Home > νέα > Τιμή στον αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα «Άρμεν Κούπτσιο»-Καταθέσεις στεφάνων στο Βώλακα

Τιμή στον αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα «Άρμεν Κούπτσιο»-Καταθέσεις στεφάνων στο Βώλακα

Τιμή στον αγωνιστή του Μακεδονικού

Αγώνα «Άρμεν Κούπτσιο»

Καταθέσεις στεφάνων στο Βώλακα

 

 

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά, στα πλαίσια της Ημέρας Μακεδονικού Αγώνα, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις κατάθεσης στεφάνων στο Βώλακα προς τιμήν του αγωνιστή Μακεδονικού «Κούπτσια».

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε επίσημη Δοξολογία και τέλεση Μνημόσυνου στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου του Άρμεν Κούπτσιου, καθώς και κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και γι’ αυτό το λόγο φέτος δεν πραγματοποιήθηκε ο αγώνας δρόμου προς τιμήν του Άρμεν Κούπτσιου.

Στην παραπάνω τελετή, παραβρέθηκαν οι δύο βουλευτές Δράμας κ.κ. Μπλούχος και Ξανθόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, η πρόεδρος του Π.Τ. του Ερυθρού Σταυρού Δράμας κα. Παπαδοπούλου και άλλοι.

Ο Άρμεν Κούπτσιος γεννήθηκε το 1885 στο Βώλακα και απαγχονίστηκε από τους Τούρκους το 1906 στις 14 Σεπτεμβρίου. Ήταν Έλληνας Μακεδονομάχος. Ο Άρμεν έγινε ένας από τούς πλέον έμπιστους ανθρώπους του Χρυσοστόμου και εντάχθηκε στα ανταρτικά σώματα που επιχειρούσαν στην περιοχή της Δράμας. Με τις αντάρτικες ομάδες τους οι μακεδονομάχοι της Δράμας ήρθαν πολλές φορές σε σύγκρουση με τις πολυμελείς και καλά εξοπλισμένες ομάδες των κομιτατζήδων, στις οποίες επέφεραν σημαντικές απώλειες.

Ό θάνατος του Άρμεν συνδέεται με τον ερχομό του Βούλγαρου αρχικομιτατζή Πλάτσεφ στη Δράμα, τον Ιούνιο του 1905. Τον απέστειλε το Βουλγαρικό κομιτάτο για να οργανώσει την εκτέλεση Ελλήνων προκρίτων και αγωνιστών πού δημιουργούσαν προβλήματα στο βουλγαρικό καθεστώς. Δόθηκε εντολή στον Άρμεν και την ομάδα του να τον εξοντώσει.

Ό Άρμεν με τον Νάκο Βογιατζή και τον Πέτρο Μάντζα του έστησαν ενέδρα στη θέση Τσομπάνκα, στη σημερινή Λαυρεντιανή Μονή. Ό Πλάτσεφ έπεσε στην παγίδα και ό Άρμεν του ζήτησε να αφήσει το όπλο του και να παραδοθεί.

Εκείνος όμως τον πυροβόλησε και ό Άρμεν ανταπέδωσε την επίθεση. Πυροβολώντας ό Άρμεν, άφησε τον Πλάτσεφ νεκρό. Στους πυροβολισμούς έσπευσαν έφιπποι Τούρκοι αστυνομικοί και ό τουρκαλβανός επιστάτης από τον Καλό Αγρό Δράμας. Ό Άρμεν φρόντισε πυροβολώντας να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων, ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν οι σύντροφοι του, οι όποιοι και τελικά κατάφεραν να διαφύγουν.

Και βλέπουμε και εδώ ξεκάθαρα την παλικαριά και το μεγαλείο αυτού του παιδιού, πού προτίμησε να θυσιαστεί ό ίδιος για να σωθούν οι σύντροφοι του. Ό Άρμεν θα μπορούσε να συγκρουστεί με τους Τούρκους πού τον κατεδίωκαν. Δεν πυροβόλησε όμως κανέναν από αυτούς, για να μη δημιουργήσει προβλήματα στον Μητροπολίης Δράμας Χρυσόστομο τον όποιο οι Τούρκοι θεωρούσαν υπεύθυνο και ταλαιπωρούσαν αφάνταστα για το θάνατο κάθε στρατιώτη τους.

Ο Χρυσόστομος και το Ελληνικό Κέντρο, σε μία ύστατη προσπάθεια, οργάνωσαν σχέδιο αποδράσεως του Άρμεν. Το σχέδιο προέβλεπε άνδρες της Οργανώσεως, ένοπλοι και κρυμμένοι μέσα στο πλήθος, να επιτεθούν εναντίον της φρουράς πού θα μετέφερε τον Άρμεν στον τόπο του απαγχονισμού και να τον ελευθερώσουν. Ωστόσο το προδόθηκε σχέδιο στους Τούρκους, οι οποίοι άλλαξαν το δρομολόγιο και την ώρα της εκτέλεσης. Στις 14 Σεπτεμβρίου1905 ο εικοσάχρονος Άρμεν Κούπτσιος οδηγήθηκε από τους Τούρκους στον πλάτανο της πλατείας της  Δράμας, όπου και εκτελέστηκε με απαγχονισμό.