Home > νέα > Τι απαντάει η Διαχειριστική Αρχή ΑΜΘ για το ζήτημα του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Προσοτσάνης Δεν μπορεί να γίνει «έργο γέφυρα» με προϋπολογισμό μέχρι 1 εκατ. ευρώ

Τι απαντάει η Διαχειριστική Αρχή ΑΜΘ για το ζήτημα του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Προσοτσάνης Δεν μπορεί να γίνει «έργο γέφυρα» με προϋπολογισμό μέχρι 1 εκατ. ευρώ

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Οικοδομικού Συνεταιρισμού και Δήμου Προσοτσάνης

Τι απαντάει η Διαχειριστική Αρχή

ΑΜΘ για το ζήτημα του Τοπικού

Πολεοδομικού Σχεδίου Προσοτσάνης

Δεν μπορεί να γίνει «έργο γέφυρα» με προϋπολογισμό μέχρι 1 εκατ. ευρώ

Το Τ.Π.Σ. Προσοτσάνης είναι ενταγμένο από το 2018 και λήγει τέλος του 2023!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ θέμα του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης και το ζήτημα της ολοκλήρωσης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Προσοτσάνης, ο «Πρωινός Τύπος» είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ στις 8 Φεβρουαρίου 2023.

Το θέμα αφορούσε αρχικά μια επιστολή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού προς το Δήμο Προσοτσάνης, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί που βρίσκεται το ζήτημα της προκήρυξης για τη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Προσοτσάνης. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα, από το Δήμο Προσοτσάνης δεν έχει εκδοθεί σχετική προκήρυξη ώστε να ξεκινήσει το έργο.

Το Τ.Π.Σ. Προσοτσάνης είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020 και έχει ορίζοντα μέχρι τέλος του 2023, και έχει ενταχθεί από το 2018. Οι φόβοι του Συνεταιρισμού είναι ότι πιθανότατα ο Δήμος δεν θα προλάβει να υλοποιήσει το έργο με κίνδυνο να απενταχθεί. Και όπως υποστηρίζουν, είναι αρκετά δύσκολο να προκηρυχθεί στη συνέχεια, αν το έργο απενταχθεί από το ΕΣΠΑ.

Αυτό λοιπόν που υποστηρίζει ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός,, είναι ότι μέχρι σήμερα εκκρεμεί η εκπόνηση μελέτης Τ.Π.Σ. από το Δήμο Προσοτσάνης, προκειμένου η έκταση που έχει ορίσει ο Συνεταιρισμός, να χαρακτηριστεί ως οικιστική περιοχή και να προχωρήσει στην πολεοδόμησή της.

Σε απάντηση της επιστολής του Οικ. Συν., (η οποία στάλθηκε και στη Διαχειριστική Αρχή της ΑΜΘ) και με έγγραφο που υπογράφεται από το δήμαρχο κ. Αθανασιάδη, ο Δήμος Προσοτσάνης απάντησε ότι «προβλέπεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2023, ενώ το έργο αποτελεί γέφυρα που θα συνεχιστεί και στο επόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2023-2027».

Όπως επίσης αναφερόταν στην ίδια απάντηση του Δήμου, «στόχος του Δήμου Προσοτσάνης είναι να εκπονήσει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, να δοθούν δηλαδή λύσεις σε ενιαίο επίπεδο λόγω της γειτνίασης των δύο Δήμων και κυρίως του ΒΙΠΑ Προσοτσάνης και της ΒΙΠΕ Δράμας».

Η απάντηση της Διαχειριστικής Αρχής

Η αρχική επιστολή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης, είχε αποσταλεί και στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΑΜΘ, η οποία έδωσε τη δική της απάντηση με σχετικό έγγραφο.

Στην απάντηση αυτή, η Διαχειριστική Αρχή ξεκαθαρίζει ότι, «για να χαρακτηριστεί μια πράξη ως τμηματοποιημένη (γέφυρα), θα πρέπει να έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ». Εφόσον το ΤΠΣ Προσοτσάνης δεν ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί τμηματικά ως έργο γέφυρα για το επόμενο ΕΣΠΑ 2023-2027. Πράγμα που ουσιαστικά διαψεύδει το Δήμο Προσοτσάνης ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το έργο ως «γέφυρα» με το επόμενο ΕΣΠΑ.

Αναφέρεται ακόμα από τη Διαχειριστική Αρχή, ότι, «αρμοδιότητα και ευθύνη υλοποίησης της πράξης έχει αποκλειστικά ο Δήμος Προσοτσάνης και παράλληλα ευθύνεται για την τήρηση των όρων που αναφέρονται στην απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ (2014-2020) και ειδικότερα να τηρεί τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της πράξης και των υποέργων αυτής».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι, ο Δήμος Προσοτσάνης θα πρέπει να επιταχύνει όλες τις σχετικές διαδικασίες και να τις τρέξει, προκειμένου να προλάβει ώστε να μην απενταχθεί το έργο. Το πρόβλημα είναι ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και έχουν αρκετή γραφειοκρατία.

Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ, ότι, αν το έργο απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, τότε θα μπορούσε να αναζητήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο επίσης χρηματοδοτεί Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Αυτό όμως σημαίνει πολύ περισσότερο χρόνο μέχρι να ενταχθεί εκεί και να προχωρήσει στις απαραίτητες προκηρύξεις και μελέτες, ενώ μέχρι σήμερα θα μπορούσε να είχε ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες.

Η μεγάλη ευκαιρία για το Δήμο Προσοτσάνης, είναι ότι το έργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από το 2018 και μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οφείλει να το τρέξει σήμερα, αν έχει χρόνο μπροστά του.

Ακόμα, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π.Τ.», μπορεί επίσης να γίνει συνεργασία με όμορους Δήμους, όπως αναφέρεται στην απάντησή του ο δήμαρχος Προσοτσάνης, να γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, καθώς υπάρχει γειτνίαση των δύο Δήμων και κυρίως του ΒΙΠΑ Προσοτσάνης και της ΒΙΠΕ Δράμας.

Οφείλουμε να σημειώσουμε πάντως, ότι, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι εξαιρετικά εργαλεία για να δώσουν κατευθύνσεις, για να λύσουν ζητήματα συγκρούσεων γης, για να ξέρει ο καθένας που είναι να γίνει κάτι και να αδειοδοτούνται πιο γρήγορα τα έργα.