Home > νέα > Τιμήθηκε η αείμνηστη Ευαγγελία Νεραντζάκη – Σαρήμπογια-Ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας Νεροφράκτη

Τιμήθηκε η αείμνηστη Ευαγγελία Νεραντζάκη – Σαρήμπογια-Ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας Νεροφράκτη

Ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας Νεροφράκτη

Τιμήθηκε η αείμνηστη Ευαγγελία

Νεραντζάκη – Σαρήμπογια

Η εξαίρετη ομιλία του κ. Χατζόπουλου για την τιμώμενη

 

 

ΜΕ ΜΙΑ σεμνή τελετή, τιμήθηκε η αείμνηστη Ευαγγελία Νεραντζάκη-Σαρήμπογια. Το απόγευμα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου και μετά από απόφαση του Δήμου Δοξάτου, το όνομα της Ευαγγελίας Νεραντζάκη-Σαρήμπογια – ιατρού, δόθηκε στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας Νεροφράκτη.

Η διαδικασία της ονομασίας ξεκίνησε με εισήγηση της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, η οποία έγινε δεκτή ομόφωνα από το Τοπικό Συμβούλιο Νεροφράκτη και τον Δήμο Δοξάτου.

Κατά την τελετή στην τιμώμενη αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θεμ. Ζεκερίδης, ο οποίος εξήρε την ενσυνείδητη προσφορά της στον τομέα της υγείας, την οποία επετέλεσε ως λειτούργημα. Για τον Δήμαρχο η αείμνηστη ήταν υπόδειγμα λειτουργού του ιερού τεμένους του Ασκληπιού.

Αναφέρθηκε ακόμη στο όραμά της για την ίδρυση πρότυπου Κέντρου Υγείας για τα παχύσαρκα άτομα. Ήδη στο Νεροφράκτη ξεκίνησε η υλοποίηση του οράματός της με πρωτοβουλία του Δήμου Δοξάτου.

Αναφορά στο ήθος και στην προσωπικότητα της αείμνηστης έκανε ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Μ. και τακτικός συνεργάτης μας κ. Γ.Κ. Χατζόπουλος με τον οποίο συνεργάστηκε η Ευαγγελία Νεραντζάκη-Σαρήμπογια ως Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Μ.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε τα εξής: «Άνθρωποι, που άφησαν αξεθώριαστο το αποτύπωμά τους στην ανυστερόβουλη προσφορά τους στον συνάνθρωπο, έχουν χρέος οι μεταγενέστεροι να τους τιμούν όπως τους πρέπει.

Αυτή η σκέψη έρχεται στο νου μου κατά την αποψινή σεμνή τελετή απονομής τιμής στην αείμνηστη ιερουργό του τεμένους του Ασκληπιού, στην μακαριστή Ευαγγελία Νεραντζάκη, που αναπαύεται εδώ και λίγα χρόνια εν κόλποις Αβραάμ.

Συγχωρήστε, φίλοι ακροατές, τη συγκίνηση, που κυριαρχεί στην ψυχή μου. Και τούτο, γιατί η αείμνηστη ήταν ένας από τους σπάνιους ανθρώπους, που αντάμωσα στη ζωή μου.

Τι να πρωτοεπαινέσω από τις αρετές της. Τη σεμνότητά της, την ταπεινότητά της, την ανυστεροβουλία της, την ξέχειλη αγάπη της για τον συνάνθρωπο, την πιστή τήρηση του όρκου του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, την απλόχερη βοήθεια προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Ανέφερα τις πιο πάνω αρετές της όχι για να υπακούσω στο έθιμο να λέει κάποιος καλά λόγια για έναν που έφυγε από τη ζωή. Αλλά γιατί αυτές τις αρετές της τις έζησα από κοντά. Θεώρησα ευτυχή τον εαυτό μου, που γνώρισα έναν άνθρωπο, που συγκέντρωνε όλες εκείνες τις αρετές, που πρέπει να στολίζουν την ψυχή ενός ανθρώπου.

Η αείμνηστη Ευαγγελία, η Βαγγελιώ, όπως την αποκαλούσα, ήταν ο άνθρωπος, που έδινε χωρίς φτηνούς υπολογισμούς την αγάπη της σ’ όσους τη ζητούσαν, αλλά εισέπραττε και την ειλικρινή αγάπη από τον κόσμο που βοηθούσε απλόχερα και χωρίς υστεροβουλία. Κι όταν την αδικούσαν, και την αδίκησαν αρκετοί ζηλόφθονες, εκείνη εξέφραζε υπομονετικά τη δικαιολογημένη πικρία της.

Μαχητική, χωρίς να επιδιώκει τον παρασκηνιακό δρόμο, διακρίθηκε στο ιερό λειτούργημα του θεράποντα ιατρού. Αρίστευσε σ’ ότι επιδίωκε με σεμνότητα με αποτέλεσμα να κατακτήσει τον δίκαιο έπαινο.

Είχα την εύνοια της τύχης να συνεργαστώ μαζί της στη Ε.Δ.Μ.. Με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι της έλεγα ένα και αυτή καταλάβαινε δυο. Τόσο υψηλός ήταν ο δείκτης της νοημοσύνης της.

Η ορθή γνώση της επιστήμης, την οποία υπηρέτησε με αγάπη αλλά και πλήρη συναίσθηση του χρέους, αποτυπώθηκε στις πολλές ιατρικές μελέτες της, που αποσκοπούσαν στην καλύτερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, τα οποία αντιμετωπίζανε οι ασθενείς.

Και στεκόταν ως φύλακας άγγελος πάνω στον πάσχοντα συνάνθρωπο, και ούτε και λυπόταν να βάζει το χέρι βαθιά στο βαλάντιό της για να τον στηρίξει. Για την αείμνηστη η άσκηση της ιατρικής δεν ήταν μόνο επάγγελμα, αλλά και χρέος συνειδητό, ήταν λειτούργημα. Εύλογο λοιπόν ήταν να κερδίσει την αγάπη του κόσμου, που αποτυπώθηκε έμπρακτα, όταν, παρά την αποτροπή μου, να ασχοληθεί με τα αυτοδιοικητικά πράγματα, τιμήθηκε με τον αριθμό 12.500 ψήφων στις εκλογές. Ψήφοι που ήταν ανταπόδοση αγάπης και όχι ρουσφετολογικής είσπραξης. Και αυτή η ανεπανάληπτη επιτυχία της, δυστυχώς, υπήρξε η αιτία να εισπράξει τον φθόνο.

Και όταν κάποια στιγμή μου διατύπωσε κατά τρόπο σεμνό το παράπονό της γι’ αυτόν τον κατατρεγμό, που δεχόταν, της αποκρίθηκα: Δεν ήταν Βαγγελιώ για σένα ένας τέτοιος στίβος αγώνα. Σου το είπα προτού κατεβείς στις εκλογές. Πίστευες ότι θα φέρεις την άνοιξη στον πολιτικό χώρο. Και η άνοιξη δεν ήρθε.

Η απώλειά της, δυστυχώς, ήταν ένα πλήγμα για τον κοινωνικό χώρο. Είχε όνειρα να προσφέρει κι άλλα, πολλά και χρήσιμα στον πάσχοντα συνάνθρωπο, όμως ο καλός Θεός τη θέλησε κοντά του, αδιαφορώντας για την πίκρα με την οποία πότισε τους οικείους της, αλλά και τους ειλικρινείς φίλους της.

Η Βαγγελιώ δεν είχε εχθρούς. Όσοι στάθηκαν απέναντί της , ήταν γιατί τη ζήλευαν, γιατί ζήλευαν το ήθος της, τον χαρακτήρα της.

Όμως οι σώφρονες συνάνθρωποί της, που τη γνώρισαν, δεν την λησμόνησαν και ούτε θα τη λησμονήσουν.

Ο Θ. Ζεκερίδης ως συνάδελφός της επειδή γνώριζε τις αρετές της όχι μόνο συνηγόρησε για την απόδοση τιμής σ’ αυτήν, αλλά και επίσπευσε τη χρονοβόρα διαδικασία για να την τιμήσει. Αυτή ακριβώς η πράξη του αποτελεί τον δίκαιο έπαινο προς την αείμνηστη. Έπραξε το χρέος του, όπως ταιριάζει σε έναν δημοτικό άρχοντα, να αποδίδει χωρίς υστεροβουλία τιμή σ’ ανθρώπους, που στη ζωή τους λειτούργησαν με ανθρωπισμό, μακριά από φτηνές σκοπιμότητες. Το χρέος του έπραξε και ο Πρόεδρος σας ο Γιώργος Γουδάκης. Η Ε.Δ.Μ. τους ευχαριστεί θερμά.

Προτού κλείσω την αναφορά μου στην αείμνηστη Βαγγελιώ θέλω να σας κάνω γνωστό ένα μεγάλο όραμά της. Ήθελε να ιδρυθεί Κέντρο Υγείας για τα παχύσαρκα άτομα. Ένα έργο με τεράστια σημασία τόσο για την σωματική, όσο και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Ο Δήμαρχος σας Θ. Ζεκερίδης ξέρει πολύ καλά ως γιατρός τι βάσανο είναι για τον άνθρωπο η παχυσαρκία. Είμαι βέβαιος ότι ο Θ. Ζεκερίδης θα αγωνιστεί για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της Βαγγελιώς. Θα είμαστε δίπλα του.

Η Ευαγγελία Νεραντζάκη – Σαρήμπογια, γύρισε όλη την Ελλάδα για να δει διάφορά κέντρα υγείας, ώστε το όραμά της να πλησιάσει την τελειότητα. Και έγραψε σχετικό βιβλίο, που το τύπωσε με έξοδά της και το μοίρασε δωρεάν.

Φίλοι κάτοικοι του Νεροφράκτη, η αποψινή τιμή δεν είναι μόνο για την Βαγγελιώ, αλλά και για σας που από τα σπλάχνα σας βγήκε ένας άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Γι’ αυτό και πολύ καλά κάνατε που την τιμάτε με την παρουσία σας.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο. Επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ ότι η μνήμη της Βαγγελιώς θα μου μείνει αξεθώριαστη. Ο βίος της ας είναι σταθερός οδηγός για τους νεότερους, οι οποίοι θα μιμηθούν το έργο της. Οι νέοι μας έχουν ανάγκη από υγιή πρότυπα, τα οποία έχουν χρέος οι άρχοντες να τους τα προσφέρουν. Και ένα τέτοιο υγιές πρότυπο ήταν η Βαγγελιώ.

Ο καλός Θεός, ο Θεός της αγάπης, την έχει κατατάξει εν σκηναίς δικαίων, στον παράδεισο, για όσα αυτή έπραξε στη ζωή της.

Ας είναι αιώνια η μνήμη της».

Χαιρετισμοί

Στην προσωπικότητά της αναφέρθηκε επίσης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιώργος Γουδάκης εστιάζοντας την αναφορά του στη στήριξή της στους κατοίκους του χωριού της και στον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Το εγκώμιο της, έπλεξε και η αντιδήμαρχος κα. Παπαζώτου, εστιάζοντας στο όραμά της για Κέντρο Υγείας για παχύσαρκα άτομα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν σύσσωμοι οι κάτοικοι του Νεροφράκτη, οι οποίοι ένιωσαν υπερήφανοι για την τιμή που αποδόθηκε στη συγχωριανή τους από τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Ακολούθησε η αποκάλυψη της πινακίδας, που φέρει το όνομά της από τον Δήμαρχο κ. Θ. Ζεκερίδη και τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Μ. κ. Γ.Κ. Χατζόπουλο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός Γραμματέας της Ε.Δ.Μ. κ. Γ. Ιντζές, οι Αντιδήμαρχοι Δοξάτου κ.κ. Καραμπακάλης Δημήτριος, Κυριακή Παπαζώτου, Λουλούδης Ιω., η Δημ. Σύμβουλος Νεραντζάκη Αγγελική, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης και η Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δοξάτου κα. Κατσίκα Αναστασία.