περιοχές, γειτονικές πόλεις ή κωμοπόλεις κτλ.».

Τέλος, σε ερώτηση για το ζήτημα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, γιατί στη Δράμα για παράδειγμα έγινε προσφορά μια παιδική χαρά και πώς επιλέχθηκε αυτό  και αν υπάρχει κάποια άλλη δράση στη συνέχεια, ο ίδιος σημείωσε: «Στο πρώτο κύμα των παρεμβάσεων, στη Δράμα κατασκευάσαμε αυτή την παιδική χαρά, στην Αλεξανδρούπολη ανακαινίσαμε μια κλινική, στην Ξάνθη επίσης μια παιδική χαρά, στην Καβάλα έναν υπαίθριο χώρο άθλησης και συνεχίζουμε».