Home > νέα > Τι συμβαίνει με την ανάπλαση του Αθλητικού Πολιτιστικού Κέντρου «Κραχτίδη»;

Τι συμβαίνει με την ανάπλαση του Αθλητικού Πολιτιστικού Κέντρου «Κραχτίδη»;

Τι συμβαίνει με την ανάπλαση

του Αθλητικού Πολιτιστικού

Κέντρου «Κραχτίδη»;

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΑ ΤΕΛΗ του περασμένου Μαΐου, είχαμε δημοσιεύει στον «Πρωινό Τύπο», την έναρξη των έργων της ανάπλασης αθλητικών χώρων στο Δήμο Δράμας. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο περιλαμβάνονταν διάφοροι αθλητικοί χώροι, όπως μεταξύ άλλων τα γήπεδα στην περιοχή της ανάπλασης στην οδό Χελμού, καθώς και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στο Αθλητικό Πολιτιστικό Κέντρου «Κραχτίδη».

Σε δηλώσεις του μάλιστα τότε στον «Πρωινό Τύπο», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καψημάλης, δήλωσε ότι εκείνες τις ημέρες θα γινόταν η εγκατάσταση του εργολάβου για να ξεκινήσει το έργο της ανάπλαση στο Α.Π.Κ. «Κραχτίδης» για την πλήρη αναμόρφωσή του.

Μάλιστα, για την υπογραφή της σύμβασης του εργολάβου με το δήμαρχο Δράμας, είχε εκδοθεί και σε σχετικό δελτίο Τύπου με φωτογραφίες από το Δήμο Δράμας, στις 18 Μαΐου 2022. Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος τόνιζε: «Με σχέδιο και οργάνωση κατευθύνουμε την προσπάθειά μας σε έργα που θα κάνουν τον Δήμο Δράμας περισσότερο φιλικό και ανθρώπινο. Με σοβαρότητα, σεμνότητα και χαμηλούς τόνους συνεχίζουμε».

Το έργο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή νέων υπαίθριων γηπέδων βόλεϊ, ποδοσφαίρου και χάντμπολ απέναντι από το φουσκωτό θόλο. Επίσης θα γίνει νέα περίφραξη στο χώρο καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Πρόκειται επίσης για ένα σημαντικό έργο, που θα προσφέρει στους Δραμινούς τη δυνατότητα να αθλούνται.

Τελικά, ο εργολάβος είχε εγκατασταθεί για μερικές ημέρες, στη συνέχεια όμως αποχώρησε. Τι μπορεί να είχε συμβεί;

Εξηγήσεις για το θέμα αυτό ζήτησε την περασμένη Τετάρτη 19 Οκτωβρίου από τη δημοτική αρχή, ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Χαρακίδης, ο οποίος ζήτησε να μάθει «γιατί δεν  πρόλαβε να γίνει αυτό το έργο, γιατί έχει εκπνεύσει η προθεσμία απορρόφησης του κονδυλίου των 175.000 ευρώ. Ένα έργο το οποίο έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο πριν, όταν είχε ολοκληρωθεί το φουσκωτό προπονητήριο».

Όπως είχε τονίσει μάλιστα, «η κατάσταση αυτή, αυτό το χάλι, δεν τιμά κανένα σήμερα στην είσοδο της πόλης».

Να σημειωθεί ότι, το 2018 είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων 175.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι διαδικασίες στη συνέχεια άργησαν πάρα πολύ. Για την ιστορία, το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021  και φτάσαμε τελικά στα τέλη Μαΐου, για να μπορέσει να αναλάβει το έργο ο ανάδοχος που είχε αναδειχθεί  από τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι τα χρήματα χάθηκαν, με την έννοια ότι η Προγραμματική Σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί από το 2019 έληξε και ο Δήμος Δράμας δεν είχε προλάβει να πάρει τα χρήματα αυτά ώστε να πληρώσει τον ανάδοχο.

Όπως τόνισε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος παράταξης κ. Μλεκάνη, «η Προγραμματική Σύμβαση είχε συγκεκριμένη ισχύ και διάρκεια. Τα χρήματα δεν πάρθηκαν,  η σύμβαση έληξε και έφυγαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Απαντώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καψημάλης, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και ανέφερε ότι, «με τη λήξη της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και την κατάργηση του Προγράμματος Δημοσίων Έργων, δεν πέρασε ο κωδικός στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία είμαστε σε συνεννόηση με το Υπ. Αθλητισμού και το γραφείο του υπουργού για να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση».