Home > νέα > Τέθηκαν θέματα υποστελέχωσης, πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο κ.α. Το Νοσοκομείο Δράμας επισκέφθηκε ο υπ. Ευρωβουλευτής Π. Κουρουμπλής

Τέθηκαν θέματα υποστελέχωσης, πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο κ.α. Το Νοσοκομείο Δράμας επισκέφθηκε ο υπ. Ευρωβουλευτής Π. Κουρουμπλής

Το Νοσοκομείο Δράμας επισκέφθηκε ο υπ. Ευρωβουλευτής Π. Κουρουμπλής

Τέθηκαν θέματα υποστελέχωσης,

πρόσληψης επικουρικού προσωπικού,

Αιμοδυναμικό Εργαστήριο κ.α.

Ναζάρογλου: «Αν είχαμε ένα εκατομμύριο ακόμα στον προϋπολογισμό

δεν θα ενοχλούσαμε κανέναν»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφτηκε χθες Τρίτη 7 Μαΐου, ο πρώην υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με την ιδιότητα του υποψηφίου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Να θυμίσουμε ότι έχει χρηματίσει υπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ενώ στη συνέχεια υπήρξε υπουργός Ναυτιλίας.

Πρώτος σταθμός του κ. Κουρουμπλή ήταν το Νοσοκομείο Δράμας, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διοικητή – Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ναζάρογλου, καθώς και με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, ενώ συνοδευόταν από τον γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καρβούνη.

Ο κ. Κουρουμπλής συμμετείχε σε δύο ξεχωριστές συναντήσεις, στη μία με τον κ. Ναζάρογλου, όπου παραβρέθηκε επίσης ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο κ. Παναγιωτίδης και ο εκπρόσωπος των Ιατρών κ. Χατζηελευθερίου.

Nosokomeio 011

Για το φακό του «Πρωινού Τύπου»: Από αριστερά, ο κ. Χατζηελευθερίου, ο κ. Ναζάρογλου,

πίσω ο κ. Καρβούνης, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Παναγιωτίδης.

Δικαιολογώντας την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο ο πρώην υπουργός, σημείωσε: «Σε όποια πόλη και αν πηγαίνω, πρώτος σταθμός είναι το Νοσοκομείο. Ο καθένας έχει τις αδυναμίες του».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης  και θέτοντας τα προβλήματα του Νοσοκομείου ο κ. Ναζάρογλου, σημείωσε αρχικά: «με δύο λέξεις, αν είχαμε στον  προϋπολογισμό μας ακόμα ένα εκατομμύριο, δεν θα ενοχλούσαμε κανέναν. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Να μπορούμε να πάρουμε το επικουρικό προσωπικό που χρειαζόμαστε και θα λύναμε πολλές ανάγκες». Εξηγώντας ότι, η πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού είναι σημαντική, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το 1 εκατ. ευρώ και ότι θα λυνόντουσαν πολλά προβλήματα.

Ο κ. Ναζάρογλου, αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη υποστελέχωση του Νοσοκομείου, λέγοντας ότι υπάρχουν ήδη 8 ιατρικές θέσεις σε εκκρεμότητα, ενώ θύμισε την άσχημη κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί το Νοσοκομείο, όταν ξεκίνησαν οι οριζόντιες μνημονιακές περικοπές.

Σε άλλο σημείο, ο αναπληρωτής διοικητής, σημείωσε ότι βασικό σημείο είναι να ψηφιστεί ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, όπου εκεί φαίνονται οι πραγματικές ανάγκες του ιδρύματος, ενώ το θέμα τέθηκε και στη συνέχεια της συζήτησης από τον εκπρόσωπο του Σωματείου των Εργαζομένων κ. Παναγωτίδη. Όπως ειπώθηκε, το θέμα της ψήφισης του Οργανισμού είναι πολύ σημαντικό και η ψήφισή του θα δώσει ώθηση προς ένα καλύτερο μέλλον για το Ίδρυμα Υγείας της Δράμας.

Σημείωσε επίσης ο κ. Παναγιωτίδης, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, αλλά και διοικητικό προσωπικό και ζήτησε να πληρωθούν οι θέσεις ώστε να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, καθώς και να στελεχωθεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο θέμα του προσωπικού του Νοσοκομείου, λέγοντας ότι είναι γερασμένο και κουρασμένο και χρειάζεται ενίσχυση, ότι ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει πάρα πολύ, υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις συναδέλφων τα τελευταία χρόνια χωρίς αναπληρώσεις, ενώ χαρακτηριστικό σημείο είναι οι πολλές και βαριές ασθένειες του προσωπικού. Πράγμα που σημαίνει ότι φαίνεται ότι υπάρχει προσωπικό, ενώ επί της ουσίας δεν είναι λειτουργικό.

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του επικουρικού προσωπικού, το οποίο πρέπει να καλυφθεί από τον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό,  κάτι που θα δυσχεράνει την οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται ενίσχυση του προϋπολογισμού για την κάλυψη του επικουρικού προσωπικού.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε σε κάποια τεχνικά προβλήματα στον εξοπλισμό του Νοσοκομείου όπως στο προβληματικό σύστημα ψύξης και στο τμήμα παραγωγής ατμού που είναι αναγκαία για το Νοσοκομείο. Όπως ειπώθηκε, έχουν αιτηθεί μια δωρεά από το Ίδρυμα Λάτση για τα δύο παραπάνω συστήματα, και ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να το δει προσωπικά το θέμα μέσα στην εβδομάδα και να βοηθήσει στο ζήτημα αυτό.

Ο εκπρόσωπος των Ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο κ. Χατζηελευθερίου, αναφέρθηκε κυρίως στην έλλειψη των ειδικευόμενων γιατρών, καθώς είπε, «όπως έχει αναπτυχθεί το Σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια, ο ακρογωνιαίος λίθος είναι οι ειδικευόμενοι. Δεν έχεις ειδικευόμενους… η ζωή είναι μαρτύριο κυριολεκτικά».

Επεσήμανε επίσης το θέμα της καθημερινής εφημερίας του Νοσοκομείου Δράμας, πράγμα που σημαίνει την κούραση του προσωπικού, ενώ αναφέρθηκε και στην μεγάλη υποστελέχωση, επισημαίνοντας ότι στα διάφορα τμήματα, η υποστελέχωση είναι διαφορετική. Όπως είπε συγκεκριμένα «η υποστελέχωση είναι στοχευμένη. Άλλο είναι να μην έχεις αναισθησιολόγο που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί τίποτα, άλλο να μην έχεις καρδιολόγους και πεθαίνει ο κόσμος από εμφράγματα και άλλο να μην έχει προσωπικό στην αιμοδοσία».

Στη συζήτηση που έγινε για την έλλειψη ειδικευομένων, επικουρικών και ιατρών, ο κ. Χατζηελευθερίου είπε ότι δεν έρχονται στη Δράμα, επειδή η Καβάλα έχει θάλασσα, οι Σέρρες είναι μισή ώρα από τη Θεσσαλονίκη και η Δράμα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο μεγάλες πόλεις, χωρίς έξοδο στην Εγνατία Οδό.

Σ’ αυτό το σημείο η συζήτηση περιστράφηκε στην πιθανότητα κινήτρων, αλλά όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κουρουμπλής, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στα νησιά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Που όσα κίνητρα και αν βάλεις, δυστυχώς επιλέγουν να μην έρχονται σε πόλεις όπως η Δράμα.

Ο κ. Χατζηελευθερίου έθεσε επίσης το ζήτημα της δημιουργίας Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας,  και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο της Καβάλας, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης. Πράγμα που όπως είπε, πρόκειται για ένα σημαντικό Εργαστήριο για την Καρδιολογία, όπου γίνεται η σωστή διάγνωση για τις καρδιοπάθειες, καθώς το μόνο κοντινό είναι στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλονίκη. Το έργο είναι περίπου 700.000 ευρώ, έχει δρομολογηθεί, αλλά έχει κολλήσει πιθανότατα κάπου στο Υπουργείο Υγείας, ενώ ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι θα κοιτάξει να δει τι γίνεται μ’ αυτό το ζήτημα.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, τον πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο, τον αντιπρόεδρο κ. Αμαραντίδη, εκπροσώπους των Νοσηλευτών όπως την πρόεδρο της ΠΑΣΟΝΟΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης κα. Κωνσταντινίδου, τον κ. Σιρλαντζή Β’ Αντιπρόεδρο της ΠΑΣΟΝΟΠ, και τον κ. Σωτηριάδη μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας της ΠΑΣΟΝΟΠ.

Κατά τη συζήτηση, του τέθηκαν επίσης ζητήματα του Νοσοκομείου, όπως την υποστελέχωση και την έλλειψη προσωπικού σε διάφορους τομείς, την απουσία Οφθαλμιάτρων στην Οφθαλμολογική Κλινική με αποτέλεσμα να μην γίνονται εγχειρήσεις, το ζήτημα της Β΄ Παθολογικής Κλινικής, τη δημιουργία Ογκολογικού και τη δημιουργία ενός αυτόνομου Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Σε όλα τα παραπάνω, ο κ. Κουρουμπλής δεν έδωσε κάποιες ιδιαίτερες απαντήσεις, αναφέρθηκε όμως σε κάποιο σημείο της συζήτησης όσον αφορά τις προσλήψεις: «Δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε. Είναι άλλο πράγμα να θέλεις να το κάνεις και άλλο να σου επιτρέπουν να το κάνεις. Δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε. Και με μάχη πήγαμε από το 5 προς 1 στις προσλήψεις στο 1 προς 1. Αν βρεθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα από τα θέματα που θα παλέψω, είναι ότι η Υγεία θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς αυτούς. Η Υγεία θέλει μόνιμο προσωπικό».