Home > Πρώτο Θέμα > Τέλος στην πεζοδρόμηση της Κυριακής πέριξ της πλατείας Ελευθερίας – Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας

Τέλος στην πεζοδρόμηση της Κυριακής πέριξ της πλατείας Ελευθερίας – Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας

Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας

Τέλος στην πεζοδρόμηση της Κυριακής

πέριξ της πλατείας Ελευθερίας

Συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόβλημα γρήγορης πρόσβασης προς το Νοσοκομείο Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΛΟΣ στο προσωρινό μέτρο της πεζοδρόμησης των οδών πέριξ της πλατείας Ελευθερίας, έδωσε με ομόφωνη απόφασή της, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα με το ζήτημα της τροποποίησης προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα πλαίσια του άρθρου 65 παρ. 7 του Ν. 4688/2020, «κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» μέτρα που υπαγορεύονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας δίνοντας περισσότερο χώρο στους πεζούς, είχε αρχίσει να εφαρμόζεται για μερικές Κυριακές, προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των προσωρινών ρυθμίσεων, οι δρόμοι πέριξ της πλατείας Ελευθερίας, όπως τμήμα της οδούς Εθνικής Αμύνης, της οδού Άρμεν Κούπτσιου, της οδού Βεργίνας, της οδού Αγίας Σοφίας, έκλειναν κάθε Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Το μέτρο αναμενόταν να κρατήσει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

pezodromisi-plateias

Να τονίσουμε ότι, πριν από την εφαρμογή του, το μέτρο είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και μάλιστα είχαν ψηφίσει θετικά και ομόφωνα όλοι οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων. Παρ’ όλα αυτά, τελικά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με κύριο ζήτημα ότι με τον τρόπο αυτόν κόβεται η διαδρομή ασθενοφόρου και άλλων πολιτών προς το Νοσοκομείο Δράμας. Συζητήθηκε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε τελικά να περάσει εκ νέου από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Τελικά, στη συνεδρίαση της Επιτροπής που έγινε στις 20 τρέχοντος, αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση του μέτρου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρουσιάστηκε σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων, ότι, «στους δύο μήνες εφαρμογής αυτής της απόφασης, διαπιστώθηκαν προβλήματα σχετικά με την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται προς το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας δεδομένου ότι η οδός Λ. Λαμπριανίδη λειτουργεί ως η κύρια και συντομότερη οδός πρόσβασης σε αυτό. Η υπηρεσία μας επανεξετάζοντας την παραπάνω κυκλοφοριακή μελέτη προτείνει την κατάργηση του εδαφίου (Γ) της παραπάνω μελέτης, δηλαδή το εξής: …«Γ) να καθοριστούν προσωρινά ως πεζόδρομοι τμήματα οδών (Εθνικής Αμύνης, Βεργίνας, Άρμεν, Λεωφόρος Αγίας Σοφίας, Ελευθερίου Βενιζέλου) που περιβάλλουν την πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Δράμας, κάθε Κυριακή και από ώρα 11:00 έως και 21:00 το βράδυ, μέχρι 30-11-2020». Λόγω του γεγονότος ότι το θέμα αφορά πρόσβαση σε Νοσοκομείο, παρακαλούμε για την εισαγωγή του θέματος με τη μορφή του κατεπείγοντος και την άμεση λήψη απόφασης εκ μέρους σας».

Εκ μέρους της παράταξης «Πόλη+Ζωή» ο κ. Νικολαΐδης Φώτης, ψήφισε θετικά για την τροποποίηση, λέγοντας πως είναι υπέρ των πεζοδρομήσεων και των ανοικτών πόλεων, ταυτόχρονα με σημαντικές παρεμβάσεις. «Ήταν λανθασμένη η αρχική απόφαση, απέτυχε το εγχείρημα, όταν βασίστηκε σε μία μελέτη εικοσαετίας, που εφαρμόζεται τμηματικά, δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, όταν μάλιστα τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά. Άργησε η δημοτική αρχή. Πρέπει να δει τα πράγματα διαφορετικά. Στο τέλος πρότεινε, κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης, και τα Σαββατοκύριακα να κλείνει η πλατεία και το κέντρο, με αποφάσεις της ΕΠΖ».

Από την ίδια παράταξη, θετικά ψήφισε και η κα. Σιδερά Χρυσή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «άργησε η δημοτική αρχή» και ότι «πρέπει να δει τα πράγματα διαφορετικά. Τα 100m – 150m, που μένουν ως πεζόδρομος, είναι ασύνδετο μέρος με την υπόλοιπη πόλη και θα πρέπει να συμπεριληφθεί με κάποιο τρόπο για να  λυθεί το θέμα», ενώ έκανε την ίδια πρόταση σχετικά με την Ονειρούπολη, ώστε κατά τη διάρκειά της να κλείνει η πλατεία και το κέντρο».

Η κα. Κιόρτεβε Παρθένα, εκ μέρους της παράταξης «Project Δράμα 2020», ψήφισε θετικά το θέμα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λέγοντας επίσης πως είναι υπέρ των πεζοδρομήσεων και των σύγχρονων πόλεων, ταυτόχρονα με σημαντικές παρεμβάσεις. Όπως είπε, «το ότι απέτυχε το εγχείρημα, ήταν γιατί έγινε βιαστικά, δεν έγινε

ενημέρωση των πολιτών έτσι ώστε να συνηθίσουν, δημιουργώντας προβλήματα όπως, η πρόσβαση προς το Νοσοκομείο. Θα πρέπει ο Αντιδήμαρχος, να άρει και την πεζοδρόμηση των 150m στην πλατεία γιατί δεν έχει νόημα».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καψημάλης Γιάννης, ανέφερε πως «μετά από ομόφωνη απόφαση ΔΣ, έγινε μια πιλοτική εφαρμογή της προ εικοσαετίας μελέτης, η οποία εφαρμογή, κρίθηκε εκ του αποτελέσματος. Όσο για την πεζοδρόμηση των 150m στην πλατεία, έγινε στο πλαίσιο του εκτελούμενου έργου της οδοποιΐας και η υπηρεσία εφάρμοσε την κυκλοφοριακή μελέτη».