Home > Πρώτο Θέμα > Θεμελιώθηκε το νέο σύγχρονο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο στο Κάτω Νευροκόπι-Από τον υπ. Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα

Θεμελιώθηκε το νέο σύγχρονο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο στο Κάτω Νευροκόπι-Από τον υπ. Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα

Από τον υπ. Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα

Θεμελιώθηκε το νέο σύγχρονο

12θέσιο Δημοτικό

Σχολείο στο Κάτω Νευροκόπι

► Χαιρετισμοί και δηλώσεις από την τελετή θεμελίωσης

► Ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη προσπάθεια του αείμνηστου δημάρχου Βασίλη Γιαννόπουλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΔΗΜΟ Κ. Νευροκοπίου βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Μαΐου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να θεμελιώσει την κατασκευή του νέου 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου.

Ο κ. Σταϊκούρας, συνοδευόταν από τον βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ κ. Γιάνναρη και στελέχη του Υπουργείου του.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ελ. Ταμπουρίδης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου. Τη θεμελίωση ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Κ. Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ενώ χαρακτηριστικό της όλης τελετής, είναι ότι ο υπουργός κ. Σταϊκούρας, έβαλε τον θεμέλιο λίθο μαζί με μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα, για να φτάσει σήμερα να θεμελιώνεται, όπως παραδέχτηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ κ. Γιάνναρης κατά τον χαιρετισμό του, λέγοντας ότι «σας ταλαιπώρησε πάνω από μια δεκαετία».

Σταϊκούρας: Άμεση προτεραιότητα η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι «πρόκειται για σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν ριζικά το επίπεδο διδασκαλίας των μικρών μαθητών και θα διαμορφώσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, ώστε αυτοί να ασκούν, υπό καλύτερες συνθήκες, το λειτούργημά τους».

Όπως εξήγησε, «αποτελεί ένα από τα 34 έργα Παιδείας, που υλοποιούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω του εποπτευόμενου φορέα του, τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., με τον προϋπολογισμό για την κατασκευή νέων, καθώς και την επισκευή, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών μονάδων να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, στον προγραμματισμό της περιόδου 2024 – 2027».

Αναφερόμενος στο νέο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου, σημείωσε ότι μεταξύ των κτιριακών έργων άμεση  προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία και η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, συμπληρώνοντας: «Αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ, στο Κάτω Νευροκόπι, για τη θεμελίωση του έργου αποπεράτωσης του 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου. Έργο προϋπολογισμού περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021 – 2027».

Αναφερόμενος στο ίδιο το έργο, είπε ότι «θα διαθέτει, μεταξύ άλλων: Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, με αποδυτήρια και αποθήκη. Εργαστήρια ξένων γλωσσών, φυσικών επιστημών, πληροφορικής και αισθητικής αγωγής. Βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, κουζίνα, κυλικείο, αλλά και ιατρείο. 12 αίθουσες διδασκαλίας. Υπόγειο χώρο στάθμευσης».

Ως ημερομηνία περαίωσης του έργου είπε ότι ορίζεται η 5η Νοεμβρίου 2025 και ότι «οι  σύγχρονες σχολικές υποδομές είναι καταλυτικός συντελεστής αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τον εποπτευόμενο φορέα του, τις Κτιριακές Υποδομές, θεμελιώνει αυτή την προσπάθεια, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», συμπληρώνοντας: «Υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανοικοδόμησης νέων και ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων, που αφορούν σε σχολικές μονάδες, νοσοκομεία, δικαστικά μέγαρα και άλλα δημόσια ακίνητα. Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη, από τις Κτιριακές Υποδομές, 55 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 175 εκατ. ευρώ, σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Από αυτά, τα 34 είναι έργα Παιδείας».

Κυριαζίδης: Αναγκαιότητα ύπαρξης κινήτρων

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, τόνισε: «Κάθε κοινωνία, τα πολυτιμότερα αγαθά που θα πρέπει να την διακρίνουν και να παρέχει, είναι η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία. Σήμερα εδώ προχωράει ένα σημαντικό έργο που έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Αλλά, οφείλω να τονίσω την αναγκαιότητα ύπαρξης κινήτρων σε περιοχές όπως αυτή του Κ. Νευροκοπίου, καθώς βλέπουμε ότι δημογραφικά πάσχει και άρα είναι αξιόλογο να υπάρχει μια συνέχεια, προκειμένου να παραμείνουν εδώ».

Ο κ. Κυριαζίδης έκανε λόγο για την ιδιαίτερη προσπάθεια που είχε κάνει και τις δύο περιόδους της θητείας του ο αείμνηστος δήμαρχος Βασίλειος Γιαννόπουλος για την κατασκευή του νέου σχολείου από το 2008 ακόμα και σήμερα αυτό υλοποιείται. Ο βουλευτής μάλιστα ευχαρίστησε τον εκλιπόντα δήμαρχο.

Ταμπουρίδης: Τα θεμέλια της παιδείας

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό για το υφιστάμενο Δημοτικό σχολείο λέγοντας: «Το 1927, μήνα Μάιο και τότε, οι πρόγονοί μας πανηγύριζαν γιατί τότε έπεσαν τα θεμέλια του εξατάξιου σχολείου στον τόπο μας. Μπήκαν τα θεμέλια της παιδείας που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση, για μια δημιουργική πορεία ενός λαού που έλαχε να ζει στη μεθόριο, το θέμα των Ακριτών του Νευροκοπίου.

Στο λόγο του ο τότε Επιθεωρητής των σχολών Δράμας, είπε τα εξής: Περί τους 40 λίθους έπεσαν μέχρι τούδε, αλλά ο σημερινός λίθος, είναι ο σπουδαιότερος λίθος, διότι πρόκειται περί σχολείου, το οποίο θα μορφώσει την ψυχή και το μυαλό των νέων παιδιών που θα υπηρετήσουν την τιμή της πατρίδας μας στα σύνορα».

Όπως σημείωσε ο κ. Ταμπουρίδης, «τα σχολεία έχουν πανανθρώπινη αλλά και εθνική αποστολή και σ’ αυτά οφείλουμε όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας, άρχοντες και αρχόμενοι, υπάλληλοι και πολίτες.

Σε όλες τις χριστιανικές κοινότητες του τόπου μας  (στο Δασωτό, στο Περιθώρι, στο Βαθύτοπο, στο Κατάφυτο, στο Ακρινό, στο Παγονέρι, στο Γρανίτη και στην Κάτω Βροντού) λειτουργούσαν δημοτικά σχολεία από τον 18ο αιώνα, γεγονός που υποδηλώνει το φιλοπρόοδο πνεύμα των κατοίκων. Σχολεία που λειτουργούσαν με την οικονομική συνδρομή της εκκλησίας, των προυχόντων, αλλά και του υστερήματος των απλών ανθρώπων».

Σε άλλο σημείο ο κ. Ταμπουρίδης σημείωσε ότι σήμερα, «οι γνώσεις πολλαπλασιάζονται και αχρηστεύονται με ρυθμό που δύσκολα μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Μόνη σταθερή αξία παραμένει η αξία του ανθρωπισμού, την οποία όλοι μαζί έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε», ενώ τέλος, τόνισε: «Σε αυτόν τον νέο κόσμο, το σχολείο αποκτά νέους ρόλους και η ανάγκη για σύγχρονη εκπαίδευση γίνεται επιτακτικότερη από κάθε άλλη φορά στην ανθρώπινη ιστορία.

Πλέον και τα δικά μας παιδιά θα μαθαίνουν γράμματα σε ένα μοντέρνο σχολείο, χωρίς να υστερούν έναντι των παιδιών των μεγάλων αστικών κέντρων. Σε ένα χώρο που θα σέβεται ο μαθητή».

Ξανθόπουλος: Απρόσκοπτη χρηματοδότηση

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Ξανθόπουλος σημείωσε: «Είναι μια μέρα χαράς για τους κατοίκους του Νευροκοπίου. Επαναθεμελιώνεται το Δημοτικό σχολείο. Ένα έργο που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που το δρομολόγησε. Δυστυχώς η έκπτωση του εργολάβου και αυτά που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του έργου. Σήμερα γίνεται μια καινούρια αρχή. Η μνήμη του αείμνηστου δημάρχου του Νευροκοπίου Βασίλειου Γιαννόπουλου είναι παρούσα, γιατί είναι ένα έργο για το οποίο προσπάθησε πάρα πολύ γι’ αυτό. Ελπίζω αυτή τη φορά η κυβέρνηση να αντιληφθεί τις ευθύνες της  και να δρομολογήσει την ολοκλήρωση του έργου με απρόσκοπτη χρηματοδότηση, ώστε οι κάτοικοι του Νευροκοπίου να απολαμβάνουν ένα σύγχρονο, λειτουργικό και με άλλες τις ανέσεις κτίριο εκπαίδευσης. Είναι το σχολείο όπου πήγα Νηπιαγωγείο, άρα έχω και προσωπικούς λόγους να είμαι εδώ και έχω μια συγκινητική φόρτιση».

Πατατάκης: Είναι η αρχή

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι κάτοικοι του Νευροκοπίου θα έχουν πλέον μόρφωση σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό οικοδόμημα. Θεωρώ ότι είναι η αρχή, θεωρώ ότι τα λόγια τα οποία ήταν οι δεσμεύσεις μας προεκλογικά παίρνουν σάρκα και οστά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, να είμαστε καθημερινά διπλά στα προβλήματα, μικρά και μεγάλα ώστε να διεκπεραιώνονται και να βάζουμε τα θεμέλια στην Π.Ε. Δράμας αλλά και σε όλη την Περιφέρεια».

Γιάνναρης: Μια σύγχρονη σχολική μονάδα

Χαιρετισμό κατά την τελετή θεμελίωσης, έκανε και ο διευθύνων σύμβουλος των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ ΑΕ) κ. Γιάνναρης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η αποστολή των Κτιριακών Υποδομών, είναι να ενισχύει τα σχολεία και την εκπαίδευση, ξέροντας ότι έτσι ενισχύουμε τα θεμέλια της πατρίδας μας. Χτίζοντας σχολεία και εκσυγχρονίζοντας, αναβαθμίζοντας υφιστάμενες εκπαιδευτικές μονάδες. Αυτή μας η αφοσίωση γίνεται χαρά και τιμή, όταν ένα έργο μας γίνεται στη Μακεδονία  και την ακριτική Ελλάδα. Έτσι, σήμερα, νιώθουμε ξεχωριστά, γιατί θεμελιώνουμε μια σύγχρονη σχολική μονάδα, το 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου, προϋπολογισμού 4.515.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Ένα έργο που σας έχει ταλαιπωρήσει πάνω από μια δεκαετία. Είναι σημαντικό έργο, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την πατρίδα, η οποία νιώθοντας ότι έχει ισχυρές εκπαιδευτικές υποδομές, αισθάνεται και ασφαλής και πιο συνεπής στα καθήκοντά της απέναντι στη νέα γενιά.

Οι Κτιριακές Υποδομές, είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας της χώρας. Στις προτεραιότητές μας, εκτός από σχολεία, βρίσκονται υποδομές της Υγείας, της Δικαιοσύνης, της Πολιτικής Προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών».