Home > νέα > Ταλαιπωρία γονέων και μαθητών που μετακινούνται σε άλλες πόλεις για Παιδοψυχολόγο

Ταλαιπωρία γονέων και μαθητών που μετακινούνται σε άλλες πόλεις για Παιδοψυχολόγο

Αναγκαιότητα η στελέχωση της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Δράμας

Ταλαιπωρία γονέων και μαθητών

που μετακινούνται σε άλλες

πόλεις για Παιδοψυχολόγο

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας κ. Αλβανόπουλος

► «Σήμερα οι Δραμινοί γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στις Σέρρες και να ταλαιπωρούνται»

► «Τέτοια υπηρεσία η Δράμα δεν είχε ποτέ. Είμαστε ο φτωχός συγγενής!»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) Δράμας, έχει ανάγκη από την πρόσληψη ενός παιδοψυχολόγου. Αυτό επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε το ΚΕΔΑΣΥ Δράμας προς τους βουλευτές της Δράμας, προκειμένου να ενημερωθούν για το ζήτημα και στη συνέχεια να προσπαθήσουν για ότι καλύτερο θα μπορούσαν να κάνουν.

Το ΚΕΔΑΣΥ, είναι μια αποκεντρωμένη  υπηρεσία του  Υπ. παιδείας και Θρησκευμάτων,  που είναι αρμόδια για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πρόοδο των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των οικογενειών τους. Στο πλαίσιο αυτό, διενεργούνται – εκτός των άλλων – εκπαιδευτικές αξιολογήσεις με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών εκπαιδευτικών αναγκών.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ κ. Αλβανόπουλος, σημειώνει ότι «σύμφωνα με το νομοθέτη, όταν βλέπουμε περιπτώσεις παιδιών που εμπίπτουν  στην ψυχιατρική ή θέματα που έχουν να κάνουν με κακοποίηση, θέματα με αυτισμό, ελλειμματική προσοχή κ.α., θα πρέπει να ζητάμε την γνώμη ενός παιδοψυχιάτρου. Και είναι συγκεκριμένες οι υπηρεσίες αυτές που μπορούμε να ζητήσουμε γνώμη».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Αλβανόπουλος, «τέτοιες  υπηρεσίες στη Δράμα δεν υπήρξαν ποτέ και είμαστε ο φτωχός συγγενείς, γιατί έχουν στις Σέρρες, έχουν στην Καβάλα, έχουν στην Αλεξανδρούπολη  κι εμείς δεν είχαμε ποτέ».

Όπως τονίζει, «υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γονέων, να τους κάνουμε παραπομπή στις Σέρρες ή αλλού και να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα και άνεση να πάνε. Ακόμα κι αν πάνε μια φορά και χρειαστεί να πάνε και μια δεύτερη παραιτούνται ή ακόμα και να τους  υποδέχονται με άσχημη διάθεση, γιατί τους επιβαρύνουν από άλλο Νομό. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Τώρα, με δεδομένες τις συνθήκες του κορωνοϊού, όλα αυτά τα προβλήματα έχουν αυξηθεί τα μέγιστα και είπαμε ότι κάποτε αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό που θέλουμε, είναι να προσληφθεί ένας παιδοψυχολόγος, είτε στο Νοσοκομείο, είτε στο Κέντρο Ψυχικής  Υγείας, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει τη δουλειά μας σ’ αυτές τις περιπτώσεις».

Η επιστολή προς βουλευτές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστολή αυτή στάλθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2021 προς τους βουλευτές και μόλις χθες δόθηκε στη δημοσιότητα. Από τότε μέχρι σήμερα πάντως, είναι γεγονός ότι δεν έχουμε δει καμιά ενέργεια να γίνεται από κανέναν, ή τουλάχιστον κάποιος από τους βουλευτές να το θέσουν ως ζήτηση στη Βουλή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του ΚΕΔΑΣΥ προς τους βουλευτές Δράμας κ.κ. Μπλούχο, Ξανθόπουλο, Κεφαλίδου, «οι πλησιέστερες ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες χωροταξικά είναι εκείνες που  εδρεύουν στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς της Π.Ε. Δράμας, αναγκάζονται να μετακινούνται  προς αυτές τις πόλεις με κόπο και οικονομικό κόστος που συχνά είναι δυσβάσταχτα για τις οικονομικές τους δυνατότητες. Επιπλέον η υποδοχή και η εξυπηρέτηση των οικογενειών από αυτές τις  υπηρεσίες συχνά δεν είναι η καλύτερη, καθώς  υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής και ταλαιπωρούνται από απρεπείς συμπεριφορές του  προσωπικού, κυρίως επειδή προέρχονται από άλλους Νομούς και επιβαρύνουν το έργο τους. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν απαιτούνται επαναληπτικές επισκέψεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Αναφέρεται επίσης στην ίδια επιστολή ότι «όλη αυτή η ταλαιπωρία μαθητών και γονέων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχε μια αντίστοιχη υπηρεσία στην περιοχή μας. Για το σκοπό αυτό παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να στελεχωθεί με Παιδοψυχίατρο είτε το Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου, είτε το Κέντρο Ψυχική Υγείας Δράμας. Με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο και μεγάλο πρόβλημα της περιοχής μας, το οποίο ταλανίζει τις οικογένειες τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα την ελλιπή ή μη ολοκληρωμένη  υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων».

Και η επιστολή καταλήγει: «Με δεδομένο ότι το επίπεδο πολιτισμού ενός τόπου προσδιορίζεται κυρίως από την αδιάκριτη βοήθεια που δίνεται σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες στο μέτρο του δυνατού».