Home > νέα > Τελετή βράβευσης του 11ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης» ► Με τη συμμετοχή 1.100 μαθητών από όλη την Ελλάδα

Τελετή βράβευσης του 11ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης» ► Με τη συμμετοχή 1.100 μαθητών από όλη την Ελλάδα

Το Σάββατο 13 Μαΐου στο Μουσικό Σχολείο Δράμας

Τελετή βράβευσης του 11ου Λογοτεχνικού

Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος

και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης»

► Με τη συμμετοχή 1.100 μαθητών από όλη την Ελλάδα

► Δηλώσεις του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ολοκληρώθηκε ο 11ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμος Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε όλη την Ελλάδα.

Ο 11ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, διοργανώθηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023 από τον Επιστημονικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Εκπαιδευτικός Κύκλος», σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, σύμφωνα με απόφαση έγκρισης της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ), μετά από θετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π).

1.100 μαθητές

Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κ. Κιουλάνης, επισημαίνει αρχικά ότι φέτος συμμετείχαν 1.100 μαθητές και μαθήτρια από όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς και από ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, συμμετοχή στο διαγωνισμό είχαν μαθητές από το Λύκειο Πνοή Αγάπης Gjimmazi Frume Dashurie Gjirokaster από το Αργυρόκαστρο Αλβανίας, από το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Κομοτηνής καθώς και από το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα κράτησης νέων Κασαβέτειας Βόλου.

Όπως τονίζει ο κ. Κιουλάνης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον 12ο Διαγωνισμό και σημειώνει ότι, «είναι ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε με πολύ αγνά αισθήματα για έναν συνάδελφο που έχει φύγει από τη ζωή, τον Γρηγόρη Πεντζίκη, θεωρώντας ότι θα κάναμε κάτι για τα παιδιά της Δράμας και προς μεγάλη μας έκπληξη, ξεπέρασε τη Δράμα και διαδόθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας, αλλά και σε ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού με συμμετοχές σταθερά πάνω από 1.000».

Επισημαίνει ακόμα ο κ. Κιουλάνης ότι, «φέτος θα βραβευτεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο Κομοτηνής, το Σχολείο των Φυλακών Κράτησης Νέων του Βόλου και ένα ελληνόφωνο σχολείο από την Αργυρούπολη Αλβανίας».

Αναφορικά με την εκδήλωση βράβευσης, σημειώνει ότι θα γίνει στο Μουσικό Σχολείο Δράμας το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μαΐου και ώρα 18.30, όπου θα παραβρεθούν όσοι μαθητές θα καταφέρουν να έρθουν στη Δράμα. Η βράβευση γίνεται για πρώτη φορά δια ζώσης, μετά από το 2019, καθώς το 2020, το 2021 και το 2022 υπήρχαν τα μέτρα της πανδημίας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «κατά την τελετή βράβευσης, διαβάζονται τα διηγήματα και τα ποιήματα συνήθως από τους ίδιους τους μαθητές, όσοι δεν μπορούν να έρθουν το κάνουν μέσω video ή τα διαβάζουν άλλοι μαθητές. Παράλληλα, την όλη εκδήλωση επενδύσει μουσικά το Μουσικό Σχολείο Δράμας».

Επίσης, ο κ. Κιουλάνης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, προς τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που παρακίνησαν και εμψύχωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό. Τα κείμενα που κατατέθηκαν προς κρίση διαβάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό και αξιολογήθηκαν ανώνυμα από την Κριτική Επιτροπή.

Η τελική επιλογή έγινε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή των δώδεκα κειμένων για διάκριση, που αφορούν στα επίπεδα Λυκείου και Γυμνασίου (Ποίηση και Πεζογραφία). Παράλληλα, απονέμονται και ειδικοί έπαινοι διάκρισης ανά επίπεδο σε μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Τα βραβευθέντα κείμενα θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού στη διεύθυνση https://www.educircle.gr/pentzikis/ μετά από τεχνική επεξεργασία.

 

Τα βραβεία

Πεζά Λυκείου

1ο βραβείο Πετρέλλη Ελένη Νυχτερινοί Τρόμοι 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης

2ο βραβείο Ζαγαλίκης Λάζαρος Φορέας ελπίδας 2ο ΓΕΛ ΓέρακαΑττικής

3ο βραβείο Μάριος-Μιχάλης Κυρίμης Ο Χαρτοκόπτης Ανατόλια Θεσσαλονίκης

1ος ειδικός έπαινος Μαριάννα Λύτρα Έρως Ανίκατε Μάχαν Εκπαιδευτικός Οργανισμός Θεμιστοκλής Πειραιά

2ος ειδικός έπαινος Μαρία Κατωπόδη Κύριε Αναγνώστη 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

 

Ποίηση Λυκείου

1ο βραβείο Μαρία Τσιλιγιάννη Κοραή 9 1ο ΓΕΛ Έδεσσας

2ο βραβείο Ευθυμία Στεργίου Τα γαλάζια πουλιά 1ο ΓΕΛ Σερρών

3ο βραβείο Ανθή Δολιώτη Άτιτλο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών

1ος ειδικός έπαινος Παρασκευή Γιαννούλα Θρύψαλα 5ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

2ος ειδικός έπαινος Ευδοκία-Ελένη Μουτουσίδου Έπεα Πτερόεντα 2ο ΓΕΛ Ορεστιάδας

 

Πεζά Γυμνασίου

1ο βραβείο Ελένη Μαργαρίτη Γαλάτεια Παλλάδιο Βάρης

2ο βραβείο Χριστίνα Μπίζου Μια μικρή, αλλά μεγάλη ζωή Γυμνάσιο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης

3ο βραβείο Ελισσάβετ Μανουσακίδου Το βαλς των χαμένων ονείρων 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης

1ος ειδικός έπαινος Γεώργιος Πέτσας Άρα… πόλεμος; Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης

2ος ειδικός έπαινος Ματούλα Τσούρη Τα παιδιά των αστεριών Μπερτέζ 10ο Γυμνάσιο Πειραιά

 

Ποίηση Γυμνασίου

1ο βραβείο Μαρία – Ζωή Οικονόμου Εν τέλει Γεννάδιος Σχολή Αλίμου

2ο βραβείο Χρήστος Γιαννής Πάμε κι όπου βγει 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης

3ο βραβείο Ανθή-Διονυσία Στρατάκη Πίνοντας ήλιο 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Αττικής

1ος ειδικός έπαινος Πάολα Υμεραλιλάι Απόμερα ταξίδια Γυμνάσιο Σούρπης ΛΤ

2ος ειδικός έπαινος Αικατερίνη Παξιμαδάκη Δύση στο όνειρο Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα Λιναρδάτου

Ειδική μνεία για τις συμμετοχές:
Λύκειο Πνοή Αγάπης Gjimmazi Frume Dashurie Gjirokaster – Αργυρόκαστρο,
Μειονοτικό Γυμνάσιο – Κομοτηνής,
Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα κράτησης νέων Κασαβέτειας Βόλου.