Home > νέα > Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πολλά είναι τα συνεχιζόμενα και ανεκτέλεστα έργα στον Δ. Δράμας από προηγούμενες χρονιές

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πολλά είναι τα συνεχιζόμενα και ανεκτέλεστα έργα στον Δ. Δράμας από προηγούμενες χρονιές

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πολλά είναι τα συνεχιζόμενα και

ανεκτέλεστα έργα στον Δ. Δράμας

από προηγούμενες χρονιές

Κατά πλειοψηφία με σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση!

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ 20η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθε προς ψήφιση το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2019. Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παπαδόπουλος, υποστήριξε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα υλοποιείται «βάσει των δεδομένων χρημάτων τα οποία έχουμε ως ΣΑΤΑ».

Όπως είπε στη συνέχεια, η υλοποίησή του αφορά 1.200.000 ευρώ και τα χρήματα κατανέμονται μισά-μισά στις Δημοτικές Κοινότητες: 600.000 ευρώ για τις Δημοτικές Τοπικές Κοινότητες και 600.000 για τη Δημοτική Κοινότητα Δράμας. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2019, μεταφέρονται επίσης και τα συνεχιζόμενα από το 2018, όπως είπε, λέγοντας ότι, «δεν μένουμε στα στενά πλαίσια της ΣΑΤΑ, αλλά τα αυξάνουμε τα ποσά αυτά μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ», αν και αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, επειδή τα έργα ΕΣΠΑ δεν πληρώνονται απευθείας από το Δήμο Δράμας.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει υιοθετήσει όλες τις προτάσεις από τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες. «Το Τεχνικό Πρόγραμμα δίνει έμφαση στη δημιουργία νέων παιδικών χαρών», με τα νέα μέτρα ασφάλειας που προβλέπονται και νέα παιχνίδια. Το συνολικό πρόγραμμα για τις παιδικές χαρές, συμπληρώνεται από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος (232.000 ευρώ) του Υπουργείου Εσωτερικών και από πόρους του Δήμου συνολικό ποσό 415.000 ευρώ.

Επίσης, παραμένοντας στις παιδικές χαρές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την παιδικά χαρά του Δήμου, μία νέα στο τέρμα της οδού Ιουστινιανού, και μια νέα στον Αρκαδικό.

dhmotiko symboylio sel 31

Αναφορά έκανε επίσης στην οδοποιία, από την οποία το 15% πηγαίνει στην αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία, ενώ μίλησε και για το ζήτημα των διαφόρων κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Δήμου. Διάφορα ζητήματα σε κοινότητες και σχολικά κτίρια, τα οποία συνολικά μαζί με χρήματα επίσης από το ΦιλόΔημος και πόρους του Δήμου, ανέρχεται στις 300.000 ευρώ περίπου.

Σφοδρή κριτική άσκησε η μείζονα αντιπολίτευση «Πόλη+Ζωή», καθώς ο κ. Μλεκάνης τόνισε ιδιαίτερα μεταξύ άλλων: «Ίσως να είμαστε στο πανελλήνιο το καλύτερο επιχείρημα για τις κυβερνήσεις, για να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δίνουν παραπάνω λεφτά στους Δήμους. Ότι κι αυτά που μας δίνουν είναι πολλά. Γιατί το Τεχνικό Πρόγραμμα που συζητάμε, είναι ύψους 1.233.000 ευρώ, εκτός από το 20% (του Δήμου) και τα συγχρηματοδοτούμενα. Τα ανεκτέλεστα μεταφερόμενα – συνεχιζόμενα έργα, είναι 4.030.000 ευρώ. Δεν μπορέσαμε δηλαδή έργα 4 εκατομμυρίων, να τα κάνουμε. Τι θα πούμε στην κυβέρνηση αν έρθει εδώ και μας πει: δεν χρειάζεστε λεφτά. Υλοποιείστε πρώτα τα έργα των 4 εκατ. ευρώ συν 1.200.000 που σας έδωσα φέτος και μετά ελάτε να ξαναζητήσετε λεφτά. Αυτή η πραγματικότητα είναι ντροπή για το Δήμο της Δράμας και τη δημοτική αρχή, όταν τα λεφτά αυτά υπάρχουν».

Dimotiko 1

Ο κ. Ηλιόπουλος της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών», σημείωσε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει έργα ουσίας για την πόλη και την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ έψεξε τη δημοτική αρχή για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη διαβούλευση του Προγράμματος, «καθώς παραβρέθηκαν μόνο τέσσερις φορείς από τους Συλλόγους στην Επιτροπή Διαβούλευσης». Είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι, «η δημοτική αρχή βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο» και ότι ουσιαστικά όλα γίνονται για να βγαίνουν ψήφοι. Ο κ. Ηλιόπουλος καταψήφισε το Τεχν. Πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», είπε ότι ο κ. Μλεκάνης κάλυψε πολλά σημεία, ενώ σημείωσε ότι, «όταν έχεις το 60% οδοποιίας, δεν μπορεί να είσαι ευχαριστημένος, δεν μπορείς να βλέπεις κάποιο καλύτερο μέλλον για το Δήμο». Είπε ότι είναι «προς θετική κατεύθυνση», λέγοντας ότι, «εμείς κάναμε συστάσεις στους προέδρους των κοινοτήτων να είναι διαφορετικά έργα από την οδοποιία και η δημοτική αρχή έλεγε: μα αυτά θέλουν οι πρόεδροι». Ο κ. Τσιαμπούσης συμφώνησε με το ότι υπάρχουν 4 εκατ. ευρώ σε συνεχιζόμενα έργα τα οποία δεν έχουν τελειώσει και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που σώζει τη σημερινή δημοτική αρχή, είναι ότι έχει να τα βάλει με την προηγούμενη δημοτική αρχή!» Σε άλλο σημείο ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι, από την ισχύ του «Κλεισθένη», θα μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίζουν κατά κωδικό.

Ευθύνες επίσης έριξαν συνολικά στη δημοτική αρχή οι αντιπολιτεύσεις, για τον τρόπο που χειρίστηκε η δημοτική αρχή τη διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη δυνατότητα παραχώρησης χώρων των κλειστών στρατοπέδων στο Δήμο. Προγράμματα τα οποία ο Δήμος Δράμας δεν προχώρησε, ενώ η διαδικασία αυτή παραμένει ακόμα ανοικτή, όπως είπαν. Το θέμα κατά πλειοψηφία με καταψήφιση από τις δημοτικές παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων.