Home > Πρώτο Θέμα > Τελετή παράδοσης παραλαβής του κειμηλίου στη Μονή Εικοσιφοινίσσης – Ένα κλεμμένο Ευαγγελιστάριο 1.000 ετών επέστρεψε στη φυσική του πατρίδα – Είχε κλαπεί το 1917 από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες

Τελετή παράδοσης παραλαβής του κειμηλίου στη Μονή Εικοσιφοινίσσης – Ένα κλεμμένο Ευαγγελιστάριο 1.000 ετών επέστρεψε στη φυσική του πατρίδα – Είχε κλαπεί το 1917 από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες

Τελετή παράδοσης παραλαβής του κειμηλίου στη Μονή Εικοσιφοινίσσης

Ένα κλεμμένο Ευαγγελιστάριο 1.000 ετών επέστρεψε στη φυσική του πατρίδα

Είχε κλαπεί το 1917 από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες

Φωτογραφίες από την τελετή παράδοσης-παραλαβής του κειμηλίου

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μέρα σήμερα για τη Δράμα, καθώς έχει μια διπλή ιστορική επέτειο. Ημέρα Μνήμης από τη μια, για τα θύματα από τις βουλγαρικές θηριωδίες τον Σεπτέμβριο του 1941 με την τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και το μνημείο Ηρώων στο κέντρο της πόλης, καθώς και η έλευση ενός μοναδικού κειμηλίου 1.000 ετών περίπου, στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής του μοναδικού κλεμμένου κειμηλίου από την ίδια Μονή, τη Μεγάλη Δευτέρα του 1917, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα. Πρόκειται για ένα χειρόγραφο ευαγγελιστάριο, το οποίο χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος» το προηγούμενο διάστημα, σήμερα το απόγευμα στην Μονή Εικοσιφοίνισσας, και στην τελετή παράδοσης παραλαβής, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Μουσείου της Βίβλου από τις ΗΠΑ, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκε, οι βουλευτές Δράμας, κ. Μπλούχος και κα. Κεφαλίδου, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρ. βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, άλλοι αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Σύντομο ιστορικό

Το κειμήλιο, εκλάπη τη Μεγάλη Δευτέρα το 1917 από τη Μονή Εικοσιφοινίσσης, όταν μια ομάδα Βούλγαρων κομιτατζήδων με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Μπανίτσα με τα παλικάρια του και συνοδευόμενοι από έναν Αυστριακό Βούλγαρο υπήκοο και δημοσιολόγο – δημοσιογράφο ονόματι Βλαδίμηρο Σις, αφήρεσαν από τη μονή εκατοντάδες βιβλία, ευαγγέλια και ιερά αντικείμενα.

Συνολικά αφήρεσαν 430 χειρόγραφα και 470 κειμήλια. Ήταν λειψανοθήκες, ήταν εικόνες. Τα μετέφεραν στη Βουλγαρία. Ο Βλαδίμηρος Σις μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη σύζυγό του πούλησαν μερικά απ’ αυτά  τα κειμήλια. Ένα χειρόγραφο αριθμημένο με κώδικα 220, ευαγγελιστάριο, χρονολογείται στα τέλη του 10ουι και αρχές του 11ου αιώνες. Με δημοπρασίες για 100 ολόκληρα χρόνια, περιεφέρετο στις χώρες της Ευρώπης, για να καταλήξει το 2014 στην Ουάσιγκτον.

Από εκεί το κειμήλιο αγοράστηκε σε δημοπρασία από το Μουσείο της Βίβλου, χωρίς να γνωρίζουμε πάντως το ποσό. Το Μουσείο της Βίβλου έχει συνεργασία με το Πατριαρχείο και μετά από έρευνες διαπιστώθηκε η καταγωγή του και τελικά, τον Ιούνιο του 2020 ανακοινώνεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι το κειμήλιο θα επιστραφεί στο φυσικό του χώρο, στη Μονή της Εικοσιφοίνισσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του μακαριστού κυρού Παύλου, Μητροπολίτη Δράμας, του οποίου οι ενέργειες και οι δράσεις βοήθησαν σημαντικά στην έλευση τόσο του πρώτου κειμηλίου, όσο και του δεύτερου σήμερα.