Home > νέα > «Το θέμα της Ογκολογικής Κλινικής στη Δράμα με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια … δεν μας βγαίνει να το κάνουμε»

«Το θέμα της Ογκολογικής Κλινικής στη Δράμα με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια … δεν μας βγαίνει να το κάνουμε»

Μίλησε επιτέλους στη Βουλή ο κ. Πολάκης για το Νοσοκομείο Δράμας

«Το θέμα της Ογκολογικής Κλινικής,

με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια …

δεν μας βγαίνει να το κάνουμε»

«Ογκολογικά υπάρχουν και στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη…»

 

 

 

 

ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ επιτέλους μετά από τις επίμονες αναφορές του βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Δ. Κυριαζίδη, να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για τον χώρο της δημόσιας Υγείας στη Δράμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γνωστό ζήτημα της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής που ζητάει η Δράμα, ή έστω ένα Ιατρείο βραχείας νοσηλείας για καρκινοπαθείς. Μέσα από τα λεγόμενά του, επί της ουσίας αποκλείει την ίδρυσή του και ουσιαστικά τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει σε κάθε πόλη ένα τέτοιο Ιατρείο ή μια Ογκολογική μονάδα, ενώ σημείωσε ότι εφόσον υπάρχουν αντίστοιχες κλινικές στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, ο κόσμος μπορεί να πηγαίνει.

Όπως είπε μάλιστα, «δεν μας βγαίνει να το κάνουμε» γιατί «δεν είναι δυνατόν με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια και τα κριτήρια νοσηρότητας και τα πάντα».

Τι να εννοεί άραγε ο κ. Πολάκης όταν μιλάει για «πληθυσμιακά κριτήρια» και «κριτήρια νοσηρότητας»; Ο νομός Δράμας είναι αναλογικά ο πρώτος στη χώρα σε νεοπλασίες, μια από τις πλέον θλιβερές πρωτιές και μάλιστα με επίσημα στατιστικά στοιχεία! Ή μήπως όταν λέει «πληθυσμιακά κριτήρια» εννοεί την σχέση του πληθυσμού αναλόγως της κομματικής, πολιτικής και ψηφοθηριακής κατάστασης;

KYRIAZIDHS

Δίνοντας τα πρακτικά από τη συζήτηση στη δημοσιότητα ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Πολάκης «εποίησε την νήσσαν», ότι «εμφανίσθηκε σαν βρεγμένη γάτα» στη Βουλή και ότι «προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφερόμενος περί ανέμων και υδάτων αποφεύγοντας να μιλήσει επί της ουσίας». Και όπως καταλήγει ο κ. Κυριαζίδης για τον κ. Πολάκη: [Με λίγα λόγια ο «πολύς» κ. Πολάκης ωμά και Συριζέικα, «εξαφάνισε» κάθε ελπίδα αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας των πασχόντων συμπολιτών μας. «Όποιος αντέξει λοιπόν».]

 

Οι απαντήσεις του κ. Πολάκη

Ογκολογική Κλινική

[Τώρα, για τα υπόλοιπα, αν θέλετε να απαντήσω, τα έχετε γράψει εδώ. Μην τα κολλήσουμε κι αυτά μαζί, διότι όσον αφορά την ενίσχυση του Νοσοκομείου της Δράμας και σε εξοπλισμούς κ.λπ., έχουν γίνει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια και τα ξέρετε πολύ καλά εσείς και από προγράμματα ΕΣΠΑ και από ΠΔΕ και από δικό μας αποθεματικό, κλπ.

Δεύτερον, έχει ενισχυθεί πάρα πολύ η χρηματοδότησή του. Το θέμα της Ογκολογικής Κλινικής, με βάση τα στοιχεία της κίνησης που έχουμε γενικώς, δεν μας βγαίνει να το κάνουμε. Εγώ είχα πει ότι θα το εξετάσουμε. Δεν το αποκλείω ακόμα –ειλικρινά σας το λέω- αλλά υπάρχουν και στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη. Τώρα, μ’ αυτή τη λογική, έπρεπε σε κάθε νομό να έχουμε και ογκολογικό κέντρο και Ογκολογική Κλινική. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατό αυτό το πράγμα, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια και τα κριτήρια της νοσηρότητας και τα πάντα.]

Δευτερολογώντας ο κ. Κυριαζίδης για την Ογκολογική επισημαίνει: [Θα πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ, αφού μεθαύριο είναι και η ημέρα του Αγίου Παρθενίου του προστάτη των καρκινοπαθών και των άλλων ασθενών, ότι θα περίμενα σήμερα, τουλάχιστον για το ζήτημα αυτό, να πράξετε ως είχατε δεσμευτεί στις 4 Σεπτεμβρίου, όχι για παθολογική κλινική, αλλά τουλάχιστον για ένα τμήμα χημειοθεραπείας.

Δεν το κάνατε, κύριε Υπουργέ, εδώ και δύο χρόνια. Και για να σας πω, πέρυσι –θα σας τα καταθέσω και τα χαρτιά από τον Ιατρικό Σύλλογο- αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στο Θεαγένειο τεσσερισήμισι χιλιάδες πάσχοντες και επτακόσιοι καρκινοπαθείς στην Αλεξανδρούπολη.

Αν εσείς αυτό δεν το θεωρείτε σοβαρό, τι να πω; Θεωρούσα ότι έχετε μία ευαισθησία, δεν τη βλέπω, βεβαίως, γιατί ούτε ένα τμήμα χημειοθεραπείας δεν κάνατε ούτε είπατε «θα στείλω τουλάχιστον έναν παθολόγο ογκολόγο».

Δεν το κάνατε, κύριε Υπουργέ, και, δυστυχώς, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Δυστυχώς, βασανίζονται οι συμπολίτες μας και  οι συμπολίτες μου σε ένα βαθμό πάρα πολύ επικίνδυνο, όπως και οι οικείοι τους.

Περίμενα σήμερα, εν πάση περιπτώσει λόγω και της ημέρας, ότι θα έχετε κάτι θετικό να μας πείτε. Δυστυχώς, δεν βλέπω κάτι θετικό και για μια ακόμη φορά το θέμα της υγείας στον τόπο μου φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μας βασανίζει.]

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Πολάκης δεν επεκτάθηκε περισσότερο στο ζήτημα της Ογκολογικής και αναφέρθηκε στο ζήτημα των διορισμών, λέγοντας:

[Από το 2015 μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο της Δράμας έχουν διοριστεί δεκαπέντε ειδικευμένοι ιατροί ΕΣΥ, δεκαοκτώ επικουρικοί γιατροί, σαράντα τρία άτομα νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, οκτώ άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό πλην ιατρών, σαράντα άτομα ωφελούμενοι μέσω του ΟΑΕΔ και πενήντα δύο άτομα με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη και σίτιση. Αυτό, κύριε Κυριαζή, σημαίνει επιπλέον εκατόν τριάντα έξι άτομα στο Νοσοκομείο. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, το 2015 τα χρήματα που πήρε το Νοσοκομείο σας ήταν 5.675.000.]

Για την Οφθαλμολογική

[Αυτό που εγώ ξέρω και για το οποίο ενημερώθηκα, για να μιλάμε ειλικρινά -έτσι πρέπει- είναι ότι η Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας μπήκε σε λειτουργία και άρχισαν να χειρουργούνται καταρράκτες και διάφορα άλλα περιστατικά, όταν ανέλαβε υπηρεσία ο επικουρικός που προηγουμένως αναφέρατε. Αυτό έγινε επί αυτής της Κυβέρνησης. Δεν κάνω λάθος σε αυτό. Αυτό έγινε επί αυτής της Κυβέρνησης.

Αυτό που λέτε, ότι ο συνάδελφος είναι ασθενής λόγω καρδιολογικών προβλημάτων, δεν το ξέρω και δεν μας έχει ενημερώσει κανείς για κάποιους για να προχωρήσουμε σε κάποια αντικατάσταση. Εγώ ξέρω ότι η Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας άρχισε να κάνει χειρουργεία και περιστατικά αυτή την περίοδο, μετά το 2016-2017 που ήρθε αυτός ο συνάδελφος. Πριν δεν ξέρω να γίνονταν. Είχατε την ίδια αντίστοιχη ευαισθησία;

Υπάρχει μια σειρά από καταγγελίες από τις οποίες κάποιες είναι από πολίτες -δύο, εκ των οποίων η μία αποσύρθηκε, λέει-, δύο καταγγελίες από κάποιον ιδιώτη γιατρό της πόλης, ο οποίος -αν κατάλαβα καλά από την ενημέρωση που είχα- καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος γιατρός παραπέμπει περιστατικά σε άλλους ιδιώτες. Αυτός το αρνείται. Λέει ότι τα στέλνει σε άλλα νοσοκομεία, αλλά και σε άλλους ιδιώτες κ.λπ. Αυτές οι καταγγελίες εξετάστηκαν από το Πρωτοβάθμιο, έχουν πάει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Υγειονομικής Περιφέρειας και περιμένουμε να βγάλει απόφαση για το τι θα κάνει, αν θα τον τιμωρήσει ή αν θα τον αθωώσει.]